S-a deschis prima bancă de celule stem în Moldova – ALFA BIOBANK

Astăzi, 15 noiembrie 2019, a fost deschisă ALFA BIOBANK – prima instituție specializată pentru depozitarea personală a țesuturilor și celulelor umane, ce oferă servicii în domeniul asigurărilor medicale pentru transplant de celule stem. Despre acest eveniment important, vorbim cu unul dintre fondatorii ALFA BIOBANK, Dr. Alexandru Mereuță.

separator

  • unicamd unica.md Luând în considerare denumirea băncii – ALFA BIOBANK, intuim că există o legătură între această instituție și laboratorul medical ALFA DIAGNOSTICA.
  • Mereuță A. Da, aveți dreptate, ALFA BIOBANK a fost creată de aceiași fondatori, ca și laboratorul ALFA DIAGNOSTICA.

  • unicamd unica.md Când a încolțit această idee?
  • Mereuță A. În urmă cu aproximativ un an și jumătate, la una din ședințele noastre, am adus în discuție faptul că, în Moldova, spre deosebire de multe țări ale lumii, nu există nicio bancă pentru stocarea celulelor stem. Și asta, chiar dacă, probabil, sunt mulți cei care și-ar dori să apeleze la astfel de servicii. De exemplu, în lume există mai mult de câteva sute bănci pentru stocarea celulelor stem. Am analizat, de asemenea, tendințele din acest domeniu. Cel mai important aspect însă era altul – dacă legislația Republicii Moldova permite deschiderea unei astfel de instituții. Problema a fost atent studiată în comun cu specialiștii în drept, iar în cele din urmă am primit un răspuns pozitiv în conformitate cu legislația țării noastre. Astfel, am reușit să implementăm acest proiect.

  • unicamd unica.md De unde ați început?
  • Mereuță A.

    De la spații și locație. Am fost mereu în căutarea unei opțiuni care să îndeplinească o serie de cerințe. În primul rând, localizarea – un loc liniștit, departe de traficul aglomerat, unul ecologic care să ofere condiții de mediu favorabile. În al doilea rând, suprafața – una nu mai mică de 500-600 de metri pătrați. Iar în al treilea rând, siguranța pe care să o ofere spațiul propriu-zis, dar despre acest lucru voi vorbi mai jos.

    Ulterior am inițiat procedurile de aprobare din partea centrelor naționale și municipale de sănătate publică, Agenția Națională de Transplant și diverse alte comisii: aspecte importante pe care le-am abordat cu maximă seriozitate și un grad înalt de responsabilitate. Apoi, am selectat și achiziționat cele mai noi tehnologii și echipamente moderne, am organizat cursuri de instruire pentru personalul medical, identificând totodată soluții pentru diverse alte probleme.

  • unicamd unica.md Sunteți primii care ați reușit să aduceți aceste servicii în țara noastră!
  • Mereuță A. Așa este. Suntem încântați să începem o nouă etapă în activitatea noastră. În două săptămâni, începem să semnăm primele contracte pentru colectarea și stocarea de celulele stem. Există deja mulți doritori.
  • unicamd unica.md Ce servicii va oferi ALFA BIOBANK?
  • Mereuță A. Serviciile principale, de bază, sunt: colectarea, extragerea și plasarea celulelor stem în crio-depozitor. Costul pentru serviciile de bază este unul standard, în timp ce costul pentru stocarea în sine variază. Acest lucru depinde de durata de timp aleasă pentru depozitare. Pe lângă serviciile de bază, există și alte servicii. De exemplu, pot fi efectuate teste genetice pentru a depista tulburările genetice sau metabolice ereditare la copil. De asemenea, efectuarea testului farmacogenetic – un ghid personal care pune la dispoziție recomandări pentru alegerea celor mai eficiente și sigure medicamente.

  • unicamd unica.md Spuneți-ne mai multe despre celulele stem!
  • Mereuță A. Cu siguranță, totul e mult mai complex. Voi încerca, însă, să evidențiez cel mai important aspect. În cadrul bio-băncii noastre, vom lucra cu celule obținute din mai multe surse, dar, în primul rând, cu celule obținute din sângele și țesutul cordonului ombilical. Un pic mai târziu, vom începe să extragem  inclusiv celule obținute, de exemplu, din țesutul adipos al adulților.

