O firmă de construcție a dat faliment. Zeci de oameni au rămas pe drumuri

Zeci de oameni care au investit mii de euro pentru a avea propria casă au rămas pe drumuri. Firma care s-a apucat să ridice trei blocuri pe strada Ginta Latină a dat faliment, iar acum păgubașii își caută dreptatea în instanță.

separator
Construcţia imobilelor a început în 2010, iar peste trei ani oamenii trebuiau să-şi primească cheile de la apartamente, lucru care nu s-a mai întâmplat. Firma a reuşit în toţi aceşti ani să construiască doar un bloc, iar celelalte două sunt finalizate în proporție de 20 la sută.

Mai multe persoane care au cumpărat apartamente în aceste clădiri s-au adunat în fața Primăriei pentru a cere dreptate. Eugenia e una din păgubașe. Ea a investit peste 60 de mii de euro pentru două apartamente. Acum, e nevoită să-şi închirieze o locuinţă.

„Noi am muncit toată familia, eu, fiul și fiica peste hotare și am procurat apartament. Timp de șapte ani, am plătit 90 de procente. După ce s-a întâmplat am plătit suta de procente. Apoi ne-a impus să mai plătim câte 50 de euro metru pătrat. Dorim ajutor Primăriei, că totul s-a stopat de la Primărie”, a spus persoana păgubită.

Iulia: „De zece ani nu se rezolvă absolut nimic și stăm pe drumuri. Când am investit aveam, mă scuzați 47 de ani. Acum am 60 și eu tot aștept apartamentul. Că doream un apartament pentru bătrânețe. Nimeni nu vrea să ne asculte. Nimeni nu vrea să rezolve nimic, nici Primăria, nici judecătoria”, a povestit persoana păgubită.

„De atunci stau în chirie. Plătesc chirie lunar. Acum sunt nevoit să plec periodic peste hotare să câștig bani. Vrem să stăm acasă, vrem să stăm în țară, dar statul ne impune să plecăm”.

Protestatarii spun că toţi oamenii păgubiţi au format o asociație a locatarilor, iar acum cer autorităților ca toată construcţia să treacă în gestiunea lor. Potrivit șefului Direcției Asistență Juridică, Valeriu Bogdan, acest lucru este posibil, dar procesul ar fi unul complicat.

„S-a propus ca să fie creat un grup de lucru cu reprezentanții ai Primăriei și inclusiv consilierii municipali și cu toți factorii de decizie al agenților economici, ca să fie identificată o soluție. Unul din blocuri care este finalizat cu un grad de finalizare de 90 la sută este autorizat, celelalte două construcții sunt fără acte permisibile”, a afirmat șeful Direcției Asistență Juridică din Chișinău, Valeriu Bogdan.

Construcţia celor trei blocuri cu 400 de apartamente a început în 2010.

sursa: www.publika.md

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

O poveste de dragoste autentică. Cum s-au iubit Maria Tănase şi Constantin Brâncuşi
Articolul anterior
Comedy Zebra Show atrage atenția asupra problemei râului Bîc
Articolul următor