Donează și tu! Strângere de fonduri pentru personalul medical din Moldova, implicat în lupta Covid-19

În aceste momente dificile pentru țara noastră, sistemul medical ține piept acestei epidemii, dar soldații din linia întâi – medicii – au nevoie de suport. Și psihologic și material. Un mic grup de inițiativă, format din Anatol Untura, Ana Racu și Victoria Dunford a inițoat o campanie de colectare de fonduri care vor fi redirecționate pentru a procura ce este nevoie pentru personalul medical din țară care fac față Covid-19.

separator
Grupul de inițiativă:

,,Am discutat cu medicii, cu șefii de spitale și cu conducerea Ministerului Sănătății pentru a identifica necesitățile lor de moment. Și dacă pe partea de medicamente totul e în regulă, oamenii, medicii au nevoie de noi! Vrem să le facem viața un pic mai ușoară celor care stau în ture de 12 ore, prinși în costume incomode, măști sufocante și în mașini mereu pe drum.

Unii din ei nu manâncă câte 10 ore la rând, sau nu dorm câte 24. Vrem să le trimitem ce putem – cafea, ceai, biscuiți, apă, consumabile, orice va fi nevoie și desigur multă grijă de la noi. Deja am discutat cu @Valeriu Arnaut de la Metro, ei ne vor ajuta cu procurarea celor necesare în regim automat, să exlcudem contactul cu prea mulți oameni și vor livra aceste produse la depozitele (CNAMUP) de unde vor fi repartizate organizat la toate unitățile de urgență și spitalele strategice. În Moldova sunt cîteva mii de medici, asistenți medicali și lucrători tehnici ai sistemului de medicină de urgență și spitale care sunt implicați acum pe linia întîi de combatere a epidemiei.

Toți ei acum sunt pe teren, lucrând în condiții grele și cu risc pentru propria viață. Medicii, personalul medical din laborator, asistenții și asistentele, infirmieri și infirmiere, șoferi de ambulanțe, operatori de la serviciul 112 și tehnicieni – specialiști care au grijă de tratamentul celor internați! Cu toții am vrea să ajutăm mai mult. Și o putem face! Asta e doar prima fază a proiectului. Dacă se colectează suficiente fonduri, putem încerca să ajutăm și sistemul medical. La fel, mâine vom încerca să discutăm cu operatorii de telefonie mobilă, să îi rugăm să ofere o lună gratis de convorbiri pentru telefoanele medicilor.

Mai avem și alte idei, dar trebuie să pornim de la ceva. Pe parcurs la sigur vor apărea încă multe idei. Dar fără voi nu ne descurcăm. Acum putem dovedi că suntem mai buni decât credem și că nimeni și niciodată nu ne va putea împărți sau dezbina. Mai ales la greu… E vorba de noi toți, de oameni, de suflete – acum mai mult ca niciodată avem nevoie unul de celălalt. Italienii cântă de pe balcoane medicilor lor, spaniolii îi aplaudă pe eroii lor, noi vrem să venim cu suport pentru toți cei care sunt pe linia întîi. Spunem Mulțumesc cu recunoștință, ne mobilizăm și susținem toți lucrătorii sistemului medical în munca nobilă și eroică pe care o îndeplinesc. Ei trebuie să simtă susținerea noastră, a tuturor. Donăm 5 minute de pauză pentru încă 12 ore de muncă a unui medic și #Stamacasă – Pentru că ne pasă!

Lista de necesități va fi actualizată zilnic:
¨ Apă
¨ Ceai
¨ Cafea
¨ Produse alimentare
¨ Albituri
¨ Măști
¨ Mănuși
¨ Maști oxygen
¨ Dezinfectant
¨ Săpun

Donează aici!

Peisaje apocaliptice în Brazilia după inundațiile record

Peisaje apocaliptice în sudul Braziliei. Sute de localități se confruntă cu inundații fără precedent în ultimii zeci de ani. Catastrofa a provocat moartea a cel puțin 78 de oameni. Trei mii de militari, pompieri și salvatori au fost mobilizați în sprijinul sinistraților, dar operațiunile sunt extrem de dificile, scrie digi24.ro.

Autoritățile descriu regiunile afectate drept „adevărate zone de război” care vor avea nevoie de un plan de reconstrucție după modelul celor post-conflict. 105 oameni sunt încă de negăsit. Datele preliminare arată că peste 100.000 de oameni au fost nevoiți să fugă din calea apelor, dar pagubele sunt imposibil de estimat în acest moment. Inundațiile au fost devastatoare și au provocat alunecări de teren, au prăbușit poduri și au distrus drumuri în statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei.

În zonă au fost probleme cu alimentarea cu energie electrică și cu comunicațiile.. Peste 800.000 de oameni nu mai au apă potabilă, potrivit agenției de protecție civilă, care a citat cifre de la compania de apă Corsan. Pe rețele sociale au apărut imagini cu operațiuni dramatice de salvare și cu locuitorii din orașul Canoas aflați până la umeri în apa plină de noroi și formând  un lanț uman pentru a trage bărcile care transportau oamenii salvați.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a vizitat pentru a doua oară Rio Grande do Sul duminică, însoțit de ministrul Apărării José Múcio, ministrul de Finanțe Fernando Haddad și ministrul Mediului Marina Silva, printre alții. Liderul de stânga și echipa sa au cercetat străzile inundate din Porto Alegre cu un elicopter.

„Trebuie să încetăm să fim luați prin surprindere de dezastre. Trebuie să le prevenim și să intervenim”, a spus Lula. În timpul liturghiei de duminică de la Vatican, Papa Francisc a spus că se roagă pentru populația statului. „Fie ca Domnul să primească morții și să le mângâie familiile și pe cei care au fost nevoiți să-și părăsească casele”, a spus el. Ploile abundente au fost al patrulea astfel de dezastru ecologic în stat într-un an, după inundațiile din iulie, septembrie și noiembrie 2023, care au ucis 75 de persoane.

Străzile municipiului Chișinău au fost aproape pustii de Paște

Ne-am obișnuit să vedem străzile capitalei înghesuite de mașini, iar în ore de vârf, ambuteiaje de minute în șir. Situația e total opusă în ziua de Paște. Azi, arterele Chișinăului sunt aproape pustii. Iată cum am surprins orașul în imagini, scrie agora.md.

În mare parte, străzile din Chișinău sunt la 5 mai aproape pustii. Iar în regiunile în care fluxul de mașini este activ, se circulă cu ușurință.

Rar, prin parcurile capitalei, pot fi observați oameni ieșiți la plimbări. Însă imaginile de duminică duc mai curând la gândul că mulți dintre locuitorii Chișinăului au ales să sărbătorească în afara orașului.

Iată cum arată arterele capitalei.

O biserică de lemn a ars în totalitate după slujba din noaptea de Înviere. Cauza incendiului, o lumânare rămasă aprinsă

O biserică de lemn dintr-un sat din Alba a ars în întregime după slujba din noaptea de Paşti, cauza probabilă a incendiului fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată, scrie zdg.md.

„În cursul dimineţii am fost informaţi, printr-un apel prin SNUAU 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde, de faptul că biserica ar fi ars în totalitate”, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crişan, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare rămase aprinse.Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că în biserică a fost oficiată slujbă în noaptea de Înviere.„Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată”, a precizat Alex Crişan.Nu au fost înregistrate victime. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au anunţat că în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă.Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Mănăstirea Neamț s-a transformat în spații pentru carantină. Sunt cazați cei veniți din Italia
Articolul anterior
Studiu: bolnavii fără simptome pot răspândi Covid-19 mai mult decât se credea iniţial
Articolul următor