    Sângele cordonului ombilical al nou-născutului este bogat în așa-numitele ,,celule stem hematopoietice”, acestea fiind celulele primare sau ,,strămoșii” celulelor sângelui și sistemului imunitar al omului adult. Celulele stem pot fi folosite pentru a trata boli, precum leucemia acută și cronică, limfoame, tulburări metabolice ereditare și boli ale sistemului imunitar. Sau, bunăoară, pentru a restabili hematopoieza normală la pacienții care au suferit chimioterapie intensivă sau radioterapie. Mai mult, există dovezi noi că aceste celule încep deja să fie utilizate clinic pentru a trata bolile Alzheimer și Parkinson. Adică, pot fi folosite deja într-o altă direcție decât cea de primă indicație!

    A doua sursă de celule stem este însuși țesutul cordonului ombilical din care sunt extrase așa-numitele ,,celule stem mezenchimale”. Aceste celule au proprietățile lor unice. Astăzi, acestea sunt studiate activ, fiind deja utilizate în peste 300 de studii clinice pentru tratamentul diferitor boli: diabet zaharat tip 1, răni, arsuri și ulcere, boala Parkinson, artrita reumatoidă, afecțiuni oculare, infarct miocardic, fibroză hepatică. În medicina regenerativă, aceste celule încep să fie folosite pentru refacerea oaselor și a cartilajelor.

    Acestea sunt motivele pentru care ALFA BIOBANK, oferă servicii nu doar pentru depozitarea celulelor stem hematopoietice din sângele ombilical, dar, de asemenea, servicii de păstrare a celulelor mezenchimale extrase din cordonul ombilical. Acest lucru face posibilă obținerea de beneficii potențiale din utilizarea lor în viitor.

    Celor care sunt interesați să cunoască ce boli pot fi tratate cu succes prin intermediul celulelor stem hematopoietice, le recomand să viziteze site-ul nostru oficial www.alfabiobank.md.

  • unicamd unica.md Cine sunt persoanele care pot folosi celulele stem hematopoietice?
  • Mereuță A. În primul rând, persoana donatoare de la care au fost obținute celulele, în scopul efectuării unui transplant autolog, cu o probabilitate de 100% de compatibilitate deplină. Adică, o persoană este atât donator, cât și receptor. Deja, în al doilea rând, membrii familiei donatoare (surorile, frații), pentru transplant alogen, cu o probabilitate de 25% de compatibilitate.

  • unicamd unica.md Cum arată un caz concret din viață atunci când aceste celule pot fi necesare?
  • Mereuță A. Vă voi aduce un exemplu. Un copil de 7 ani se îmbolnăvește, din păcate, de leucemie. Vorbesc intenționat despre această boală, în care celulele stem sunt folosite cu succes în tratamentul acesteia. Inevitabil, copilul are nevoie de un transplant. În acest caz, părinții apelează la bio-banca, unde au luat decizia de a păstra celulele stem la momentul nașterii copilului și indică instituția medicală specializată în care intenționează să fie efectuat transplantul de celule proprii. Se întocmesc actele respective, după care bio-banca livrează materialul necesar în instituția respectivă.

  • unicamd unica.md Unde se poate dona sânge și țesut din cordonul ombilical?
  • Mereuță A. Conform legislației, în orice maternitate care este autorizată de Ministerul Sănătății. La ora actuală, doar maternitatea Institutului Mamei și Copilului din Chișinău are această autorizație. Dar sunt sigur că, în 2020, deja în mai multe maternități, mamele vor putea dona sânge sau țesut din cordonul ombilical, în scopul depozitării ulterioare a celulelor stem ale copiilor lor.
  • unicamd unica.md Care este procedura de colectare a materialului biologic?
  • Mereuță A. Destul de simplă. Voi relata pașii acesteia prin exemplul prelevării de sânge ombilical. Procedura este efectuată de către medicul obstetrician-ginecolog. După nașterea bebelușului și rezecția cordonului ombilical, medicul introduce un ac de unică folosință în vena cordonului ombilical disecat, timp în care sângele curge prin gravitație într-un crio-recipient steril etanș, de unică folosință. Apoi, curierul nostru livrează bio-materialul valoros în banca noastră. În acest caz, nu contează, dacă a fost o naștere naturală sau cezariană. Procedura este absolut sigură atât pentru mamă, cât și pentru copil.

