Stela Botez lansează etnoromanul ,,Fata cu cobza” – o carte de dragoste și folclor în literatura autohtonă

Interpreta Stela Botez lansează etnoromanul ,,Fata cu cobza”, deoarece ,,Fata cu cobza” nu este doar un proiect muzical, ci și unul folcloric complex prin care artista vrea să povestească mai multe publicului său fidel.

separator
Cartea va fi lansată de Dragobete și aduce cu sine o notă de dragoste și folclor în literatura autohtonă.

Etnoromanul ”Fata cu cobza” este despre oamenii din josul țării, pentru ei, dar și pentru cititorii care preferă să se delecteze cu istorii inedite de dragoste. Iubirea persistă, atât cea patriotică, cea pentru oamenii țării noatre, cât și cea care provoacă fluturi în stomac. Personajele și povestea lor de dragoste sunt rodul imaginației autoarei, într-un cadru rustic și autentic, care chiar a existat și există în continuare în satul Pleșeni, raionul Cantemir. ,,Cine știe? Poate că există și Ion cu Ioana”. Cert este că prin intermediul acestei scrieri, Stela Botez vrea ca cei doi să se regăsească. ”Fata cu cobza” poate fi numită o carte educativă prin care ies în evidență aspectele istorice, etnografice și cele ale dragostei cu sentimente pure de iubire. Această lucrare se vrea citită de către tinerii pasionați de lectură. Se citește ușor, dar în același timp îmbogățește cunoștințele.

Captivantă și luminoasă cartea poate fi transmisă din generație în generație, materialul din ea fiind artistico-științific.

Etnoromanul a trecut prin redactarea minuțioasă a scriitorului Guzun Igor, iar coperțile inedite sunt realizate de Corneliu Comendant cu un detaliu foarte important din partea lui Vasile Botnaru.

Lansarea etnoromanului va avea loc pe 24 februarie 2020, la ora 17:30, la Teatrul Poetic Alexei Mateevici, de pe str. Alexei Șciusev 93, Chișinău. Mai multe detalii despre eveniment poți afla aici.

Mai jos, un fragment din etnoromanul ,,Fata cu cobza”:

,,Deconectare. Asta își dorea tot mai mult în ultima perioadă, una plină cu evenimente. Zâmbet fals pe care trebuia să-l schițeze pentru că așa era specificul job-ului său. O perioadă agitată în care totul pare greu și insuportabil de enervant, încât ceea ce numea pasiune transformată în sensul vieții acum era o greutate pe suflet, nervi și trup. Se adunase oboseala în oase și Ioana dădea ultimele puteri ca să pară aceeași fată energică, așa cum o vedea lumea. „De unde iei atâta forță să reușești peste tot, să faci atâtea lucruri? Ce mănânci? Mai poți?” Mai putea… să joace. Să joace ca o actriță profesionistă care ascunde impecabil adevărul firii sale, intrând perfect în pielea personajului său. Să joace rolul vieții sale. Să joace în teatrul pe care singură l-a construit în timp…”

