De curând au devenit publice datele Testului PISA, programul internațional care evoluează o dată la trei ani competențele elevilor cu vârsta de 15 ani, la trei domenii de bază: citire/lectură, matematică și științe.
,,La PISA 2018 au participat peste 612.000 de elevi din 79 de țări sau regiuni economice. În Republica Moldova au fost testați 5.300 de elevi din 236 de instituții de învățământ. Republica Moldova și încă câteva țări au susținut testul pe suport de hârtie. Ceilalți l-au susținut pe suporturi digitale.
Datele pentru Republica Moldova, oficialitățile noastre le-au prezentat ca pe un rezultat bun. Suntem printre cele 16 țări care nu au descreșteri la punctaje. Chiar avem și o ușoară creștere. Doar patru țări au mai crescut în punctaj.
Punctajul mediu al testului e de 487 de puncte la citire/lectură și de 489 de puncte la matematică și la științe. Moldova are 424 la citire și 421/428 la științe și matematică.
Raportul citit zice: RM are 43% de analfabeți funcționali. Asta înseamnă că ei citesc cuvintele și nu înțeleg sensul. Avem și 50 la sută de analfabeți matematici (nu înțeleg cifrele). Media PISA la nivelul minim de competență, alias analfabetism, e de 23%.
Altfel spus, testul e o măsurătoare și o proiectare a societății de mâine.
Moldova, pe locul 51 din 79.
Estonia este peste Finlanda. Estonia e fostă republică socialistă. În 30 de ani fără corupție, fără băieți șmecheri și fără scheme belicoase economice a reușit să se rupă de balastul trecutului și să depășească Finlanda, care era cea mai apreciată țară europeană ca model de educație după reformele pe care le-a introdus în sistemul educațional în anii 80 ai secolului trecut.
Moldova e peste Muntenegru, Mexic și Bulgaria. Dar catastrofa noastră e atât de gravă că nu trebuie să ne bucure catastrofa bulgarilor sau mexicanilor.
Iarna trecută am hălăduit prin gimnazii și licee din provincia profundă a Basarabiei. Avem copii minunați. Putem fi aproape de Estonia. Dar gimnaziile care produc analfabeți (clase prost încălzite, profesori încremeniți în cunoștințele lor din școala pedagogică sovietică, care au citit ultima carte la examenul de susținere a licenței de acum 50 de ani) trebuie închise. E criminal să ucizi viitorul copiilor pentru un loc de muncă al unui biet profesor. Vina este a noastră. Noi suntem vinovați pentru analfabeții de mâine”. (Sursa: Gheorghe Erizanu, http://erizanu.cartier.md)