  • unicamd unica.md Ce volum de sânge ombilical este necesar pentru a extrage celulele stem?
  • Mereuță A. În situația dată, e valabil principiul următor – cu cât mai mult, cu atât mai bine! Dar nu mai puțin de 60-80 ml, acest moment depinde de mărimea placentei și alte caracteristici. Trebuie menționat că acest lucru este dictat de cerințele pentru un transplant terapeutic viitor.

  • unicamd unica.md Care sunt contraindicațiile pentru colectarea biomaterialului?
  • Mereuță A. În primul rând, acestea sunt rezultatele „pozitive” în urma testării ante-natale a sângelui matern pentru diverse virusuri: HIV, hepatită B și C, leucemie acută cu celule T. În același timp, există așa-numitele contraindicații relative: vârsta mamei mai mică de 18 ani, vârsta gestațională mai mică de 32 de săptămâni; tumori ale placentei, semne de anomalii cromozomiale la copil și altele.
  • unicamd unica.md Cât de rapid trebuie să fie efectuată livrarea biomaterialului la bio-bancă?
  • Mereuță A. Conform standardelor actuale, timpul de livrare a biomaterialului către ALFA BIOBANK, din momentul colectării până în momentul înregistrării sale în bio-bancă, nu poate depăși 48 de ore pentru sângele cordonului ombilical și 24 de ore pentru țesutul cordonului ombilical. În realitate, totul se întâmplă mult mai repede, în decurs de până la câteva ore.

  • unicamd unica.md Cum este organizată o bio-bancă?
  • Mereuță A.

    E complicat. Există o serie de operațiuni care se supun unor proceduri și regulamente strict implementate atât în interiorul băncii, cât și în afara acesteia. Voi face referire la cele mai importante aspecte, dat fiind faptul că mulți potențiali clienți și-ar dori să afle mai multe în special despre instituția cu care intenționează să coopereze.

    Așadar, clădirea. Este localizată în sectorul Botanica. Un bloc modern, cu un sistem de protecție bine conceput, atât la exterior, cât și în interiorul camerelor specializate. Acesta include: protecție fizică și sisteme de alarmă, supraveghere video, acces control, alimentarea neîntreruptă cu energie electrică etc.

    În laboratorul de procesare celulară, în condiții speciale, celulele sunt prelucrate și procesate înainte de a fi înghețate și plasate în depozitul criogenic. Procesarea celulelor este realizată de specialiști biologi, aceștia având o pregătire corespunzătoare în domeniul tehnologiei celulare.

    Extragerea celulelor stem din sângele cordonului ombilical se realizează folosind o tehnologie specială. În paralel, se efectuează teste complexe de laborator: controlul infecției, determinarea viabilității și numărului de celule stem, extragerea și stocarea ADN-ului. Bineînțeles, testarea are loc în laboratorul Alfa Diagnostica.

  • unicamd unica.md Izolarea și stocarea ADN-ului, la ce ne-ar folosi?
  • Mereuță A. Și ADN-ul poate fi congelat și utilizat pentru efectuarea testelor genetice, atunci când sunt indicații. Este curios faptul că celulele stem mezenchimale, extrase din țesutul cordonului ombilical, sunt multiplicate inițial pe medii nutritive speciale, într-un incubator de CO2, iar după aproximativ 4-6 săptămâni de cultivare, cultura celulară este depozitată în crio-eprubete speciale.

  • unicamd unica.md Cu ce utilaje și tehnologii este dotată o bio-bancă?
  • Mereuță A.