,,Pentru a afla de unde a venit fata frumoasă, trebuie să vadă încotro se întoarce. Decide că trebuie să meargă înapoi la iaz pentru ca să o pândească și să urmărească unde va pleca. Își schimbă traiectoria de drum și aleargă înapoi spre iaz. Era încă acolo, tot culcată pe spate cu ochii închiși, nemișcată. Se furișează printre trestiile de stuf înalte și înflorite, numai bune pentru a-l ascunde. Stă așa până când ea se ridică ușor, aruncă în apă câteva pietricele și apoi urmărește cercurile apei ce vin spre ea. Mai meditează nemișcată și tocmai peste vreo jumătate de oră pleacă spre grădinile gospodarilor, pășind agale pe cărărușa bătătorită. El obosise să stea așa nemișcat doar ca să o urmărească, dar inima i se zbătea tot mai tare în piept și se gândea că merită efortul pentru a-și satisface curiozitatea despre frumoasa necunoscută. Se ridică după ea…”
” – Știam că o să-ți placă vesela tradițională.
– De unde atâta bogăție? Nu pot să cred cât de frumoase sunt! Astea nu prea se mai găsesc, iar cele care se produc acum sunt diferite datorită tehnologiilor noi prin care sunt realizate și desenate. Nici ornamentele astăzi nu mai sunt ca alea de cândva. Wau!
– Este colecția bunicii mele. Ea la fel e împătimită de folclor. A avut cândva și o ie foarte veche și valoroasă, dar care i-a fost furată din casă și de atunci a decis că ține ascunse aceste lucruri tradiționale aici în pod. Hoții nu prea urcă în pod, probabil.
– Este frumos aici și foarte cald.
– Vrei să deschid ușa podului?
– Nu, că o să intre țânțarii la lumină și o să ne vadă vecinii.
– Nu e voie să ne vadă vecinii…”
” – Este o simplă coincidență faptul că ne-am întâlnit și povestea asta aici va rămâne.
– Nu există coincidențe în viață. Cele mai banale lucruri sunt parte dintr-un context mult mai mare și servesc unui scop anume. Asta înseamnă magia Domnului. Viața e cu urcușuri și coborâșuri, cu momente dificile și mai ușoare. Dar toate aceste detalii sunt importante și valoroase. Destinul te însoțește mereu în călătoria ta și îți dă, îți arată, îți luminează. Fiecare om întâlnit are o semnificație și ne învață lecții de viață. Unii oameni rămân pentru totdeauna, alții nu, dar toți au un rost. De unde știi tu ce rost are Ion în viața ta acum și pe cât timp va fi prezent? De ce i-ai oferit cămașa populară? – Pentru ca să o poarte, îi stă foarte bine cu ea și lui îi place. Mi-a zis că este al doilea cel mai frumos cadou primit vreodată.
– Și care este primul cadou?…”
” Nu înțelegea ce se întâmplă.
– Felicitări, sunteți deosebită în aceste lucrări!
– Adică? La ce vă referiți? se arată mirată Fata cu cobza.
– Am decis că vreau să cumpăr tabloul în care dumneavoastră stați pe malul iazului. Este minunat peisajul!
Ceva nu era în regulă, se gândi, apoi lăsă de pe ea cobza și înaintă spre mijlocul galeriei pentru a vedea tablourile. Nu-i venea să creadă ochilor. Toate peisajele erau rupte din satul ei de baștină, iar fata care se regăsea în câteva lucrări…”

   

„Grija vindecă ceea ce frica distruge!” Alătură-te campaniei de informare și sensibilizare împotriva violenței obstetrice și ginecologice (VOG)

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu AGORA a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.


 

„Grija vindecă ceea ce frica distruge! Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică”, este îndemnul CPD. 

Simbolul acestei campanii este trandafirul roz născut din dorința de a pune capăt abuzurilor #metoo din sălile de travaliu și de naștere. Trandafirul roz reprezintă vulnerabilitatea și povestea fiecărei femei care a avut de îndurat o experiență dureroasă fie în timpul nașterii sau la consultațiile din cabinetul ginecologic.

Simbolul trandafirului roz a pornit din campania „Revoluția Rozelor: 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, fondată în 2011 de Jesusa Ricoy, activistă în domeniul nașterii și a drepturilor femeilor. De atunci, mișcarea a căpătat o amploare tot mai mare, iar, în prezent, peste 30 de țări organizează acțiuni anuale în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. 

Această mișcare pacifistă se opune violenței și lipsirii de respect din partea personalului medical în perioada sarcinii, nașterii și postpartum dar și în cabinetul ginecologic de zi cu zi. În fiecare an, femeile care au trecut prin astfel de experiențe duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul, ca un act de protest și de vindecare. Este un moment de reflecție, de recunoaștere a suferinței întru obţinerea unei îngrijiri obstetrice decente şi sigure.

