Dansatorii din Moldova au obținut medalia de aur la Moscova

Formația ,,Strămoşeasca” din Anenii Noi a câştigat medalia de aur la Jocurile Delfice, organizate la Moscova.

separator
Moldovenii s-au dovedit a fi cei mai buni dintre cele şase colective de dansuri din CSI. Pentru Jocurile Delfice, dansatorii de la Strămoşeasca au pregătit dansul „Hora de la Sud” care a cucerit publicul.

„Am muncit mai mult de jumătate de an, anume programul definit clar fiecare loc. Au fost momente când chiar artiştii se îmbolnăveau sau aveau examene la colegii, la universitate, dar făceau tot posibilul ca să vină la repetiţii. A fost un concurs nu greu şi dificil, dar foarte greu şi foarte dificil. Am văzut şi în ochişorii lor am văzut retrăirea pentru neam şi ţară şi asta pentru mine este cel mai frumos”, a afirmat coordonatorul artistic, Andrei Baciu.

Maxim Caldaraşan activează în trupă deja de 12 ani. Acesta spune că ultima competiţie a fost extrem de dificilă.

„E foarte multe ţări care aveau o şcoală de coreografie foarte bună. Noi am crezut că nu vom ţine faţă la toate acestea, dar cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu ajutorul nostru am reuşit. Stresuri au fost foarte multe şi eu le-am avut, chiar dacă eu nu mă tem de public, nu mă tem de scenă”, a menţionat dansatorul, Maxim Caldaraşan.

Jocurile Delfice de la Moscova au avut loc în perioada 22-26 noiembrie. La cea de-a XIV ediţie au participat peste 400 de artiști din țările Comunității Statelor Independente, cu vârste cuprinse între 10 și 25 de ani.

sursa: www.publika.md

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Accident teribil la Ungheni: patru tineri s-au răsturnat cu un Volkswagen. Două fete au murit
Articolul anterior
Târgul Național al Covorului vă așteaptă la cea de-a VI-a ediție!
Articolul următor