    Pe scurt, cu echipamente moderne de la producători de top, precum Beckman Coulter (SUA), Sysmex (Japonia), Leica (Germania), Cryotherm (Germania), Planer (Marea Britanie) etc.

    De exemplu, identificarea, evaluarea numărului și viabilității celulelor stem se realizează prin metoda de citometrie în flux (flow cytometry), care reprezintă ,,standardul de aur” în analiza și sortarea celulară. Analizorul folosit în acest scop, de către Alfa Biobank, este unic în Moldova.

    În ceea ce privește stocarea celulelor, acestea sunt păstrate într-un depozit criogenic – o cameră specializată, destinată depozitării probelor biologice plasate în rezervoare speciale, în vapori de azot lichid la o temperatură ultra-joasă, de -196 grade Celsius. În aceste condiții, celulele își păstrează pe deplin proprietățile biologice, pe perioade îndelungate.

    Depozitul este dotat cu echipamente criogenice de la Cryotherm (Germania), dar și sisteme pentru monitorizarea continuă a nivelului și temperaturii azotului lichid, alimentarea automată cu azot lichid și sistem de avertizare de urgență. Totodată, accesul la depozitul criogenic este strict limitat și controlat cu ajutorul unui sistem de securitate modern.

  • unicamd unica.md În ce tipuri de recipiente vor fi depozitate celulele?
  • Mereuță A. Celulele stem hematopoietice din sângele cordonului ombilical sunt depozitate sub formă de concentrat într-o pungă criogenică specială, rezistentă la temperaturi ultra-joase, dar și în crio-eprubete. Celulele stem mezenchimale extrase din cordonul ombilical sunt păstrate în crio-eprubete.
  • unicamd unica.md Cât timp pot fi păstrate celulele congelate?
  • Mereuță A. Pe un termen nelimitat, fără riscul de a pierde proprietățile biologice unice ale celulelor. Astăzi, în lume, sunt păstrate celule care au fost înghețate cu mai bine de 20 de ani în urmă.

  • unicamd unica.md Cum sunt congelate celulele?
  • Mereuță A. În mai multe etape. Inițial, proba este supusă unui proces de criogenare treptată, într-un dispozitiv special care creează o răcire lentă timp de 1,5 ore, cu aproximativ minus 10 grade pe minut. Până la minus 90 de grade Celsius. Acest aspect este unul extrem de important pentru a evita deteriorarea celulelor. Apoi, eșantionul este transferat într-un crio-rezervor cu azot lichid, fiind pus temporar în „carantină”, până când toate rezultatele de laborator confirmă calitatea înaltă a eșantionului și absența contraindicațiilor pentru depozitarea criogenă pe termen lung. Ulterior, eșantionul este transferat într-un crio-rezervor cu azot lichid, pentru depozitare pe termen lung, până în momentul ,,cererii”.

  • unicamd unica.md Ce urmează apoi?
  • Mereuță A. În decurs de 3 luni de la prelevare, ALFA BIOBANK emite un certificat special care conține informații importante și detaliate despre biomaterialul depozitat. Etapele procedurii sunt expuse detaliat pe site-ul nostru, în secțiunea ,,Întrebări și răspunsuri”.

  • unicamd unica.md Alfa Biobank are stabilite contacte sau legături internaționale?
  • Mereuță A. Cu siguranță. În zilele noastre este imposibil fără acest lucru. ALFA BIOBANK colaborează cu Gemabank din Rusia, cea mai mare bancă de stocare a celulelor stem din cordonul ombilical din Rusia și Europa de Est. De asemenea, colaborăm cu parteneri europeni.

  • unicamd unica.md Și acum, întrebarea pe care probabil și-o pune toată lumea: care este costul serviciilor Dvs.?
  • Mereuță A.

    Nu e mai mare decât prețul unui smartphone bun. Deși, desigur, nimeni n-ar încerca să compare un lucru care, prin definiție, nu poate fi comparat. Costul stabilit pentru prelevarea, procesarea și stocarea eșantionului în depozitul criogenic este de 1000 de euro (pentru celulele hematopoietice) și de 1400 de euro – pentru celulele mezenchimale. Un an de depozitare – costă 120 de euro (pentru celulele hematopoietice) și 140 de euro (pentru celulele mezenchimale). Dacă plata este efectuată pentru 5-10-18 ani odată, prețul de depozitare se reduce.

