Protest la Autogara Centrală din Chișinău

Zeci de comercianți, ce închiriază spații comerciale în preajma Gării Auto din centrul capitalei au organizat un flash-mob, prin care au dorit să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă.

separator
Protestatarii au purtat pancarte, pe care scria: „Vrem să mîncăm, Vrem să lucrăm”, „Stop vandalism”.

Marcel Darie, Președintele Asociației Patronale a Dezvoltatorilor Imobiliari, a spus că o companie, Central House, care deține în proprietate spațiile comerciale din preajma Gării Auto Centrale, unde activează peste 80 de comercianți, are toate documentele prin care a obținut în proprietate aceste spații. Mai mult, agentul economic a investit alături de oameni de afaceri din Azerbaidjan, milioane de lei pentru amenajarea spațiilor publice din preajmă.

“După ce statul a dat în concesiune gările auto din toată țara, concesionarul, Gările Auto Moderne SRL a început să facă presiuni și intimidări asupra comercianților, ca aceștia să părăsească spațiile pe care le arendează. Deputatul din partea Platformei DA, Igor Munteanu a spus recent, la prezentarea raportului în Parlament, că Gările Auto s-au obligat să modernizeze gările, dar nu au făcut nimic. Mai mult, noi putem să vă spunem că ei distrug ceea ce au făcut alții. Anume, creând catacombe în jurul spațiilor comerciale, dar și blocând canalizarea, deconectând apa, ei încearcă să forțeze comercianții să plece de la locurile de muncă, pentru a prelua cu bani puțini afacerea”, a declarat Marcel Darie, potrivit unimedia.info.

Organizatorul acțiunii afirmă că pavajul ar fi fost distrus noaptea de către directorul Gărilor Auto Moderne, Iurie Moroz, „care a făcut circ cu un târnăcop, fiind filmat de către cetățeni”.

Țara noastră va beneficia de asistență tehnică și monitorizare din partea Franței pentru reformele în sectorul forestier

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu și Aliona Rusnac, Secretar de stat s-a întâlnit cu Ambasadorul Franței în Republica Moldova, E. S. Graham Paul. Oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul mediului, în special dezvoltarea sectorului forestier al țării noastre.

În cadrul întrevederii, ministrul Lazarencu a subliniat importanța sprijinului acordat de Franța în domeniul forestier, în urma semnării Memorandumului de Înțelegere tripartit între Ministerul Mediului din Republica Moldova, Societatea silvică a fondului de depozit și consignație și Agenția Franceză de Dezvoltare în vederea alocării grantului în sumă de 1,2 milioane euro, pentru asigurarea implementării Programului de reforme în domeniul forestier.

Ambasadorul Graham Paul a reiterat angajamentul Franței de a sprijini eforturile Republicii Moldova în dezvoltarea sectorului forestier. Astfel, începând cu luna mai țara noastră va beneficia de asistență tehnică, monitorizare și evaluare pentru a îndeplini  măsurile de reformă a politicilor în sectorul forestier.

Ministrul Mediului și Ambasadorul Franței au exprimat încredere în succesul viitor al proiectelor comune și au subliniat importanța continuării colaborării pentru îmbunătățirea situației în sectorul forestier al țării noastre.

Succes uimitor! Filmele Moldovenești, în Prim-plan în Times Square, New York

În pulsul vieții urbane a Times Square-ului, ecranele au fost iluminate pe parcursul zilei cu secvențe din filmele moldovenești „Carbon”, „Varvara” și „Tunete”, marcând astfel Ziua Internațională a Proprietății Intelectuale. Această inițiativă a fost organizată în onoarea Zilei Internaționale a Proprietății Intelectuale și a subliniat angajamentul față de inovare și protecția drepturilor de autor.

Prin proiectarea mesajului „Discover Moldova on the grand screen. Support creativity, uphold intellectual property. Explore Moldova’s Cinematic Gems. #WorldIntellectualPropertyDay”, trecătorii au fost invitați să exploreze și să sprijine cinematografia moldovenească, evidențiind astfel importanța respectării drepturilor de proprietate intelectual.

În contextul tehnologic actual, interesul publicului pentru accesarea filmelor prin intermediul internetului este în creștere, dar aceasta adesea vine la pachet cu provocări serioase legate de drepturile de autor. Filmele care ajung pe internet fără permisiunea titularilor de drepturi constituie o încălcare a legilor internaționale privind proprietatea intelectuală. Acest fenomen nu doar că afectează financiar industria, dar subminează și eforturile creatorilor de a produce conținut de calitate.

Cinematografele, oferind o experiență imersivă și legală, joacă un rol esențial în sprijinirea industriei filmului și în promovarea unei distribuții etice a lucrărilor cinematografice. Vizionarea filmelor în sălile de cinema reprezintă nu numai o apreciere a artei, ci și un suport pentru menținerea unei industrii creative durabile și pentru respectarea legilor de proprietate intelectuală.

Nu este prima dată când despre filmele moldovenești se aude în America. Recent, regizorul și producătorul filmului „Carbon”, Ion Bors, împreună cu producătorul filmelor „Varvara”, „Tunete” și „Carbon”, Sergiu Cumatrenco, au revenit de la Convenția Moldo-Americană din Washington DC, unde au fost decorați cu prestigiosul premiu „Arts and Culture”. Această distincție evidențiază contribuția lor excepțională la promovarea culturii și artelor din Moldova pe scena internațională.

De ziua internațională a proprietății intelectuale vă invităm la cinema pentru a viziona filmele produse în Moldova. Reamintim că multe dintre ele pot fi vizionate acum prin țară, detalii despre program pe www.film.md.

Bărbatul dispărut la Ștefan Vodă a fost găsit strangulat într-o fâșie forestieră din preajma localității Feștelița

Bărbatul dispărut la Ștefan Vodă a fost găsit strangulat într-o fâșie forestieră din preajma localității Feștelița, la aproximativ 3 km de la domiciliu, anunță Poliția.

Corpul neînsuflețit al acestuia a fost îndreptat la expertiza medico-legală.

Poliția a solicitat sprijinul cetățenilor pentru a găsi un bărbat de 66 ani, din localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă, care în dimineața zilei de 23 aprilie a plecat de la domiciliu într-o direcție necunoscută și nu se știa nimic despre locul aflării acestuia.

Încă o ediție de succes a Festivalului ,,Polobocul de Aur”, desfășurat în Canada! Vezi care sunt câștigătorii din acest an!
Articolul anterior
Noi imagini cu prințul Harry și Meghan Markle în Canada. Cei doi sunt mai fericiți ca oricând
Articolul următor