Cei care doresc sa consume doar produse naturale, fără E-uri şi alte ,,surprize” nocive, îşi pot face cumpărăturile cu chibzuială, de la pâine la bomboane, de la brânză la carne de porc şi vită, ceaiuri, sucuri, uleiuri cu arome artificiale.
,,Nu consumaţi acelaşi aliment o perioada lunga de timp”, spunea medicul Maria Chirilă, specialist in imunologie si alergologie. ,,Şi în homeopatie se aplică zicala „ce-i prea mult nu-i sănătos”. Chiar dacă, în esenţă, e bun”.Aşa că medicul atrage atenţia să nu consumăm acelaşi ceai, aliment sau orice alt produs o perioadă foarte lungă de timp. Pentru că asta duce la o simptomatologie. Ceaiul de sunătoare, de pildă, altfel benefic, dă nevralgii destul de grave:
„La un moment dat, am avut o pacientă tânără, frumoasă, dar cu nişte cearcăne imense, până la jumătatea feţei, şi cu o stare generală foarte proastă. Am întrebat-o, din prima, ce mănâncă. Şi mi-a spus că hrana ei, de doi ani, se rezumă doar la grâu încolţit”.
„Toată nenorocirea asta cu bolile provine de la stilul de viaţă, de la ceea ce mâncăm. Am făcut un calcul şi, în fiecare zi, prin alimentele de pe piaţă, mâncăm în jur de 250-300 de substanţe chimice. Cum vreţi să reziste organismul la o asemenea agresiune? Pâinea cea de toate zilele, de pildă, are nu mai puţin de 14 afânători, dintre care unii cancerigeni. Prin sare, cea iodată, că de alta nu avem, luăm în fiecare zi o doză de cianură. Laptele praf pentru copii conţine 28 de substanţe chimice, inclusiv piatră vânătă, folosită la stropitul viilor, pentru dăunători. Toate sunt scrise pe cutii, adică e la vedere, nu trebuie decât să le citiţi. Cine avizează acest experiment alimentar criminal? În toate ţările civilizate, E-urile sunt controlate foarte strict. Numai la noi se folosesc haotic, fiecare producător pune ce şi cât vrea. De ce să încarci un aliment oarecare cu 15 E-uri, când el este foarte bun în stare naturală? Doar dacă vrei să-i creşti preţul, că şi otrăvurile astea sunt scumpe. Şi cam aşa se întâmplă, culmea sadismului, trebuie să îi şi plătim bine ca să ne omoare. Sau dacă vrei, ca politică de stat, să fie cât mai mulţi oameni bolnavi. Şi să dezvolţi industria farmaceutică. Mult mai rentabilă, la noi, decât industria de armament, de pildă.
Pentru o viaţă sănătoasă şi pentru a trata cât mai corect diverse afecţiuni, dacă le avem, dr. Maria Chirilă recomanda câteva „reţete” generale:
• beţi sucuri de cătină, echinaceea şi isop, pentru că ele cresc imunitatea
• în loc de antibiotice, luaţi uleiuri esenţiale de eucalipt şi cimbru
• consumaţi cât mai multe alimente-medicament: hrean (cel mai bun antibiotic); ridiche neagră (depurativ, detoxifiant); sfeclă roşie (mare furnizoare de fier); andive (adevărate minuni pentru afecţiunile hepato- biliare); leurdă (antitumoral natural)
• beţi 2- 3 căni de ceai pe zi: de porumbe şi hibiscus (antistres); de măceşe (macerat de seara până dimineaţa este sănătate curată pentru cardiaci).