UNICEF: 25 de ani de progrese inegale – în ciuda realizărilor educaționale, lumea rămâne crudă și extrem de discriminatoare față de fete

După două decenii și jumătate de la conferința istorică de la Beijing privind statutul femeilor, violența împotriva femeilor și fetelor nu este doar răspândită, dar, de asemenea, și considerată acceptabilă.

separator

În ciuda realizărilor educaționale impresionante și a faptului că astăzi mai mult decât oricând fetele frecventează școala și își continuă studiile, comunitatea mondială nu a înregistrat progrese semnificative la crearea unor condiții de viață pentru fete mai echitabile și mai puțin violente. Acest lucru a fost elucidat într-un nou raport elaborat de UNICEF, Plan International și UN Women.Potrivit raportului, numărul fetelor din școală a scăzut cu 79 de milioane în ultimele două decenii. De fapt, doar în ultimul deceniu numărul fetelor care au posibilitatea să studieze în liceu a depășit numărul de băieți.

Cu toate acestea, violența împotriva femeilor și fetelor este pe larg răspândită. De exemplu, în 2016, femeile și fetele au reprezentat 70 la sută din persoanele traficate în întreaga lume, în mare parte în scopul exploatării sexuale. Una din douăzeci de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, sau aproximativ 13 milioane de fete, au fost violate pe parcursul vieții, aceasta fiind una dintre cele mai brutale forme de violență sexuală de care pot suferi femeile și fetele.

„În urmă cu douăzeci și cinci de ani, liderii mondiali și-au asumat angajamentul în fața femeilor și fetelor, pe care, însă, le-au îndeplinit doar parțial. Guvernele au arătat voința politică de a oferi multor fete posibilitatea de merge la școală, dar le-a lipsit puterea necesară pentru a ajuta fetele să dobândească abilitățile și sprijinul de care au nevoie, nu numai pentru a-și decide propriul destin, ci și pentru a trăi într-un mediu sigur”, – a spus directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

,,Doar asigurarea accesului la educație nu este suficient: trebuie să schimbăm comportamentul oamenilor și atitudinea lor față de fete. Adevărata egalitate va fi realizată numai atunci când toate fetele vor fi protejate de violență, vor avea libertatea de a-și exercita drepturile și de a se putea bucura de oportunități egale în viață. ”

Raportul «A New Era for Girls: Taking stock on 25 years of progress» („O nouă eră pentru fete: bilanțul celor 25 de ani de progres”) este publicat ca parte a campaniei Generation Equality (Generația șanselor egale) și este dedicat celei de-a 25-a aniversări a adoptării Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing, un program istoric care vizează consolidarea drepturilor femeilor și fetelor.

„Din 1995, când Beijingul s-a concentrat pe problemele fetelor, auzim din ce în ce mai mult că fetele își afirmă drepturile și ne cer socoteală. Cu toate acestea, comunitatea internațională încă nu poate să facă față așteptărilor legate de guvernarea responsabilă a lumii, asigurându-le o viață lipsită de violență și speranțele lor pentru independență economică ”, a declarat Phumzile Mlambo-Ngcuka, director executiv al UN Women. – Deoarece femeile și fetele sunt nevoite să dedice de trei ori mai mult timp și energie decât bărbații pentru menaj, fetele nu au șanse egale de a obține un loc de muncă bun și sigur după absolvire. Această stare de lucruri trebuie schimbată în beneficiul întregii omeniri. Este necesar să ne asigurăm că fetele dobândesc abilități utile pe piața de muncă a viitorului, cum ar fi domeniul tehnologiilor digitale, dar și să punem capăt violenței de gen. „

Astăzi, fetele sunt universal expuse riscului violenței – pe internet, la școală, acasă și în comunitatea lor, care are consecințe fizice, psihice și sociale. Raportul constată că practicile nocive, cum ar fi căsătoriile timpurii și mutilarea genitală a femeilor (MGF) continuă să distrugă și să dăuneze sănătății, vieții și potențialului milioanelor de fete din întreaga lume. În fiecare an, 12 milioane de fete se căsătoresc în copilărie, iar 4 milioane sunt expuse riscului de MGM. La scară globală, fetele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani sunt predispuse să justifice bataia de către soți la fel de mult ca și băieții din această grupă de vârstă.Raportul subliniază, de asemenea, tendințe negative pentru fete în educație și sănătate, multe dintre ele fiind de neimaginat acum 25 de ani. De exemplu, globalizarea, trecerea de la alimentația tradițională la utilizarea produselor alimentare procesate dăunătoare, precum și extinderea rapidă a tehnologiilor de marketing agresive destinate copiilor, au dus la o creștere a consumului de produse dăunătoare și băuturi care conțin zahăr. Aceasta a contribuit la creșterea numărului de copii și adolescenți supraponderali și obezi. Între 1995 și 2016, prevalența excesului de greutate în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut aproape de două ori – de la 9 la 17 la sută, ceea ce aproape a dublat astăzi numărul fetelor supraponderale: 155 milioane, comparativ cu 75 de milioane din 1995.În același timp, în ultimii 25 de ani, există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la problemele de sănătate mintală, în parte din cauza suprautilizării tehnologiei digitale. Conform raportului, suicidul este în prezent a doua cauză principală de deces în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, prima fiind morbiditatea maternă.

De asemenea, fetele rămân a avea un risc ridicat pentru infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Numărul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani care trăiesc cu HIV este de 970 de mii astăzi, comparativ cu 740 de mii în 1995. Fetele adolescente cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani reprezintă 3 din 4 noi infecții cu HIV în rândul adolescenților din întreaga lume.   

