Ministerul Educației a emis un nou ordin: Se suspendă studiile pe întreg teritoriul țării, pe toată durata stării de urgență

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a decis, printr-un ordin semnat de ministrul Igor Șarov, să prelungească vacanța forțată a elevilor și studenților, pentru a preveni răspândirea epidemiei COVID – 19.

separator
Potrivit ordinului precedent, procesul educațional urma să fie reluat pe 31 martie curent.

„Se prelungește perioada de suspendare a procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ pe întreg teritoriul țării pe toată durata stării de urgență”, se arată în noul ordin al MECC.

Astfel, toate instituțiile de învățământ vor rămâne închise până la 15 mai curent, atât cât va dura starea de urgență în R. Moldova.

,,În contextul măsurilor întreprinse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19 în țară, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis ordinul nr. 377/2020 privind prelungirea suspendării procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special pe întreg teritoriul ţării, pe toată durata stării de urgență.

Totodată, conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile, publice şi private, vor continua organizarea procesului educaţional la distanţă prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale, în perioada în care este restricţionată desfăşurarea procesului educaţional în incinta instituţiilor de învăţământ, în conformitate cu următoarele documente normative:

-Metodologia privind continuarea la distanţă a procesului educațional în condiții de carantină pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal (aprobată prin ordinul nr. 351/2020);

-Regulamentul-cadru de organizare a învăţământului profesional tehnic în perioada în care accesul în instituţii este restricţionat (aprobat prin ordinul nr. 350/2020);

-Recomandările-cadru de organizare a activităţilor didactice în sistem online în instituţiile de învăţământ superior, pe perioada suspendării procesului educaţional în sălile de studii (aprobate prin ordinul nr. 366/2020).

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării îndeamnă comunitatea educațională la responsabilitate și solidaritate”.

Trei cazuri de mituire la intrarea în țară

În această săptămână, polițiștii de frontieră din cadrul punctelor de trecere „Sculeni-Sculeni” și „Cahul-Oancea” au demonstrat dedicarea față de integritatea și respectarea legii, contracarând trei tentative de corupere activă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

24 decembrie 2024: un cetățean cu dublă cetățenie (ROU/MD) a încercat să ofere 50 RON pentru a evita aplicarea ștampilei de intrare în Republica Moldova.

26 decembrie 2024: un cetățean ucrainean a oferit 20 USD, încercând să evite prezentarea documentelor necesare pentru transportul pasagerilor.

27 decembrie 2024: un cetățean român cu document de identitate expirat a oferit 50 EUR pentru facilitarea trecerii frontierei.

Toate cazurile au fost raportate, iar cercetările sunt în desfășurare. Poliția de Frontieră rămâne fermă în aplicarea principiului „Toleranță Zero la Corupție”.

Evitați orice tentativă de mituire. Orice încercare de a influența ilegal deciziile autorităților se sancționează conform legii.

Dacă observați nereguli sau acte de corupție, vă încurajăm să le raportați autorităților competente pentru a contribui la menținerea unui climat de integritate.

Pentru denunțarea manifestărilor de corupție contactați Linia Anticorupție la numărul scurt 1520.Poliția de Frontieră este pentru a proteja, nu doar pentru a verifica. Cu sprijinul cetățenilor, putem construi împreună un mediu sigur și corect, unde legile sunt respectate de toți.” anunță Poliția de Frontieră.

Un moldovean a cerut ajutorul Poliției Române pentru a-și găsi fiica dispărută, despre care ştie că se afla la Cluj

Un bărbat din Republica Moldova a solicitat ajutorul Poliţiei Române pentru a-şi găsi fiica în vârstă de 27 de ani. Moldoveanul a spus că, din datele pe care le are, fiica sa se află în judeţul Cluj şi nu a reuşit să intre în contact cu ea de aproape trei săptămâni, scrie news.ro.

„La data de 28 decembrie a.c., Poliţia municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de un bărbat în vârstă de 55 de ani, din Republica Moldova, cu privire la faptul că nu a mai reuşit să ia legătura cu fiica sa, în vârstă de 27 de ani, din data de 10 decembrie a.c., aceasta locuind în municipiul Cluj-Napoca”, anunţă, sâmbătă, Poliţia judeţeană Cluj.

Oficialii Poliţiei fac publice o fotografie şi a tinerei.

Aceasta se numeşte Victoria Colesnic, are aproximativ 1,60 metri înălţime, greutate aproximativă 50 de kilograme, ochii căprui, părul şaten.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânăra dată dispărută sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

Din 1 ianuarie 2025 „Gazprom” nu va mai livra gaz către R. Moldova

SA „Moldovagaz” a luat act de decizia SAP „Gazprom” de a limita la data de 1 ianuarie 2025, începând cu 07.00 ora locală, furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova până la volumul de 0 metri cubi pe zi, scrie provincial.md.

De menționat că, începând cu luna decembrie 2022, toate volumele de gaze naturale, furnizate de SAP „Gazprom” în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, au fost redirecționate de SA „Moldovagaz” în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.Totodată, pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului gazele naturale au fost achiziționate pe piețele regionale și europene.De subliniat că SA „Moldovagaz” a contractat volumele necesare de gaze, care vor asigura integral consumul malului drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025.FacebookTwitteРес

Începând de astăzi, alte două spitale regionale din țară vor primi pacienți cu Covid-19
Articolul anterior
Curse charter pentru moldovenii din străinătate, aprobate pentru perioada 26-28 martie 2020
Articolul următor