Rafale uriașe de vânt în Moldova. Zi grea pentru salvatorii care au intervenit în mai multe situații de risc

Potrivit datelor colectate din subdiviziunile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, astăzi 24 februarie 2020, salvatorii au intervenit în mai multe situații de risc în urma vântului puternic. Astfel, pompierii au fost solicitați pentru a defrișa copaci doborâți pe trasee din raionul Nisporeni, Călărași și Soroca.

separator
Totodată, salvatorii au intervenit pentru a debloca drumul local din orașul Durlești, după ce un arbore s-a prăbușit pe o stație de transport. Pompierii au reușit deblocarea promptă a drumului și a stației. În urma incidentului nimeni nu a avut de suferit. În după amiaza zilei de 24 februarie angajații IGSU au înlăturat o țeavă de ventilare, care a căzut de pe clădirea unei întreprinderi la Anenii Noi.

Mai mult, rafalele de vânt au deteriorat acoperișul unui bloc de locuit cu 5 nivele din municipiul Ungheni. Potrivit informațiilor operative, în total au fost smulse și deteriorate circa 20 foi de ardezie. Tot vântul puternic a smuls circa 1000 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul unui gimnaziu din satul Pistruieni, raionul Telenești. De asemenea 53 foi de ardezie au fost smulse de pe blocul administrativ al Colegiului Politehnic din municipiul Bălți. La fața locului au fost convocate Comisiile pentru situații excepționale raionale care urmează să estimeze valoarea pagubelor materiale. Conform datelor colectate de la furnizorii de energie electrică şi subdiviziunile teritoriale IGSU, din cauza intensificării vântului la moment rămân parțial deconectate 66 localități din raioanele Criuleni, Cimișlia,Orhei, Telenești, Călărași, Anenii-Noi, Hâncești, Râșcani, Florești, Edineț, UTA Găgăuzia, dar și municipiul Chișinău. Furnizorii de energie electrică vor lucra pe parcursul zilei de 24 februarie pentru restabilirea energiei către consumatori. În contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, dar și în condiții meteorologice nefavorabile salvatorii avertizează cetățenii, că aflarea sub arbori uscați și clădiri avariate prezintă pericol pentru viața și sănătate. Totodată, oamenii sunt atenționați să nu calce cabluri şi fire căzute la pământ, dar și să-și monitorizeze strict minorii. Mai mult, pompierii îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare şi să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere. În condiţii de vânt puternic şi umiditate redusă, focarele se pot răspândi cu repeziciune pe spaţii extinse și pot provoca incendii de proporții. În situaţii de risc oamenii sunt îndemnaţi să apeleze de urgenţă Serviciul 112.

Natalia Barbu a evoluat pe scena Eurovision Song Contest 2024! Video

Prima semifinală a competiției Eurovision Song Contest 2024 are loc chiar în aceste momente! Natalia Barbu a evoluat cu numărul 11. Artista a fost întâmpinată cu ropote de aplauze și a avut o interpretare superbă! Vezi, mai jos, momentul mult așteptat de public:

Prima semifinală este rezervată pentru 15 țări printre care se află:

1. Cyprus / Silia Kapsis – Liar

2. Serbia / TEYA DORA – RAMONDA

3. Lithuania / Silvester Belt – Luktelk

4. Ireland / Bambie Thug – Doomsday Blue

5. Ukraine / alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

6. Poland / LUNA – The Tower

7. Croatia / Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

8. Iceland / Hera Björk – Scared of Heights

9. Slovenia  / Raiven – Veronika

10. Finland / Windows95man – No Rules!

11. Moldova / Natalia Barbu – In The Middle

12. Azerbaijan / FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar

13. Australia / Electric Fields – One Milkali (One Blood)

14. Portugal / iolanda – Grito

15. Luxembourg / TALI – Fighter

Concursul Eurovision Song Contest 2024 poate fi urmărit live

Concursul Eurovision Song Contest 2024 a început în această seară, 7 mai, la Malmö, Suedia.

În prima semi-finală vor evolua:

1. Cyprus / Silia Kapsis – Liar

2. Serbia / TEYA DORA – RAMONDA

3. Lithuania / Silvester Belt – Luktelk

4. Ireland / Bambie Thug – Doomsday Blue

5. Ukraine / alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

6. Poland / LUNA – The Tower

7. Croatia / Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

8. Iceland / Hera Björk – Scared of Heights

9. Slovenia  / Raiven – Veronika

10. Finland / Windows95man – No Rules!

11. Moldova / Natalia Barbu – In The Middle

12. Azerbaijan / FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar

13. Australia / Electric Fields – One Milkali (One Blood)

14. Portugal / iolanda – Grito

15. Luxembourg / TALI – Fighter

Transmisiunea live poate fi urmărită mai jos:

Maia Sandu: Un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc

Preşedinta Maia Sandu a afirmat, într-un interviu acordat cunoscutului jurnalist rus şi creator de conţinut pe YouTube Iuri Dudi, că un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc.

„Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea, transmite digi24.ro.

Jurnalistul rus a vrut să afle de ce şi-a luat preşedinta Republicii Moldova paşaport românesc: pentru a circula „fără viză” în Europa sau „pentru orice eventualitate”?„Bunicii mei au avut paşapoarte româneşti. Pentru mine a fost important să am paşaport românesc”, a răspuns Maia Sandu, potrivit Agerpres. 

În acelaşi timp, Maia Sandu a spus că „un milion dintre cetăţenii noştri au paşaport românesc”. „Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea.La întrebarea ce crede despre unirea Republicii Moldova cu România, Maia Sandu a afirmat că, potrivit sondajelor, „între 36% şi 40%” dintre cetăţenii moldoveni îşi doresc unirea fie din motive istorice, fie pentru că nivelul de trai este mult mai bun peste Prut.„Majoritatea cetăţenilor nu cred asta.

Ei cred că Republica Moldova trebuie să devină parte a Europei şi noi muncim pentru asta. Respectăm voinţa cetăţenilor (…) Cred că cel mai bine pentru Republica Moldova şi, mai ales, real este să devină membră a UE. Atunci nu vom avea graniţă cu România şi nici cu celelalte state ale UE. Ne vom întâlni cu România în UE”, a subliniat Maia Sandu, citată de Ziarul Naţional de la Chişinău.

Săptămâna Modei de la Milano: modelele au prezentat noua colecţie într-o sală goală
Articolul anterior
Panică în Suceava după ce 300 de români au fugit din Bergamo de teama coronavirusului și au mințit la vamă că vin din Germania
Articolul următor