Mai multe tinere din Moldova, inclusiv minore, traficate sexual în Grecia. Aveau câte 25-80 de clienți pe zi

11 tinere din Moldova, trei dintre care erau minore, au fost exploatate sexual în Grecia. Tinerele erau impuse să deservească între 25 și 80 de clienți pe zi, câte zece minute fiecare, în case de toleranță clandestine din orașul Atena.

separator

Capul grupării criminale internaționale era un albanez de 36 de ani, iar ceilalți membri, 14 cetățeni din diferite țări, inclusiv un bărbat și trei femei din Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 31 de ani, aveau rolul de a recrutori.

Totul a ieșit la iveală în luna august curent, când la Centrul Internaţional „La Strada” a apelat tatăl unei victime, care a anunțat că fiica sa este ținută într-un local din orașul Atena, Grecia. Fiica acestuia ar fi reușit să ia legătura cu el, iar astfel a fost declanșată o operațiune internațională pentru destructurarea grupării criminale care a recrutat-o, scrie realitatea.md.

Potrivit oamenilor legii, victimele făceau parte din familii social-vulnerabile, din localități rurale, fapt cunoscut de recrutorul moldovean care le promitea un loc de muncă stabil, fie de vânzător într-un magazin de haine, fie în alt domeniu, cu salarii de 1.000 de euro lunar.

În realitate însă, cele 11 victime din Moldova, trei dintre care la momentul recrutării erau minore, obținând procură de la părinți pentru a putea traversa hotarul, erau ținute în zece case de toleranță și impuse să muncească în două schimburi. Pentru serviciile sexuale de zece minute clienții achitau câte 20 de euro, în timp ce victima primea doar 15 euro pentru un schimb, respectiv 30 de euro pentru o zi. Restul resurselor financiare erau distribuite între membrii grupului.

La un moment dat, una dintre victime a avut nevoie de o intervenție chirugicală la organele reproductive, iar după primirea tratamentului, în scurt timp a fost determinată să continue prestarea în continuare a serviciilor sexuale. La fel, victimelor li se administrau pastile hormonale pentru a micșora perioada de ciclu menstrual și a prelungi perioada exploatării sexuale.

Potrivit șefului interimar al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al INI, Artur Degteariov, pentru a camufla aflarea ilegală a victimelor pe teritoriul Greciei, membrii grupului criminal a organizat confecționarea actelor de identitate false românești și realiza căsătorii fictive ale victimelor cu cetățeni greci, astfel, asigurând prezența victimelor o perioadă îndelungată pe teritoriul Greciei pentru exploatare.

Procurora PCCOCS, Nadejda Barbălat, a menționat că au fost deschise două cauze penale care au fost conexate într-o singură procedură. La fel, au fost desfășurate 11 percheziții în Atena, trei la domiciliile traficanților și opt în casele de toleranță, precum și o percheziție în sudul Moldovei, la domiciliul recrutorului moldovean, unde au fost găsite două arme deținute ilegal și muniții.

La această etapă moldoveanul care era membru al grupării din anul 2015 este reținut și are statut de bănuit. Acesta nu-și recunoaște vina și a refuzat să facă careva declarații.

„La domiciliile traficanților și în casele de toleranță clandestine au fost depistate și ridicate suma de bani ce depășește 70 de mii de euro, totodată, fiind depistate și ridicate alte bunuri obținute pe cale ilegală – autovehicule, motociclete, cantități neînsemnate de substanțe narcotice, permise de ședere cu semne de falsificare, precum și două cărți de identitate românești falsificate. În rezultatul acestor percheziții pe teritoriul Greciei, au fost reținuți de către colegii din republica elenă, 15 persoane. Șase sunt în arest preventiv, iar în privința la nouă persoane a fost aleasă obligația de a nu părăsi localitatea”, a declarat procurorul Nadejda Barbălat.

Din cele 11 persoane identificate, cu suportul OIM, trei victime, inclusiv una care este minoră, au fost repartriate. Celelalte vitctime beneficiază de asistența psihologică necesară pe teritoriul statului elen, urmând a fi repatriate mai târziu.

Urmărirea penală se desfășoară în continuare, iar după obținerea rezultatelor finale, statul elen va decide în privința membrilor grupării criminale dacă îi va judeca în Grecia sau vor fi extrădați în statele de origine. Pe unul dintre capete, traficanții riscă chiar și detențiune pe viață.

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

Cum să calmăm un bebeluș agitat
Articolul anterior
Cutremurător. 39 de cadavre au fost descoperite într-un camion pe teritoriul Marii Britanii. Victimele erau cetățeni chinezi
Articolul următor