Epidemia de coronavirus a determinat oamenii să recurgă la gelurile antibacteriene pe bază de alcool pentru curăţarea mâinilor, însă specialiştii avertizează că utilizarea în exces dăunează stratului protector al pielii, care luptă împotriva infecţiilor, relatează Daily Mirror.
Igienizarea mâinilor cu gel antibacterian în mod regulat poate reduce riscul de transmitere a virusului COVID-19. Cu toate acestea, utilizarea în exces poate creşte riscul de contactare a virusului.Un reprezentant al unei companii de produse chimice a declarat că utilizarea în exces a gelurilor antibacteriene pe bază de alcool reduce flora bacteriană de la suprafaţa pielii, care ajută în mod natural la protejarea împotriva microbilor.
Gelurile antibacteriene conţin alcool în proporţie de 60% până la 95% şi sunt concepute pentru a ţine deoparte bacteriile şi virusurile.
Concentraţia mare de alcool afectează nivelul de uleiuri naturale din epidermă şi prin urmare pielea se deshidratează şi devine foarte uscată.
„Pielea uscată poate deveni un teren extrem de prielnic pentru bacterii, întrucât este predipusă la mici leziuni prin care se pot virusurile se infiltra. Pentru a preveni infectarea cu coronavirus, este mult mai important să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun, într-o manieră eficientă, pentru mai mult de 30 de secunde, decât să o facem de mai multe ori pe zi”, susţin experţii, potrivit Mediafax.
Uscarea mâinilor după spălat este o etapă la fel de importantă. Mâinile ude pot produce afecţiuni ale pielii care contribuie la contactarea virusurilor.
Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor din Marea Britanie sfătuieşte populaţia să dezinfecteze inclusiv suprafeţele pe care le utilizează cel mai des, precum mese de birouri, telefoane, tastaturi, tablete, clanţele uşilor, toalete.