Cele mai valoroase invenții și inovații din țara noastră au fost premiate în cadrul expoziției ,,Infoinvent”!

În perioada 20-23 noiembrie 2019, la „Moldexpo”, s-a desfăşurat cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate (EIS) „Infoinvent”. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Centrul Internaţional de Expoziţii (C.I.E.) „Moldexpo” S.A., în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare.

separator
La expoziție au participat aproximativ 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din circa 10 ţări, care au prezentat la standurile expoziționale peste 450 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic etc.

În cadrul festivităţii de premiere, Comisia de experți și Juriul expoziției, în urma evaluării celor aproximativ 450 de lucrări expuse la standuri, a acordat următoarele distincții: medalii de aur – 140, medalii de argint – 80 și medalii de bronz – 80.

De asemenea, invențiile prezentate au fost distinse cu trofee, cupe, diplome și mențiuni speciale din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și a partenerilor naționali, dar și cu mențiuni speciale ale instituțiilor internaționale prezente la eveniment.Directorul general interimar al AGEPI, Andrei Popa, a menţionat, în cadrul festivității de premiere, că prin intermediul acestei expoziţii, s-a reuşit oferirea cadrului necesar pentru promovarea rezultatelor muncii cercetătorilor și inventatorilor în atmosfera unui eveniment ce s-a bucurat de atenția reprezentanților mass-media, a publicului și a oamenilor de afaceri, interesați să-și dezvolte businessul pe o bază inovațională modernă.

„Anume acesta a fost și scopul pe care și l-au propus organizatorii evenimentului – promovarea obiectelor de proprietate industrială, a produselor și tehnologiilor noi, stimularea activității inovaționale, schimbul de informații tehnico-științifice și normativ-legislative. Urez tuturor participanţilor să-și valorifice lucrările, să obțină finanțare și să contribuie la progresul Republicii Moldova.”, a subliniat Andrei Popa.
Cea mai importantă distincție care se acordă în cadrul EIS „INFOINVENT” este Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”. În cadrul acestei ediții, marele premiu a revenit inventatorului Nicolae Eremia, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții din domeniul medicinei veterinare.

Tradițional, în cadrul expoziției sunt înmânate distincțiile Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) pentru cei mai activi inventatori și instituții inovative. Astfel, Medalia de Aur a OMPI pentru Inventatori a fost acordată lui Valeriu Cerempei, dr. habilitat, conferențiar universitar, inventator în domeniul tehnicii agricole.

Trofeul OMPI în domeniul proprietăţii intelectuale pentru întreprinderi a fost acordat Universităţii de Stat din Moldova.

Totodată, în cadrul ediţiei curente a Expoziţiei „INFOINVENT”, a fost decernată şi Medalia de Aur pentru Creativitate a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. De această distincție s-a învrednicit Clubul Sportiv de Dans „Codreanca”, fondator și director artistic, Petru Guzun, pentru promovarea dansului sportiv ca artă interpretativă cu valoare mondială a Republicii Moldova, precum și pentru calitățile universale pe care le implică sportul – excelența, respectul reciproc și competiția echitabilă, în contextul tematicii din anul 2019 a Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale: „Mai rapid, mai puternic, mai sus! Cucerește aurul: Proprietatea Intelectuală și Sportul!”.În cadrul aceluiași eveniment de amploare, echipa de inventatori formată din Ion Bostan, Viorel Bostan, Valeriu Dulgheru, Marin Guţu, Oleg Ciobanu, Radu Ciobanu, Vitalie Gladîș, Maxim Vaculenco şi Alexandru Toacă, Universitatea Tehnică a Moldovei, a primit Premiul Mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru ciclul de invenții „Turbine eoliene cu ax vertical și orizontal”.

Premiul AGEPI „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator”, la nivel național, i-a revenit Alinei Trofim, Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții în domeniul microbiologiei şi biotehnologiei. La nivel internațional, premiul a fost acordat lui Henriette Szilagyi, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC, România, pentru ciclul de invenții legate de ciment, beton armat, panouri termoizolante etc. AGEPI a acordat, de asemenea, premiul „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator din Republica Moldova” lui Roman Rusnac, Universitatea de Stat din Moldova, pentru invenția din domeniul chimiei şi medicinei. Premiul „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator din străinătate” a fost acordat lui Dimitrie-Cristian Fodor, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa din Iași, pentru dispozitivul pentru resuscitare cardiopulmonară.

Premiul AGEPI „Cel mai reușit design industrial” i-a revenit Arinei Popov, Universitatea Tehnică a Moldovei, pentru modelul vestimentar cultural „Metamorphosis”.

De asemenea, AGEPI a oferit Premiul „Cel mai de succes soi de plantă” lui Ion Comanici, Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru”.

Premiul AGEPI pentru „Cea mai reprezentativă participare la expoziţie” a fost acordat Universităţii de Stat din Moldova şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC, România.

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” reprezintă un mediu ideal pentru întâlniri de afaceri între inventatori, cercetători și reprezentanții sectorului investițional. Este un eveniment major pentru întreaga comunitate științifică și inovațională din Republica Moldova.

