Motive care te vor convinge să mănânci mai mult spanac. 7 beneficii dovedite

Plantă cu frunze verzi originară din Persia, spanacul este recunoscut pentru conținutul ridicat de vitamine și minerale care ajută la menținerea sănătății întregului organism. Iată 7 dintre beneficiile dovedite ale spanacului.

1. Este bogat în antioxidanți

Pe lângă conținutul ridicat de vitamine și minerale, spanacul (Spinacia oleracea) conține și antioxidanți care contribuie la reducerea inflamațiilor. Printre antioxidanții conținuți de spanac, se regăsesc și kaempferol, miricetină, isorhamnetină și quercitină, cunoscuți și sub denumirea de flavonoide. Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, flavonoidele sunt compuși care au rol în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului. Mai mult decât atât, potrivit Pennsylvania State University, spanacul poate ajuta la prevenirea cancerului pentru că acesta conține nutrienți ca betacaroten, compus pe care corpul îl transformă în vitamina A, care acționează ca un scut protector împotriva dezvoltării celulelor canceroase.

2. Poate preveni mai multe afecțiuni

Într-un studiu din 2016 publicat în revista Food & Function, cercetătorii au ajuns la concluzia că substanțele conținute de spanac ar putea reduce stresul oxidativ, responsabil de afecțiuni grave ca bolile cardiovasculare, maladia Alzheimer și chiar cancer, scrie health.com. În plus, consumul de spanac poate induce mai rapid sațietatea, fiind util și persoanelor care suferă de obezitate sau doresc să piardă în greutate.

3. Susţine sănătatea creierului

Grație acțiunii antiinflamatoare, spanacul este un aliat de nădejde în menținerea sănătății creierului, prevenind totodată maladia Alzheimer. Într-un studiu publicat în anul 2015, în Alzheimer & Dementia, specialiștii au urmărit dietele alimentare și abilitățile cognitive a 900 de adulți cu vârsta cuprinsă între 58 și 98 de ani, timp de 5 ani. Cercetătorii au descoperit că abilitățiile cognitive și de memorie erau mult mai bune la persoanele care consumau zilnic legume cu frunze verzi, precum spanacul, decât la persoanele care nu aveau o dietă bogată în legume verzi, informează health.com.

Ce mai poti sa gatesti cu spanac - 15 retete simple si gustoase | Sfaturi  practice | Gustos.ro

4. Menține tensiunea arterială în limite normale

Spanacul este o sursă de nitrați, substanțe care ajută la dilatarea vaselor de sânge. Atenţie! Este vorba despre nitraţii prezenţi în mod natural în unele plante, nu de cei adăugaţi în anumite alimente.

Un studiu publicat în 2016, în Journal of Nutrition, a ajuns la concluzia că prin consumul de spanac se poate regla tensiunea arterială. Studiul a avut în vedere 7 femei și 11 bărbați, care au consumat patru băuturi pe bază de nitrați, incluziv o băutură pe bază de spanac. S-a ajuns la concluzia că băuturile pe bază de spanac, cele de sfeclă roșie și băuturile pe bază de salată rucola contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

5. Menține sănătatea ochilor

Unul dintre antioxidanții din spanac, luteina, contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a degenerescenței maculare, asociate cu vârsta (AMD). Potrivit National Eye Institute, AMD este o afecțiune oculară care duce la deteriorarea vederii, putând să cauzeze chiar pierderea vederii. Nu există tratament pentru această afecțiune, prevenția fiind mai mult decât necesară.

6. Reduce apariția ridurilor

Spanacul conține vitamina A, esențială pentru regenerarea țesuturilor pielii. De asemenea, vitamina A contribuie la hidratarea pielii și previne apariția ridurilor fine.

7. Contribuie la menținerea sănătății sângelui

Grație conținutului de fier, consumul de spanac poate îmbunătăți producția de hemoglobină din organism. Hemoglobina este necesară pentru a transporta oxigenul din organism către restul corpului, informează webmd.com.

Cum să îl incluzi în dieta ta?

Spanacul este un aliment destul de ușor de integrat în alimentația zilnică, mai ales pentru că poate fi consumat sub mai multe forme. Poți consuma spanacul în smoothie-uri, călit, în salate sau drept garnitură pentru alte preparate culinare.

Pentru că are în componenţă oxalaţi, spanacul trebuie întâi opărit, iar apa se aruncă. Apoi, se ţine câteva minute la foc iute înainte de a fi consumat.

Atenție, însă! Spanacul este contraidicat persoanelor care suferă sau au suferit în trecut de pietre la rinichi, cât și bolnavilor de gută.

sursa

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Boala de care suferă Andreea Mantea: „Trebuie să iau 9 pastile pe zi toată viaţa”
Articolul anterior
Katy Perry și Orlando Bloom au renunțat complet la alcool. Cât timp și-au propus să reziste?
Articolul următor