Șase butelii cu gaz, scoase din flăcări. Pompierii au prevenit o explozie, la Vadul lui Vodă

Pompierii au prevenit producerea unei explozii în timpul lichidării unui incendiu, după ce şase butelii de gaz și una de oxigen au fost evacuate în timpul intervenției dintr-o casă cuprinsă de flăcări, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cazul a avut loc în dimineața zilei de 25 noiembrie 2024, la ora 07:27. Potrivit informațiilor recepționate, o casă de pe strada Ştefan cel Mare şi Sfânt 153 din orașul Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău, a fost afectată de incendiu. La fața locului au intervenit 3 echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, angajații IGSU au stabilit că o casă cu suprafața de 35 m² a fost total cuprinsă de foc.

Mai mult, în timpul lichidării incendiului, salvatorii IGSU au depistat șase butelii de gaz și o butelie cu oxigen în interiorul construcției afectate. Datorită intervenției operative și eficiente, aceștia au reușit evacuarea urgentă a buteliilor din interiorul construcției afectate într-un loc sigur, astfel fiind evitată producerea unei explozii.

Arderea a fost localizată la ora 08:34, iar incendiul a fost lichidat complet la ora 10:26.

Conform datelor IGSU, în urma incendiului, focul a distrus bunuri materiale din 2 camere, iar pompierii au salvat construcția auxiliară în care se aflau 16 iepuri, precum și alte bunuri. Totodată, în timpul incendiului, proprietarul locuinței, un bărbat în vârstă de 65 de ani, s-a ales cu o plagă la picior și a fost preluat de medici la spital pentru îngrijiri specializate.

În urma primelor cercetări efectuate la fața locului, s-a stabilit că ipoteza preliminară a incendiului poate fi nerespectarea regulilor de exploatare a instalațiilor de încălzire și prin utilizarea buteliilor de gaz.

Cauza și circumstanțele izbucnirii incendiului urmează a fi stabilite.

În acest sens, IGSU vine repetat cu îndemnul către cetățeni să fie prudenți și să respecte regulile de utilizare a instalațiilor de încălzire și a celor antiincendiare în perioada rece a anului.

Oamenii trebuie să fie prudenți la utilizarea instalațiilor conectate la gaze. Cetățenii sunt rugați să monteze corect instalațiile alimentate cu gaze naturale, în locuri inaccesibile copiilor. Funcționalitatea acestora trebuie verificată sistematic.

În vederea evitării deflagrațiilor și incendiilor, persoanele care optează pentru utilizarea buteliilor de gaz sunt atenționate de IGSU că amplasarea acestora în interiorul locuințelor, mai ales în apropierea surselor de căldură, este interzisă.

Buteliile care alimentează instalațiile de încălzit trebuie plasate în cutii metalice în exterior, la o distanță minimă de 5 metri de la intrarea în locuință. Alimentarea acestora este posibilă doar cu combustibilul pentru care sunt destinate.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1476 incendii în care şi-au pierdut viaţa 82 de persoane, inclusiv 3 minori.

În situații de risc, oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Tik Tok ar putea fi interzis în Moldova. Ce spune Igor Grosu

Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a declarat că autoritățile Republicii Moldova ar putea lua măsuri dure, inclusiv închiderea unor platforme sociale, referindu-se la platforma TikTok, dacă acestea vor fi considerate o amenințare la adresa securității naționale. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, scrie NM.md.

Grosu a subliniat importanța unui efort coordonat la nivelul Uniunii Europene pentru a stabili reguli clare privind modul în care platformele mari operează în spațiul digital.

Totodată, liderul PAS a sugerat că, dacă dialogul și reglementările internaționale nu vor produce rezultate, Republica Moldova va recurge la acțiuni unilaterale pentru a proteja securitatea națională.

„Sunt două modalități, una cu binișorul. Și aici de fiecare dată spuneam țărilor membre UE, în cazul R. Moldova, sau țări precum țările baltice, noi suntem țări mici și nu contăm în afacerea asta globală. Unica modalitate este să avem o voce comună alături de țările UE și nu doar, Consiliul Europei și să fie niște reguli clare în raport cu toate platformele gigantice, care au depășit dimensiunea de afacere. Ele au ajuns să fie instrumente de influență pentru democrație. Sunt instrumente folosite cinic folosite de autocrație, cum este Rusia, împotriva țărilor mici. 

Cu mai puțin binișorul, atunci când vom vedea că nu suntem auziți, atunci vom fi nevoiți să rezervăm dreptul de a acționa pentru a ne proteja țara. Nu exclud nici o opțiune. Dacă vom vedea că este un pericol la adresa țării noi suntem obligați să intervenim”, a declarat Igor Grosu.

ATENȚIE, șoferi! Ceață densă în unele zone din centrul țării

ATENȚIE, șoferi! În unele zone din Centrul țării persistă, în această dimineață, ceața densă, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Amintim, că în astfel de condiții vizibilitatea în trafic scade considerabil, iar orice manevră neasigurată poate fi periculoasă.

Vă îndemnăm să sporiți atenția în timpului șofatului, circulați cu viteză redusă și nu uitați de obligativitatea conectării luminii de întâlnire și a celor anticeață.”, anunță Poliția.

ONU alocă 15 milioane de dolari pentru a ajuta țările vulnerabile să oprească răspândirea coronavirusului
Articolul anterior
Sig. Cosimo, despre Excelența croitoriei Italiene by Sandro Livv! (Video)
Articolul următor