    Plata pentru servicii poate fi efectuată în orice instituție financiar-bancară din țara noastră.

  • unicamd unica.md Cum altfel mai pot fi obținute informații despre noile servicii disponibile în Moldova?
  • Mereuță A.

    În primul rând, pe site-ul www.alfabiobank.md

    În al doilea rând, în oficiul ALFA BIOBANK! Trebuie doar să sunați la numărul de telefon 022 88 21 21 sau 076003792, să vă înscrieți și să veniți la oficiul nostru pentru a primi răspunsuri la toate întrebările dvs. Și doar atunci, veți putea lua o decizie corectă, dacă considerați că este necesar să utilizați astfel de servicii.

Notă: Astăzi în lume există peste 450 de bio-bănci în 98 de țări. Printre țările cu cele mai multe instituții se numără (în ordine descrescătoare): SUA, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, India, Canada, Israel, Brazilia, Australia, Belgia, Polonia, Chile, Cipru, China.

Cele mai mari bănci de depozitare a celulelor stem din cordonul ombilical sunt: Cord Blood Registry, ViaCord, Cryo-Cell, China Cord Blood Corporation, Cryo-Save, New York Cord Blood Program, CordVida, Americord, CryoHoldco, Vita34.

ALFA BIOBANK este autorizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova prin ordinul nr. 1097 din 30 septembrie 2019

DETALII DE CONTACT:

Republica Moldova, MD-2038, mun. Chișinău,

Adresa: Bulevardul Decebal 82/5

Telefon: (022) 88 21 21 sau 076003792

www.alfabiobank.md

Au făcut cancer ovarian de la un produs cosmetic: Sute de femei dau în judecată un gigant farmaceutic

Un produs cosmetic utilizat timp de decenii în întreaga lume se află în centrul unui scandal uriaș, după ce sute de femei acuză un gigant farmaceutic că a pus pe piață un produs care le-ar fi cauzat cancer ovarian. Talcul, un ingredient popular folosit în produse cosmetice, inclusiv pudre pentru copii, a devenit subiectul unei acțiuni colective în instanță, scrie doctorulzilei.ro.

Sute de femei din Marea Britanie acuză gigantul farmaceutic Johnson & Johnson că produsele lor pe bază de talc le-au cauzat cancer ovarian. Printre cele implicate se află femei diagnosticate cu forme avansate ale bolii, unele dintre ele având doar câțiva ani de trăit.

Aceasta ar fi prima acțiune legală de acest gen împotriva companiei în Regatul Unit, după ce în SUA, Johnson & Johnson a plătit deja miliarde de dolari în compensații, în urma a mii de procese similare.

Legătura dintre pudra de talc și cancer ovarian: ce spun studiile?

Talcul, un mineral utilizat de zeci de ani în pudrele pentru copii și produse de îngrijire personală, este suspectat de a fi contaminat cu azbest, o substanță cancerigenă bine cunoscută. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, talcul este „probabil cancerigen pentru oameni”. Studiile au indicat că particulele de azbest pot rămâne blocate în țesuturi moi după inhalare sau aplicare pe piele, provocând inflamații care pot duce la cancer.

Deși Johnson & Johnson neagă aceste acuzații, susținând că produsele lor sunt sigure și că testele lor nu au detectat azbest, numeroase studii sugerează contrariul. Încă din anii ’90, cercetări restrânse au evidențiat o posibilă legătură între utilizarea talcului în zona genitală și cancerul ovarian.

Replica Johnson & Johnson

Johnson & Johnson a oprit vânzarea de talc în SUA în 2020 și în Regatul Unit în 2023, invocând „presiuni financiare” și o „campanie de dezinformare” despre siguranța produsului. Reprezentanții companiei susțin că majoritatea proceselor din SUA au fost câștigate sau anulate și că produsele lor nu conțin azbest.

