Nu arunca plasticul! Câțiva tineri din Chișinău îl transformă în bijuterii, obiecte de decor sau mobilier

Într-o lume în care obiectele de plastic ne înconjoară la fiecare pas, câțiva tineri au inventat o metodă de reciclare pentru a salva mediul înconjurător și a reduce poluarea cu plastic.

separator
Astfel, la Muzeul Zemstvei din Chișinău, a fost inaugurat atelierul Tinerii pentru EcoPlastic. Tinerii reciclează plasticul de tip 2 (recipientele pentru lactate, pentru produse de curățenie, pentru produse cosmetice, ș.a. Acest plastic, de regulă, este opac) și de tip 5 (paharele de unică folosință, caserolele pentru mâncare). Aceste două tipuri pot fi reciclate în jur de 10 ori, deși de cele mai multe ori nu se depășește 3-4 reciclări. Asta, deoarece plasticul pierde din maleabilitate. Anume maleabilitatea, adică această capacitate de a putea fi ușor modelat, îl face chiar mai atractiv decât metalul sau lemnul.

„Noi avem un utilaj cu ajutorul căruia presăm plasticul la temperaturi foarte mari. Am început cu topirea căpăcelelor. Cerceii din imagini au apărut dintr-o greșeală. Nu am avut răbdare să se răcească termopresul, l-am deschis și suprafața plasticului s-a umplut de ramificări. Veronica, designerul nostru, a pus cerculețul la soare și a zis „wow, ce frumos a ieșit”. Prima greșeală a devenit și primul nostru design de cercei”, relatează Vladimir Ternavschi, autorul proiectului Tinerii pentru EcoPlastic.

Vladimir a fost în Germania în vara lui 2017, ca să facă stagiere la o brutărie. ,,Am văzut că nu numai sticla, lemnul și metalul se reciclează, dar chiar și pâinea uscată din care se face compost. În Germania te costă foarte scump evacuarea deșeurilor ce nu pot fi reciclate, de aceea se reduc la maxim. M-am gândit să aduc bunele practici la Chișinău. Am vorbit cu prietenii mei și ne-am zis să facem ceva cu plasticul, căci țara e plină de pungi din plastic. Cumva, după 2-3 zile de la discuția noastră, am găsit pe YouTube canalul unui baiat olandez care a făcut desene pentru utilaje de reciclare, ce pot fi construite în orice țară. M-am uitat la video și am zis: „Ei, într-o lună facem!” Exact așa am zis. Dar de fapt a durat 9 luni. Nu aveam experiență, niciodată nu am sudat, nu sunt inginer. Dar mi-a reușit, iar în curând facem 2 ani de activitate”, povestește Vladimir.Din plasticul de care nu aveți nevoie, tinerii pot face bijuterii, vaze pentru flori sau fructe, lămpi, suporturi pentru stilouri sau periuțele de dinți, pentru săpuniere, poșete și mobilier chiar.

,,Avem un punct de colectare la Muzeul Zemstvei, pe strada Șciusev, unde se găsește și atelierul Tinerilor pentru EcoPlastic. Puteți lăsa plasticul și la magazinul Shop Mesto de pe bulevardul Alecu Russo. Și la sediul EcoVisio, lângă USM”.

O dată pe lună Tinerii pentru EcoPlastic organizează o colectare în masă, în grădina publică Ștefan cel Mare sau la Guvern. Urmăriți-i pe Facebook și veți ști când e următorul eveniment. Tinerii roagă să aduceți recipientele curate, căci nu întotdeauna se apucă imediat de reciclarea lor. Mai întâi ele sunt separate după culori, apoi depozitate și atunci e foarte neplăcut să deschizi o butelie cu lapte, de exemplu, mucegăit.

Dacă vor avea suficient plastic, tinerii intenționează să îl transforme în parcări pentru biciclete, care să fie instalate lângă școli. Își doresc și mobilier stradal din plastic reciclat.

Citește mai mult pe apostrof.md

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Romanul ,,Grădina de sticlă” a Tatianei Țîbuleac va apărea în limba franceză!
Articolul anterior
Bianca Drăgușanu l-a iertat pe Alex Bodi: “Soțul meu mă iubește foarte mult, chiar mă adoră”
Articolul următor