Italienii golesc rafturile magazinelor. În Milano, Torino și alte localități se închid școlile, grădinițele, universitățile și oficiile

Italia este prima țara din Europa care plasează orașe întregi în carantină în încvercarea de a opri răspândirea coronavirusului. Cele mai afectate sunt regiunile Lombardia și Veneto, din nordul Italiei, peste 10 orașe au fost plasate în carantină. De mâine, școlile și universitățile sunt închise, iar competițiile sportive anulate.

separator
În aceste condiții orașele sunt de-a dreptul pustii, rafturile magazinelor sunt goale, iar în farmacii nu se mai găsesc măști sau substanțe dezinfectante.

În imaginile publicate de presa italiană se vede cum rafturile supermarketurilor din Milano au fost golite, oamenii încercând să-și facă provizii în eventualitatea în care alte măsuri restrictive ar fi impuse de autorități.

Și în Tirolul de Sud, grădinițele și universitățile sunt închise până la 2 martie, potrivit La Repubblica.

În Venezia Giulia, toate activitățile de la universități sunt oprite până pe 1 martie. În Emilia Romagna, universitățile sunt închise până pe 29 februarie.

Mai multe cazuri noi de îmbolnăvire au fost confirmate fără să aibă legătură cu focarul original, motiv pentru care unii specialiști cred că virusul COVID-19 se transmite precum gripa.

O altă veste venită de la autoritățile sanitare complică și mai mult situația. Se pare că perioada de incubație a virusului ucigaș nu este de 14 sau 24 de zile cum s-a anunțat initial, ci de 27 de zile. Aceasta ipoteză ar complica semnificativ eforturile de oprire a răspândirii bolii.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că nu toate cazurile de îmbolnăvire confirmate par să aiba legatură cu persoane care au călătorit in China. Apărut în decembrie, la Wuhan, coronavirusul s-a propagat în 25 de ţări, cu noi focare în Europa şi Orientul Mijlociu.

Trei persoane au murit până acum, în Italia din cauza coronavirusului. Până la ora transmiterii acestei știri, numărul îmbolnăvirilor raportat de autoritățile italiene a depășit 150.

surse: www.b1.ro; www.protv.md

Zelenski a răbufnit după ce Witkoff a transmis că soluția pentru pace în Ucraina se învârte în jurul a „cinci teritorii”

Preşedintele Volodimir Zelenski a răspuns marţi unor declaraţii făcute de trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, care a vorbit despre „cele cinci teritorii” în jurul cărora gravitează cheia unui acord de pace cu Rusia, scrie news.ro

Witkoff s-a întâlnit săptămâna trecută cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg.Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a declarat luni la Fox News că acordul de pace va include o reglementare a „aşa-numitelor cinci teritorii”, fără a preciza despre ce anume este vorba.

Anterior, într-un interviu cu Tucker Carlson, Witkoff a spus că „cea mai mare problemă în acest conflict sunt aşa-numitele patru regiuni”, dar când a început să le enumere, a enumerat cinci: „Donbas, Crimeea, Luhansk şi alte două”.

Unele declaraţii ale emisarului preşedintelui SUA cu privire la soluţionarea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina au atras însă critici la Casa Albă şi în rândul republicanilor, inclusiv din partea trimisului lui Trump pentru Ucraina şi Rusia, generalul Keith Kellogg, potrivit Reuters, citată de News.ro.

„În ceea ce priveşte teritoriul, Ucraina este un stat suveran, iar toate teritoriile aparţin statului unitar Ucraina. Prin urmare, din nou, numai poporul Ucrainei poate vorbi despre teritoriile statului nostru. Şi ştiţi că, pentru noi, acestea sunt linii roşii – a recunoaşte orice teritoriu ocupat temporar ca fiind nu ucrainean, ci rusesc. Prin urmare, din nou, reprezentanţii în cauză discută despre probleme care nu sunt de competenţa lor”, a punctat marţi Zelenski în timpul unei conferinţe de presă cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Odesa, relatează Interfax-Ucraina.

A supraviețuit ca prin minune! Un copil de doar doi ani a căzut de la etajul 7 al unui bloc

Un copil de doi ani a supraviețuit, după ce a căzut de la etajul 7 al unui bloc din București, România. Micuțul a fost găsit în viață și a fost dus de urgență la spital, scrie adevărul.ro.

Copilul s-ar fi urcat pe calorifer, iar când a ajuns la geam s-a dezechilibrat și a căzut în gol de la mare înălțime.