Ce este violența obstetrică și ginecologică (VOG)?

Violența obstetrică și ginecologică nu se referă doar la acte fizice sau la utilizarea forței. Ea include și abuzuri mai subtile, cum ar fi lipsa consimțământului informat al femeii în timpul procedurilor medicale, tratamente umilitoare, tonuri dure sau ignorarea deciziilor pacientei. 

Aceasta poate apărea în timpul vizitelor ginecologice, unde femeile nu sunt întotdeauna informate despre opțiunile disponibile, cât și în timpul sarcinii sau al nașterii, când intervențiile medicale sunt efectuate fără explicații clare sau fără a ține cont de dorințele femeilor. Având la bază practica internațională, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a dezvoltat o definiție extinsă a acestui termen, aplicată în studiul „Fără voce. Fără lege.Fără dreptate.”, potrivit căreia „violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual manifestat de către personalul medical și auxiliar prin constrângere, umilire și/sau agresiune în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/ sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice”. 

De ce este important să vorbim despre acest subiect?

În Republica Moldova, violența obstetrică este încă un subiect insuficient discutat. Studiile CPD arată că:

  • Doar 60% dintre femei sunt informate despre acest termen.
  • 66% dintre ele consideră că aceste practici sunt frecvente.

Este clar că tăcerea nu este o soluție. Prin această campanie, femeilor li se oferă voce, se atrage atenția asupra drepturilor lor, ca, într-un final, să se schimbe sistemul medical.

Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge!” aduce în prim-plan un spot video emoționant, care dă glas poveștilor femeilor ce au trecut prin experiențe dureroase, dar și speranței pentru un viitor mai bun. Spotul video al campaniei surprinde atât umbrele unui sistem ce poate răni, cât și lumina pe care o aduc acei medici care aleg să practice cu suflet, nu doar cu știință. 

Ce ne dorim să obținem prin această campanie? 

Această campanie este despre NOI TOȚI: femeile care devin mame, comunitatea medicală și cei care pot contribui la construirea unui sistem bazat pe valori umane autentice. Vrem ca fiecare femeie să se simtă în siguranță, să fie respectată și auzită în timpul oricărui act medical. Vorbim despre conștientizare, despre curajul de a spune „nu e normal” atunci când granițele respectului sunt încălcate. 

Ne dorim să le oferim femeilor cunoașterea drepturilor lor, să le ajutăm să fie pregătite și să știe că merităm mai mult – o îngrijire bazată pe empatie și profesionalism.

Mai mult decât atât, tindem spre un dialog sincer și respectuos între paciente și personalul medical, unde comunicarea devine un pilon al încrederii, iar tratamentul uman rămâne esențial.

Aceasta este misiunea noastră: să punem capăt tăcerii, să construim încrederea și să transformăm experiențele medicale în momente demne de respect și umanitate. Deși acest tip de violență constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, punând în pericol integritatea fizică și dreptul la viață și sănătate al femeilor, Republica Moldova nu a abordat suficient această problemă. Astfel, în cadrul celor 16 zile de campanie, vor fi prezentate datele obținute, pentru prima dată în țară, cu privire la amploarea acestui fenomen.

Alătură-te campaniei pe rețelele de socializare: CPD și Agora.

Despre CPD

Creat în 1998, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o organizație non-guvernamentală care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor. Prin inițiativele sale, CPD își propune să creeze o societate bazată pe respect, echitate și șanse egale pentru toți. De-a lungul anilor, CPD a devenit un pilon important al schimbării, susținând femeile din întreaga țară și încurajându-le să-și revendice drepturile.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Un moldovean a fost rănit într-un grav accident, în apropiere de vama Albița
Articolul anterior
Cum trebuie să procedezi corect atunci când găsești acte de identitate sau alte documente care conțin date personale
Articolul următor