Grupul Purcari donează 2 milioane de lei pentru lupta anti-Covid

Grupul Purcari a anunțat că va contribui cu 2 milioane de lei (500 mii RON) către un fond adresat combaterii epidemiei COVID- 19 în Republica Moldova și România. Jumătate din această sumă reprezintă contribuția personală a fondatorului grupului, Victor Bostan.

separator

„Vom raporta comunității toate proiectele individuale care urmează să fie finanțate din acest fond, de la achiziții de ventilatoare pentru plămâni, la suport pentru personalul medical și ajutarea bătrânilor rămași în izolare acasă”, se arată într-un comunicat al grupului.De asemenea, grupul Purcari declară că va menține angajamentele față de cei peste 1000 de angajați, dar și față de furnizori. „Vom continua să menținem planurile noastre de aprovizionare, din moment ce alte mii de angajați ai partenerilor noștri, multe din ele afaceri mici și fermieri, depind de capacitatea noastră de a continua să achiziționăm bunurile și serviciile lor”, se mai arată în apelul companiei.

În afară de aceasta, și-au anunțat contribuția personală în fondul anti-Covid membrii Consiliului de Administrație și reprezentanții top-managementului, care s-au arătat dispuși să cedeze între 25 și 100% din venituri, pe durata de până la un an.

Purcari și-a îndemnat și angajații, să doneze, în limita posibilităților, organizațiilor din R. Moldova și România care luptă contra COVID-19. Purcari va egala orice donație cu o contribuție similară.

„Nu vom putea construi un business de succes fără să asigurăm sănătatea și prosperitatea societății și comunităților în care trăim. Acum ca niciodată, este important să demonstrăm solidaritate și să creăm un front comun contra acestei pandemi”, se mai arată în comunicatul Purcari.

Compania mai precizează că vinificatorii din Moldova au fost căliți de mai multe crize de-a lungul istoriei: de la prohibiția sovietică, la tranziția ruinătoare din anii ‘90, la embargourile nimicitoare din 2006 și 2013. „De fiecare dată am făcut față acestor provocări și am ieșit mai puternici din ele. În 2013, Purcari pierdea cea mai mare piață de export în urma embargoului, avea restanțe la salarii de câteva luni, datorii bancare de aproape $20 milioane și un EBITDA la zero. Cinci ani mai târziu, listăm compania la Bursa de la București cu o capitalizare de peste $100 milioane. De această dată, intrăm în criză dintr-o poziție mult mai puternică. Suntem siguri că vom trece cu toții și de această năpastă. Tot de ce trebuie să ne fie frică, este frica în sine”.

Vizită neanunţată la Kiev a secretarului de stat american

Secretarul de stat american, Antony Blinken a sosit de dimineaţă la Kiev într-o vizită-surpriză pentru a-i asigura pe ucraineni de sprijinul continuu al Statelor Unite, scrie realitatea.md.

Încurajările americane ajung într-un moment în care Ucraina este nevoită să facă faţă unei ofensive ruseşti spre Harkov, al doilea mare oraş al ţării, aflat în apropierea graniţei de nord-est cu Rusia.

Preşedintele Volodimir Zelenski spune că au fost semnalate acţiuni inamice şi în alte puncte ale frontierei de nord, dar a dat asigurări că forţele sale contra-atacă.

Preşedintele ucrainean care va discuta azi cu şeful diplomaţiei americane cere constant urgentarea livrărilor de armament occidental, după ce Washingtonul a aprobat cu întârziere pachetul de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari. Potrivit unei oficialităţi americane misiunea secretarului de stat este de a examina modalităţile prin care asistenţa suplimentară i-ar ajuta pe ucraineni să preia iniţiativa pe câmpul de luptă.

12 morți și 60 de răniți în urma prăbușirii unui panou publicitar într-o furtună din India

Douăsprezece persoane au fost ucise și cel puțin 60 au fost rănite când un panou publicitar s-a prăbușit luni din cauza unei puternice furtuni la Mumbai, au anunțat autoritățile municipale din capitala financiară a Indiei situată în vestul țării, notează AFP.

Zeci de oameni s-au trezit prinși sub panoul care a căzut lângă o benzinărie din estul orașului.