Ce trebuie să știe consumatorii?

Riscul asociat utilizării talcului pentru îngrijirea personală rămâne un subiect controversat. Experții în sănătate recomandă prudență, mai ales când vine vorba de utilizarea talcului în zona genitală. Pentru femeile diagnosticate cu cancer ovarian, cunoașterea istoricului medical și raportarea utilizării talcului ar putea ajuta la stabilirea unui diagnostic mai precis.

Efecte devastatoare! Cât de grav ne poate îmbolnăvi navigatul pe telefon în timpul nopții

Utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a oricărui dispozitiv care generează lumină, mai ales albastră, în timpul nopții poate să ne îmbolnăvească grav, pe termen lung, spun specialiștii. Din cauza tehnologiei omenirea a început să sufere din cauza poluării luminoase, scrie adevarul.ro.

Electricitatea și aplicațiile sale sunt indispensabile în lumea modernă. Totul funcționează cu ajutorul curentului electric. Sunt lumini peste tot, pe străzi, firmele luminoase ale magazinelor, în casă și la serviciu.

Orașele dezvoltate, în special, sunt luminate și în timpul nopții, aproape ca în timpul zilei.  Noile dispozitive precum calculatoarele, televizoarele sau telefoanele inteligente ne fac să stăm cu ochii în lumină mai tot timpul. Specialiștii au făcut însă o descoperire tulburătoare: lumina ne îmbolnăvește, mai ales noaptea. Evident, efectele sunt pe termen lung. Oamenii de știință au definit o nouă formă de poluare: poluarea luminoasă. Efectele ei sunt devastatoare, de la diabet la cancer sau alzheimer.

Conceptul de poluare luminoasă s-a conturat în anii 50. Specialiștii au constatat că lumina intensă, pe timpul nopții, ar putea să ne afecteze sănătatea. În anii 80 s-a născut o mișcare globală odată cu fondarea organizației International Dark-Sky Association( IDA). În ultimele două deceniii studiile asupra efectelor poluării luminoase s-au intensificat iar efectele nocive ale acesteia au fost studiate în mod amplu. Un studiu din anul 2024 care a folosit datele din satelit pentru a măsura poluarea luminoasă a 13.000 de locuințe, a demonstrat faptul că cei care trăiesc în orașe foarte luminate pe timpul nopții au un risc de a face hipertensiune arterială cu peste 31% la sută mai mare. Un alt studiu, realizat în Hong Kong, unul dintre cele mai luminate orașe pe timpul nopții, a scos la iveală faptul că persoanele aflate în zone foarte expuse poluării luminoase au un risc de deces provocat de bolile cardiovasculare cu 29% mai ridicat.

Alte studii indică faptul că poluarea luminoasă, mai ales din orașele mari, poate crește riscul de anevrism sau accident cerebral vascular cu 17%. Poluarea luminoasă este provocată de o combinație nocivă de iluminat stradal intens, panouri publicitare și firme luminate intens, circulația și activitatea nocturnă. La această poluare luminoasă exterioară se adaugă și poluarea luminoasă din interiorul locuințelor, provocată mai ales de tot felul de dispozitive care utilizează lumina albastră. Tot statisticile indică faptul că din anul 2011, procentul de iluminare a orașelor pe timpul nopții crește cu cel puțin 10% în fiecare an. Concomitent cu această creștere a poluării luminoase, se înmulțesc și studiile care indică faptul că lumina puternică din timpul nopții are consecințe devastatoare asupra organismului uman: diabet, cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer și chiar infertilitate. ”Fiecare foton contează„ a precizat pentru webmed John Hanifin, medic și director asociat al  Thomas Jefferson University’s Light Research Program. 

