Ministerul Educației a emis un nou ordin: Se suspendă studiile pe întreg teritoriul țării, pe toată durata stării de urgență

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a decis, printr-un ordin semnat de ministrul Igor Șarov, să prelungească vacanța forțată a elevilor și studenților, pentru a preveni răspândirea epidemiei COVID – 19.

separator
Potrivit ordinului precedent, procesul educațional urma să fie reluat pe 31 martie curent.

„Se prelungește perioada de suspendare a procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ pe întreg teritoriul țării pe toată durata stării de urgență”, se arată în noul ordin al MECC.

Astfel, toate instituțiile de învățământ vor rămâne închise până la 15 mai curent, atât cât va dura starea de urgență în R. Moldova.

,,În contextul măsurilor întreprinse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19 în țară, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis ordinul nr. 377/2020 privind prelungirea suspendării procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special pe întreg teritoriul ţării, pe toată durata stării de urgență.

Totodată, conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile, publice şi private, vor continua organizarea procesului educaţional la distanţă prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale, în perioada în care este restricţionată desfăşurarea procesului educaţional în incinta instituţiilor de învăţământ, în conformitate cu următoarele documente normative:

-Metodologia privind continuarea la distanţă a procesului educațional în condiții de carantină pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal (aprobată prin ordinul nr. 351/2020);

-Regulamentul-cadru de organizare a învăţământului profesional tehnic în perioada în care accesul în instituţii este restricţionat (aprobat prin ordinul nr. 350/2020);

-Recomandările-cadru de organizare a activităţilor didactice în sistem online în instituţiile de învăţământ superior, pe perioada suspendării procesului educaţional în sălile de studii (aprobate prin ordinul nr. 366/2020).

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării îndeamnă comunitatea educațională la responsabilitate și solidaritate”.

Cum va circula transportul public la sărbătorile pascale

Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de 04, 05 și 06 mai 2024 transportul public municipal va activa în regim special.

Astfel, pentru a asigura cu transport public locuitorii Municipiului Chişinău, în zilele de Paști, regiile municipale de transport troleibuze și autobuze vor activa după cum urmează.

Sâmbătă spre duminică (04-05 mai 2024), în Noaptea Învierii, troleibuzele de pe rutele: nr. 2 și nr. 25 și autobuzele de pe ruta nr. 5 și nr. 26 vor circula până la ora 01:00. Totodată, troleibuzele de pe liniile nr. 8, nr. 10, nr. 12, nr. 22, vor circula pe parcursul întregii nopți, cu interval de 30 minute.

Duminică și luni, (05-06 mai 2024), transportul public va circula conform orarelor de duminică, cu modificări adiționale.

Pentru informații suplimentare despre circulația rutelor de transport public cetățenii pot apela: Linia Fierbinte Regia Transport Electric Chișinău – 022 204 205; Dispeceratul Parcul Urban de Autobuze – 022 837 317.

Decorațiuni cu specificul Sărbătorilor Pascale, în spațiile publice din Chișinău. Unde le puteți admira

Primăria Municipiului Chișinău informează că în spațiile publice din oraș au fost amenajate decorațiuni cu tematică pascală.

Figurinele instalate în parcuri, scuaruri și alte spații publice, au formă de ouă de Paști, de îngeri, iepurași, lumânări și flori.

Pe parcursul serii decorațiunile pascale vor fi iluminate, iar doritorii vor putea face poze cu familia, rudele și prietenii.

De asemenea, în perioada Sărbătorilor Pascale în oraș va fi conectat iluminatul decorativ stradal.

A fost lansată înscrierea pentru programe municipale destinate tinerilor antreprenori

Primăria Municipiului Chișinău, prin intermediul Centrului Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a lansat joi procesul de aplicare la Programul municipal de educație antreprenorială, Programul Municipal – Pilot „Startup pentru Tineri și Migranți” și Incubatorul Municipal de Afaceri, pentru suportul tinerilor în lansarea propriilor afaceri.

Pentru asigurarea activităților planificate, Primăria Chișinău a alocat pentru acest an peste 18 milioane de lei.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că dezvoltarea politicilor municipale adresate tinerilor este de a le oferi posibilitatea de a-și desfășura afaceri aici, acasă și de a-și valorifica potențialul de care dispun în beneficiul lor, dar și a întregii comunități, în municipiul Chișinău sau pe teritoriul republicii.

Edilul capitalei și-a exprimat speranța că inițiativele de dezvoltare antreprenorială vor fi de succes, lucru ce va putea fi demonstrat în perioada imediat-următoare, prin interesul și implicarea tinerilor, dornici de a-și valorifica potențialul și cunoștințele acumulate până acum.

Fiecare program nou-lansat presupune următoarele activități:

➢ Programul municipal de educație antreprenorială și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – 31.12.2024)

Scopul sesiunilor de pregătire antreprenorială constă în oferirea posibilității tinerilor de a-și dezvolta gândirea, abilitățile și cunoștințele antreprenoriale necesare pentru inițierea și gestionarea cu succes a propriilor afaceri.

➢ Programul Municipal – Pilot „Startup pentru Tineri și Migranți” și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – 07.06.2024)

Scopul programului este de a stimula antreprenoriatul în rândul tinerilor și migranților din municipiul Chișinău, prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile și susținerea creării locurilor noi de muncă.

În cadrul componentei de finanțare a Programului, cu o contribuție de doar 30%, tinerii și migranții vor avea posibilitate să obțină suport financiar nerambursabil, de până la 200 mii lei, pentru realizarea proiectelor investiționale proprii.

➢ Incubatorul Municipal de Afaceri și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – până la epuizarea locurilor disponibile)

Scopul Programului de incubare reprezintă dezvoltarea companiilor rezidente din industrii culturale, creative și a sectorului tehnologii informaționale.

Incubatorul municipal de afaceri va asigura crearea infrastructurii necesare pentru a dezvolta afacerile în sectoarele nominalizate prin:

  1. Acordarea spațiilor fizice și virtuale pentru activitate;
  2. Acordarea suportului logistic și tehnic pentru tinerii aflați la etapa inițierii unui Start-up;
  3. Organizarea cursurilor de instruire și de mentorat;
  4. Asigurarea suportului informativ privitor la sursele de finanțare a afacerii, etc.

Primăria Chișinău își focusează eforturile spre promovarea și implementarea bunelor practici în procesul lansării și dezvoltării activităților antreprenoriale în rândul tinerilor din municipiul Chișinău.

Începând de astăzi, alte două spitale regionale din țară vor primi pacienți cu Covid-19
Articolul anterior
Curse charter pentru moldovenii din străinătate, aprobate pentru perioada 26-28 martie 2020
Articolul următor