Micuțul se afla acasă alături de părinții săi. El a fost preluat conștient de la fața locului și a fost dus la spital.

Potrivit Poliției, incidentul a avut loc marți, 15 aprilie 2025, în București. Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au fost sesizați, în jurul orei 13:00, prin apel 112, de către o femeie.

„Deplasându-se cu operativitate la fața locului, polițiștii din cadrul subunității au constatat că aspectele sesizate se confirmă, în cauză fiind identificat un copil, în vârstă de 2 ani. De asemenea, la adresă s-a deplasat și un echipaj medical, care a acordat primele îngrijiri medicale minorului în cauză, ulterior acesta fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare”, a transmis Poliția Capitalei.

La sosirea echipajelor de intervenție, copilul era conștient. Acesta a primit îngrijiri medicale la fața locului, fiind apoi transportat la spital.

Micuțul este stabil respirator și hemodinamic, dar prezintă multiple leziuni grave.

Diagnosticul include traumatism cranio-cerebral mediu cu fracturi craniene multiple, traumatism toracic cu fracturi, fractură de bazin și de femur. În prezent, copilul este internat la Secția de Terapie Intensivă.

Cercetările sunt continuate de către Poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, urmând a fi sesizată unitatea de Parchet competentă.

Corea de nord a devenit cel mai mare furnizor de artilerie pentru armata rusă. Între 4 și 6 milioane de obuze livrate

Majoritatea proiectilelor de artilerie utilizate de forțele ruse în războiul din Ucraina în anul 2024 au fost fabricate în Coreea de Nord, dezvăluie o investigație comună a agenției Reuters și a Open Source Center (OSC), publicată marți, 15 aprilie.

Phenianul a devenit un aliat militar cheie al Rusiei, furnizând obuze de artilerie, rachete și, conform informațiilor serviciilor secrete din Coreea de Sud și a celor ucrainene, chiar soldați pentru câmpul de luptă, în schimbul produselor petroliere și al tehnologiei avansate de producție de rachete, notează The Kyiv Independent și The Moscow Times.

Rapoartele tehnice interne ale Ministerului rus al Apărării, obținute în ancheta de presă, indică faptul că, în unele unități militare ruse, între 75% și 100% din obuzele de artilerie sunt fabricate în Coreea de Nord.

În general, Phenianul furnizează aproximativ jumătate din toate proiectilele de artilerie utilizate de trupele ruse, potrivit agenției ucrainene de informații militare (HUR), citată de Reuters.

Livrările de arme din Coreea de Nord către Rusia au început cel târziu în septembrie 2023, după o vizită efectuată la Phenian, în iulie, de către ministrul rus al Apărării de atunci, Serghei Șoigu, a constatat ancheta de presă.

Între septembrie 2023 și 17 martie 2025, patru nave rusești de marfă – Angara, Maria, Maya-1 și Lady R – au transportat încărcături militare de 64 de ori din portul nord-coreean Rajin către porturile rusești de la Dunăre și către portul Vostochny.

Conform imaginilor din satelit, navele au transportat cel puțin 15.809 containere în total. De asemenea, livrările din Coreea de Nord au fost transportate pe calea ferată numită „Podul Prieteniei”, peste râul Tumanna (Tumen), în Primorie.

Livrările au atins vârful în ianuarie 2024, cu șapte loturi pe lună, iar navele de marfă transportă în prezent aproximativ trei loturi de proiectile pe lună, potrivit anchetei jurnalistice.

Open Source Center, organizație cu sediul în Regatul Unit, estimează că cele 64 de transporturi au inclus între 4 milioane și 6 milioane de obuze de artilerie.

Proiectilele au fost transportate pe calea ferată la depozite din apropierea frontierei ruso-ucrainene, în principal la Tikhoretsk, în Krasnodar Krai din Rusia.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a descris Coreea de Nord drept un „partener” și a menționat că tratatul de cooperare militară dintre Moscova și Phenian, semnat anul trecut, a intrat în vigoare.

De asemenea, pe 27 martie, Putin a sugerat că țările „prietene” cu Rusia, inclusiv Coreea de Nord, ar putea lua parte la procesul de pace și la negocierile care să pună capăt conflictului din Ucraina.

Moldovenii care vin din Italia nu trec niciun control la aeroportul Chișinău
Articolul anterior
Șeful Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, despre apariţia coronavirusului în România: ,,Puţin probabil să nu se întâmple”
Articolul următor
Close menu