Opt corpuri au fost scoase de sub dărâmături, a indicat Gaurav Chauhan, inspector al Forței naționale de răspuns la dezastre (NDRF), adăugând că încă patru rămășițe trebuie extrase din resturile metalice

„Le-am localizat, dar nu le putem extrage din cauza acestei benzinării, situația poate fi periculoasă”, a precizat inspectorul.

Anterior, autoritățile municipale raportaseră că 60 de persoane au fost salvate și internate în spital.

Panoul publicitar măsura 70 de metri pe 50 de metri, potrivit unui mesaj postat pe rețeaua socială X de poliția din Mumbai.

Luni, Mumbai a fost lovit de vijelii puternice însoțite de averse și furtuni de praf care au smuls copaci și au provocat scurte probleme în aprovizionarea cu electricitate și întreruperi ale traficului feroviar.

Potrivit presei, numeroase zboruri au fost suspendate pe aeroportul internațional Mumbai și cel puțin 15 avioane au fost rerutate.

Potrivit unui mesaj pe X postat de Devendra Fadnavis, numărul doi în guvernul statului Maharashtra, „a fost ordonată o anchetă la nivel înalt” cu privire la tragedie.

Siegfried Mureșan: ”Republica Moldova a reușit să facă pași pe care nimeni nu îi credea posibili în urmă cu doi ani”

Republica Moldova a făcut pași pe care nimeni nu-i credea posibili în urmă cu doi ani, iar negocierile de aderare la Uniunea Europeană ar putea începe, oficial, în luna iunie. Declarația aparține europarlamentarului român, Siegfried Mureșan, potrivit căruia atât la Chișinău, cât și la Bruxelles există voință în acest sens. Potrivit oficialului european, de la 1 iulie Ungaria preia președinția Consiliului UE, iar Republica Moldova procedează corect menținând un dialog diplomatic cu Guvernul de la Budapesta, notează IPN.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că în luna iunie există șanse ca Republica Moldova să înceapă, oficial, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit demnitarului, indiferent dacă acest lucru se va întâmpla sau nu în luna iunie, important este că procesul a fost lansat.

„Poziția mea este că aceste negocieri trebuie să înceapă în luna iunie, că Republica Moldova îndeplinește toate condițiile ca acest lucru să se întâmple. Însă mai important decât momentul la care încep negocierile este procesul pe care ne-am înscris. Trebuie subliniat faptul că în ultimii doi ani Republica Moldova a reușit prin parteneriatul cu Uniunea Europeană să facă pași pe care nimeni nu îi credea posibili în urmă cu doi ani. În doi ani Republica Moldova a depus cerere de aderare, a primit statut de stat candidat, ulterior s-a luat decizia unanimă de începere a negocierilor de aderare. Această decizie este una ireversibilă. Acum știm clar că negocierile vor începe și Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene. Cel mai important este că acest proces a început”, a spus Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Oficialul european spune că nu există riscuri ca Ungaria că pună piedici începerii negocierilor de aderare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Opinia este expusă în contextul în care Ungaria preia șefia Consiliului UE de la 1 iulie 2024.

„Ungaria a fost un stat cu poziții specifice în ceea ce privește războiul din Ucraina, însă Ungaria nu s-a opus niciodată procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Autoritățile Republicii Moldova procedează foarte bine întreținând un dialog diplomatic cu Guvernul de la Budapesta. Acest dialog este bun, necesar, corect. Există voință la Chișinău, la Bruxelles, în rândul cetățenilor Republicii Moldova de integrare. Poziția mea este că negocierile trebuie să înceapă în luna iunie și sunt optimist în acest sens. Oricum, progresul înregistrat este remarcabil. Viteza este una bună, acum are loc o muncă tehnică, e un proces de screening, evaluare a legislației din Republica Moldova, este o pregătire a negocierilor de aderare. Mai este nevoie de o decizie care cred că va fi luată în luna iunie, care va reprezenta mandatul de începere a negocierilor”, a mai spus europarlamentarul român.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

Coronavirus: Olanda anulează examenul de bacalaureat
Articolul anterior
Oficial OMS: Nu este suficient să blocăm populaţia pentru a combate coronavirusul, este nevoie de măsuri de sănătate publică
Articolul următor