Sursa: agepi.gov.md

Atac cu 15 morți în New Orleans

Potrivit medicului legist al parohiei New Orleans, dr. Dwight McKenna, citat de mai multe media americane, printre care CNN şi The New York Times, numărul morţilor a crescut la 15, faţă de 10, cât era anterior.

„Până în prezent, 15 persoane au murit. Va fi nevoie de câteva zile pentru a finaliza toate autopsiile. După finalizarea autopsiilor şi discuţiile cu rudele cele mai apropiate, vom publica identitatea victimelor”, arată un comunicat de preă transmis de autorități.

Presa locală a identificat primele victime cunoscute ale atacului din ziua de Anul Nou, printre care o tânără de 18 ani, aspirantă la statutul de asistentă medicală, un bărbat de 37 de ani, tată a doi copii, şi un fost jucător de fotbal de 27 de ani.

Potrivit informațiilor furnizate, alte 35 de persoane au fost rănite în atac.

Suspectul decedat în urma atacului s-a prezentat ca texan, fost militar şi agent imobiliar, într-un videoclip din 2020. „Bună seara. Sunt Shamsud-Din Jabbar, agent imobiliar (…). Aş dori să vă salut şi să vă povestesc puţin despre mine”, a spus el la începutul videoclipului.

„M-am născut şi am crescut în Beaumont, Texas, iar acum locuiesc în Houston. Am stat aici toată viaţa mea, cu excepţia călătoriilor mele în armată”, a relatat bărbatul, mândru de trecutul său militar. El a mai spus că a lucrat pentru armată în „resurse umane” şi „IT” (tehnologia informaţiei). 

Bărbatul a intrat cu o camionetă Ford în mulțime, de Anul Nou pe Bourbon Street din New Orleans, provocând moartea a cel puţin 10 persoane şi rănind alte 35, a fost identificat de FBI ca fiind Shamsud-Din Jabbar, un cetăţean american în vârstă de 42 de ani, a anunţat miercuri poliţia federală.

În maşina atacatorului au fost descoperite materiale exploxive artizanale, care, din fericire, nu au fost detonate, ceea ce a schimbat perspectiva de abordare a cazului, oamenii legii luând în considerare un atac terorist.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că SUA „nu vor tolera niciun atac” împotriva cetăţenilor săi, după atacul comis în noaptea de Anul Nou în oraşul New Orleans.

ATENȚIE, călători! Aglomerație la ieșirea din țară în a doua zi a anului

În atenția călătorilor! Este trafic intens la PTF Leușeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La această oră, în PTF Leușeni se înregistrează trafic majorat de călători și mijloace de transport. Aglomerată este direcția ieșire din R. Moldova.

De către Poliția de Frontieră sunt întreprinse măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier și se lucrează la capacitate maximă.

Prin urmare, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să opteze din timp pentru traversarea prin PTF Costești, PTF Leova sau PTF Cahul.

Pentru a vă facilita planificarea călătoriei, puteți utiliza itinerarii alternative prin accesarea hărților online, iar pentru informații actualizate privind starea traficului și orice alte detalii, vă sugerăm să consultați pagina oficială a Poliției de Frontieră https://border.gov.md/index.php/camere-web sau să contactați la Linia verde +373 22 259 717.

Cum va sprijini România Republica Moldova în criza energetică

România vine în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși criza energetică generată de sistarea livrărilor de gaz rusesc către centrala de la Cuciurgan. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja a făcut mai multe precizări într-un mesaj postat pe Facebook în seara de 1 ianuarie 2025, scrie zugo.md.



Potrivit Ministerului Energiei din România, au fost deja luate măsuri pentru a sprijini moldovenii. Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100 MW în bandă către Republica Moldova, iar discuțiile cu OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia vizează suplimentarea cu încă 100-200 MW. Capacitatea tehnică de export din România către Republica Moldova prin linia Vulcănești-Isaccea este de 315 MW, la care se adaugă 115 MW prin cele patru linii de 110 kV care traversează Prutul.

Oficialul român a mai menționat că în ceea ce ține de sectorul gazelor naturale, Republica Moldova dispune de cantități suficiente pentru consumul curent, susținute de stocurile comerciale și de urgență din România, care depășesc 70 de milioane Nm³. Interconectorul Iași-Ungheni asigură o capacitate de export de 6,1 milioane m³/zi, suficientă pentru a acoperi întreg consumul dintre Prut și Nistru, inclusiv în zilele reci de iarnă.

Ministrul Energiei a subliniat că România își respectă obligațiile față de propriul consum intern, iar sprijinul acordat Republicii Moldova se face pe baze comerciale, respectând legislația în vigoare, iar sprijinul pe care îl vor acorda va f numai în limita volumelor disponibil, „după acoperirea nevoilor noastre proprii”.

Sistarea livrărilor de gaz rusesc către centrala de la Cuciurgan a generat un deficit de aproximativ 600 MW de energie electrică pentru Republica Moldova, care se bazează pe o producție locală de 300 MW.

Clubul Internațional al Femeilor din Moldova organizează cea de-a 23-a ediție a Târgului Internațional de Caritate
Articolul anterior
La cumpărături pe note muzicale! Cum i-a surprins Moldovan National Youth Orchestra pe clienții unui magazin din Capitală
Articolul următor