Un focar de difterie a fost depistat la hotar cu Republica Moldova. De la începutul anului, în Ucraina au fost înregistrate 20 de îmbolnăviri.
Agenţia Naţională de Sănătate Publică spune că deocamdată ţara noastră nu este în pericol, dar, pentru a preveni riscul de apariţie a bolii îndeamnă oamenii să se vaccineze. Potrivit specialiştilor, maladia se manifestă prin febra, tuse uscată, secreţie nazală purulentă.„Difteria decurge în diferite forme şi poate fi difteria nazală, difteria oculară, dar cea mai periculoasă este difteria faringelului, laringelui, care se manifestă prin o febră nu prea înaltă, undeva 38 jumătate, printr-o inflamaţie a ciclului limfoid de la intrarea în faringe. Şi difteria toxică, poate să atace miocardul, provocând miacardite diftierice, rinichii sistemul nervos periferic şi sistemul nervos central”, a declarat şeful secţiei ANSP, Anatolie Melnic.
Difteria poate fi prevenită doar prin imunizare, spun specialiştii Agenţiei Naţională de Sănătate Publică.
„Calendarul de vaccinări al Republicii Moldova prevede vaccinarea primară cu trei doze în componenţa vaccinului pentavalent, care se aplică la vârsta de 2, de 4 şi de 6 luni. După asta merge ori vaccinarea la vârsta 2 ani, altă vaccinare la vârsta de 7 ani, una la 15, după la 20. Şi la persoanele adulte odată în 10 ani. Situaţia la noi e benefică până când în Republica Moldova, cazuri de difterie noi nu avem. Acoperirea vaccinală la vârsta ţintă a copiilor de un an de zile este în jur de 90 la sută, e puţin căci ar trebui să fie 95 la sută”, a precizat şeful secţiei ANSP.
În timp ce unii oameni consideră că doar imunizarea îi poate proteja de boală, alţii refuză vaccinarea.
„Este o boală infecţioasă. În astfel de situaţii trebuie să mergem la medic. Şi trebuie să ne vaccinăm”, „Ştiu că am fost în copilărie toţi vaccinaţi, dar să avem încredere azi se urmăreşte un scop de a micşora populaţia prin diferite vaccinări sau medicamente”, „Copii mei sunt vaccinaţi împotriva difteriei. Ştiu că Ucraina se confruntă cu această boală şi sper că nu va afecta ţara noastră”, „Cu vaccinurile la noi situaţia nu e chiar bună. Ceva vaccinăm, ceva nu vaccinăm, ne consultăm, citim internetul”, au declarat oamenii.
Ultimul caz de difterie a fost confirmat în Republica Moldova în anul 2009, în raionul Slobozia. Între 1994-1996, în ţara noastră s-a înregistrat o epidemie de difterie. Atunci au fost depistate peste 880 de îmbolnăviri, iar 50 de oameni au decedat. De la începutul anului, în Ucraina au fost înregistrate 20 de cazuri. Cel mai mare focar este în regiunea Transcarpatia.
sursa: www.trm.md