Suedia, singura țară din Europa care nu a închis școlile și grădinițele

În tmp ce statele UE au adoptat politica distanțării sociale totale, Suedia rămâne singura țară deschisă pentru afaceri. Cu 2.526 de cazuri de coronavirus și 62 de decese cauzate de infecția de coronavirus, Suedia are încă o politică relaxată în ceea ce privește restricțiile impuse cetățenilor săi.

separator
Școlile și grădinițele din Suedia continuă să rămână deschise, iar activitatea economică nu a fost oprită. Micile afaceri merg mai departe, iar în weekend oamenii încă se mai întâlneau în baruri ori restaurante.

Relaxarea suedezilor vine ca urmare a unei concepții total diferite referitoare la răspândirea coronavirus, manifestată public de epidemiologul șef al Agenției Naționale de Sănătate. Acesta a spus la radio că închiderea țării nu este o soluție bună pentru a opri infecția.

Suedezii au adoptat o altă strategie, aceea a respectării recomandărilor autorităților, deși weekendul pare perioada în care suedezii iau pauză de la orice restricție. Un român din Suedia, de profesie medic, ne-a spus cum decurge viața în această țară în era coronavirus.

„Vă răspund în calitate de cetățean ce locuiește în Suedia, nu ca doctor. Într-adevăr, din ce știu eu, Suedia e singură țară din Europa în care grădinițele și școlile primare sunt deschise. Motivele sunt următoarele: aproape un milion de angajați au copii până în 12 ani. Dintre aceștia,150.000 sunt cadre medicale. Stând acasă cu copiii, sistemul medical ar colapsa.

Apoi se știe că cei mici nu fac forme grave de boală, deci sănătatea nu le este amenințată. Părinții sunt informați ca la cele mai mici semne de boală (tuse, febră etc ) să țină copiii acasă. Orice părinte poate să stea acasă pentru a-și îngriji copiii fără nici o problemă din partea angajatorului privat sau de stat. În acest fel, transmiterea virusului e limitată”, mărturisește Sorin Jumătate, medic în cadrul spitalului Kristianstad Central, din orașul Kristianstad, situat în sudul Suediei.

Guvernul suedez a permis activitatea economică să-și urmeze cursul firesc, iar majoritatea supermarketurilor, sălilor de sport, saloanelor de coafură și magazinelor sunt încă deschise. Firmele de construcții continuă să lucreze, iar transportul în comun funcționează în continuare. În weekendul care tocmai a trecut, suedezii s-au relaxat în număr mare în natură, spre deosebire de ceilalți europeni.

„Restricții sunt în ceea ce privește azilele de bătrâni și spitalele, pentru că se știe că acolo este riscul cel mai mare. Pe de altă parte, toți cetățenii suedezi sunt bine informați și respectă recomandările și restricțiile care se impun. Nu petreceri, întâlniri șamd”, mai spune Sorin Jumătate, care e conștient că situația se va agrava în săptămânile care urmează.

De aceea, autotitățile suedeze au mobilizat Armata, care a ridicat spitale de campanie și centre moile de tratare a cazurilor de COVID-19 care nu mai au loc în spitale. Specialiștii în boli infecțioase din Suedia susțin că izolarea în masă a populației nu va ajuta.

„Suntem conștienți că nimeni și nimic nu poate împiedica răspândirea virusului, scopul este de a evita o răspândire masivă pe o perioada scurtă. În felul acesta sistemul medical nu va colapsa. Impunând izolarea la domiciliu în masa, aceasta va duce la o explozie a cazurilor de infecție mai târziu. În plus, economia va avea și mai mult de suferit. Răspândirea virusului trebuie făcută în mod constant și controlat. Dar pentru asta toți trebuie să-și facă datoria, trebuie să fie încredere între noi.Colegii mei, de exemplu, la cel mai mic simptom se izolează la domiciliu până se însănătoșesc, plus 48 de ore, apoi se întorc la muncă. Așa se întâmplă peste tot. Cam așa e prin Suedia. Părerea mea e că e bine gândit. Timpul va demonstra dacă așa este sau nu”, a mai spus bărbatul, potrivit stirileprotv.ro.

Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro

Peste 15 persoane au ajuns la spital după ce au luat masa la un restaurant din Capitală

19 persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat la un restaurant din capitală. Medicii suspectează că au facut toxiinfectie alimentară din cauza alimentelor infestate cu Salmonella. Responsabilii de la ANSP anunță că a fost deschisă o anchetă, fiind preluate mai multe probe, iar o concluzie finală va fi  anunțată în urma analizelor specialiștilor, transmite Protv.md.  

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică până în prezent au solicitat asistență 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8 și 48 de ani. Dintre acestea, opt încă mai sunt internate în spitalele din capitală, celelalte primesc tratament acasă. La internare, persoanele aveau febră, frisoare, dureri abdominale, grețuri dar și vomă. Simptome pe care le-a avut și Ana, una dintre persoanele intoxicate, care a oferit un comentariu pentru NewsMaker.  

Ana MAZÎL, VICTIMĂ: „Am mâncat un fel de mâcare din cartofi și la desert am comandat „Cușma lui Guguță” asociez intoxicația cu el. Am simțit un disconfort în stomac, apoi a început să crească temperatura corpului.”

Responsabilii de la spitalul Toma Ciorbă au spus că în instituția lor sunt internate 4 persoane iar starea acestora este favorabilă. În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților restaurantului, specialiștii de la ANSA au identificat prezența bacteriei Salmonella.

Reprezentanții localului unde s-ar fi produs acest caz de intoxicație, nu au vrut să comenteze.

Un autobuz cu 46 de pasageri, implicat într-un grav accident la Căușeni. O persoană a decedat

Un grav accident rutier s-a produs în raionul Căușeni, în seara zilei de 26 aprilie. Un autoturism s-a ciocnit cu un autobuz, care avea la bord 46 de pasageri. În urma coliziunii, o persoană a decedat, iar altele 16 au fost transportate la spital. Informațiile au fost raportate de Pro TV, care face trimitere la datele poliției. 

Accidentul rutier a avut loc între localitățile Grigorievca și Baccealeia, raionul Căușeni.

Potrivit informațiilor, un automobil de model Nissan a ieșit la depășire, fără să se asigure, și s-a ciocnit cu un autobuz. Ulterior, autobuzul a ajuns pe acostament și s-a răsturnat. În autobuz se aflau 46 de angajați ai Muzeului Național de Istorie, care se întorceau dintr-o excursie.

În urma impactului, șoferul Nissan-ului a murit la fața locului. De asemenea, 16 persoane au fost rănite în accident. Acestea au fost transportate la spital de ambulanțe.

Verificați online statutul certificatului medical! Precizările Casei Naționale de Asigurări Sociale

Casa Națională de Asigurări Sociale amintește tuturor cetățenilor despre posibilitatea de a verifica online statutul certificatului medical.

Pentru a utiliza acest serviciu electronic urmează să introduceți în câmpul respectiv seria şi numărul certificatului (după cum se vede din imaginile de mai jos). 

Acest serviciu electronic permite beneficiarului să verifice statutul certificatului de incapacitate temporară de muncă.

Datele din certificatele de incapacitate temporară de muncă pot avea următoarele statute afişate pe ecran:

Mai multe informații utile referitor la indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă puteți găsi AICI.

Moldoveni din Spania: ,,Am rămas fără muncă, n-avem cu ce plăti chiriile, vrem acasă”
Articolul anterior
Peste 1.000 de cazuri de coronavirus în România și 17 decese
Articolul următor