„Lumina albastră„ inamicul sănătății noastre, pe timp de noapte

Până în epoca industrială, adică secolul al XIX lea, oamenii obișnuiau să doarmă în două etape. Prima dintre acestea începea seara, odată cu lăsarea întunericului, adică în jur de ora 7-8 seara iarna și 9-10 seara în timpul verii. În  jur de ora 1.00 antemeridian, urma o perioadă de veghe în care oamenii se trezeau. După o oră de veghe, somnul era continuat până în jur de 5-6 dimineața. Odată cu iluminatul locuințelor dar mai ales odată cu apariția surselor de petrecere a timpului liber, precum radioul sau televizorul, somnul în două etape a dispărut.

Oamenii stau până mai târziu și folosesc lumina artificială pentru a-și continua activitățile chiar și după lăsarea întunericului. În era digitală, abundența gadgeturilor, prezența internetului în toate locuințele și colțurile lumii, țin tot mai mult oamenii în fața ecranelor cu lumină albastră, pe timpul nopții.

Dacă utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor, laptop-urilor sau a calculatorelor pe timpul zilei nu este neapărat o problemă, evident dacă nu există o utilizare excesivă, pe timpul nopții poate duce la complicații serioase pentru organism. Prima dintre acestea este tulburarea somnului. Expunerea la lumina albastră pe timpul nopții afectează producția de melatonină, un hormon foarte important care are rolul de alternare a stării de veghe cu cea de somn. Tulburarea producției de melatonină duce la tulburări de somn, precum insomnie și întreruperea ciclurilor circadiene. Pe termen lung, această întrerupere a ciclurilor circadiene, ca o consecință a expunerii repetate la lumină albastră pe timpul nopții înainte de culcare, duce la boli grave precum diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer sau disfuncții cognitive. 

Cum ne poate îmbolnăvi poluarea luminoasă

Poluarea luminoasă care a devenit o problemă tot mai gravă în era digitală, fie că vorbim de iluminatul exterior, cel interior al locuinței sau despre lumina albastră a dispozitivelor, poate cauza probleme deosebit de serioase pe termen lung.

De exemplu, Randy Nelson, un medic și om de știință în domeniul neurologiei de la West Virginia University spune că între poluarea luminoasă și creșterea riscului de cancer la sâng este o legătură foarte strânsă. Acesta a participat la realizarea unui studiu asupra a peste 100.000 de profesori din California, privind impactul poluării luminoase asupra organismului. Rezultatele au indicat faptul că femeile care trăiau în zonele cu poluare luminoasă accentuată aveau un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer la sân.

Riscurile produse de poluarea luminoasă sunt mai mare cu 2% decât cele cauzate de alimente ultra-procesate, arată același studiu. Totodată expunerea pe termen lung, la lumină, în timpul nopții, arată un studiu recent, comportă riscuri mai mari de îmbolnăvire decât consumul de alcool sau obezitatea. În plus, cercetările au demonstrat că iluminatul nocturn, fie în exterior, fie în interior, întrerupe ciclurile circadiene, crește inflamația în organism, afectează diviziunea celulară și are rol de supresor al melatoninei cunoscut drept „hormonul întunericului”.

Un alt studiu de această dată din China, indică faptul că oamenii care trăiesc în cele mai luminate zone au un risc de a face diabet cu 28% mai mare. Oamenii de știință chinezi spun că peste 9 milioane de chinezi suferă de diabet din cauza poluării luminoase. 

#unicLifeHacks: Jachetă sau palton – ce să alegem pentru toamnă și iarnă?

Când temperatura de afară începe să scadă, una dintre cele mai mari dileme de modă devine alegerea unui articol de îmbrăcăminte exterior. Aceasta este cea mai importantă achiziție de îmbrăcăminte pentru acest sezon. Deși alegem adesea diferite pulovere sau pantaloni în fiecare zi, când vine vorba de articole de îmbrăcăminte exterioare, alegerea se limitează de obicei la câteva piese. 

Prin urmare, ar trebui să se potrivească cu stilul nostru, stilul de viață și restul garderobei noastre. Când este mai bine să alegem o jachetă și când un palton? Veți afla din acest video.

,,Nu, pogodi”, în curând o nouă serie de desene animate la tv
Articolul anterior
Un elev și-a ucis doi colegi și a rănit alți trei, chiar în ziua în care a împlinit 16 ani
Articolul următor