Aeroportul Internațional Galați-Brăila, așteptat și de moldovenii din sudul Republicii Moldova

Europarlamentarul galatean Dan Nica a anuntat deblocarea proiectului aeroportului din zona Galati-Braila, obiectiv pentru care ROMATSA si-a dat avizul de amplasare, anunță presa română.  

Presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea, a declarant ca avizul ROMATSA a fost obtinut extrem de greu, din cauza proximitatii judetului Galati de granita cu Ucraina, existand necesitatea asigurarii unui spatiu mare de zbor, pentru orice tip de situatie.

Potrivit autoritatilor, pana la finalul acestui an urmeaza sa fie gata studiile tehnice legate de constructia aeroportului, urmand ca anul viitor sa fie scos la licitatie Studiul de Fezabilitate al aeroportului si ulterior se va identifica sursa de finantare (parteneriat public/privat, fonduri europene sau fonduri guvernamentale) necesara constructiei obiectivului.

Conform estimarilor, constructia unui aeroport la Galati s-ar ridica la circa 500 de milioane de euro.

Potrivit studiilor de specialitate efectuate pana in prezent, aeroportul de pasageri dar si de marfuri de la Galati este gandit sa se amenajeze pe o suprafata de 250 de ha (cu posibilitate de extindere cu inca 115 ha) pe raza localitatilor galatene Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi si Branistea. Terminalul de pasageri va include o constructie cu parter si etaj, avand in total 7 porti de intrare Schengen si 3 porti non-Schengen, o parcare auto, zona terminalului cargo, turnul de control si alte constructii necesare.

Estimarile facute arata ca dupa 15 ani de functionare, aeroportul va avea un trafic de un milion de pasageri pe an, fiind vorba despre locuitorii din Galati, Braila, Vrancea, Buzau, dar si Republica Moldova sau Ucraina.

Maia Sandu, la 34 de ani de la primul „Pod de flori” peste Prut: „Conexiunea noastră cu România este firească și puternică, iar podurile s-au transformat din ziduri în căi de legătură”

Azi se împlinesc 34 de ani de la primul Pod de Flori care a unit oamenii de pe cele două maluri ale Prutului în 1990 și care a fost un Pod al libertății și al „căderii” zidului dintre neamuri. 

Cu această ocazie Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj: „Înainte de anii ‘90 erau rupte de un râu familii întregi, rude, prieteni, o întreagă cultură, iar podul dintre Moldova și România era, de fapt, un zid. Azi conexiunea noastră cu România este firească și puternică, iar podurile s-au transformat din ziduri în căi de legătură”. 

Șefa statului a menționat că, în prezent, ne unesc cu România 6 poduri funcționale, un pod de pontoane construit recent la Leova-Bumbăta și altele 2 reparate de curând. La fel, Republica Moldova exportă în România produse în valoare de peste 1.4 miliarde de dolari, peste 35% din toate exporturile. România este principalul investitor și partener comercial al nostru, partenerul cu care construim conexiuni și în sectorul energetic și de gaze. Vorbim la telefon la același tarif pe ambele maluri ale Prutului. 

„Azi trec Prutul nu doar flori, ci oameni, produse, donații, expertiză, energie electrică, apă potabilă, investiții și proiecte culturale. Cu ajutorul României, vom deveni și noi parte a familiei europene și ne vom asigura, astfel, că Republica Moldova nu va mai fi niciodată izolată și că cetățenii noștri vor avea același nivel de viață, venituri și libertate de circulație ca toți cetățenii Uniunii Europene”, a punctat Președinta Maia Sandu.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, se opune participării UE la ceremonia de reînvestire a lui Putin

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, se opune participării unor reprezentanți ai UE la ceremonia de reînvestire a președintelui rus Vladimir Putin, care va avea loc marți la Moscova, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenția EFE.

Acest purtător de cuvânt, Peter Stano, a confirmat că Kremlinul le-a adresat statelor UE și reprezentanței UE la Moscova invitații pentru a participa la ceremonia de învestire, transmite digi24.ro.

Potrivit aceluiași purtător de cuvânt comunitar, Borrell nu este de acord ca statele UE să dea curs acestei invitații, dar încă nu a fost luată o decizie și Comisia Europeană poartă discuții cu statele membre pentru a stabili cel mai bun mod de acțiune în acest caz. 

Conform unei surse diplomatice franceze citate de Reuters, Franța va fi reprezentată de ambasadorul său la Moscova la reînvestirea președintelui Putin. Franța a luat notă de rezultatul alegerilor desfășurate în Rusia în martie, dar condamnă contextul represiv în care acestea au avut loc, a adăugat respectiva sursă. 

Relațiile dintre Paris și Moscova s-au degradat considerabil în timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, a sugerat posibilitatea ca state aliate ale Ucrainei să trimită trupe în această țară pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dacă ajutorul consistent cu arme și muniții oferit Kievului nu va mai fi suficient pentru a opri înaintarea trupelor ruse. 

După ce Macron a vorbit din nou despre această posibilitate, ambasadorul francez în Rusia a fost convocat luni la MAE rus. La fel a fost convocat și ambasadorul britanic, în urma unei declarații în care ministrul britanic de Externe, David Cameron, a spus că armata ucraineană are autorizația Londrei să lovească cu arme britanice ținte direct pe teritoriul rus.

Maia Sandu a felicitat găgăuzii cu prilejul sărbătorii Hederlez

De Hederlez, una dintre cele mai importante sărbători naționale pentru cetățenii Republicii Moldova de etnie găgăuză, Președinta Maia Sandu a venit cu urări. 

În această zi, oamenii celebrează reînvierea naturii, începutul lucrărilor în câmp, ieșirea animalelor la pășune și rodnicia anului. Șefa statului a remarcat că valoarea Hederlezului constă în continuarea frumoaselor tradiții și transmiterea lor către generațiile care vin, și că este de datoria fiecăruia să păstreze identitatea neamului, limba și obiceiurile.

 „Dragi găgăuzi, vă felicit cu prilejul sărbătorii Hederlez! Să aveți pace, sănătate și bunăstare. Am încredere că, împreună, ne vom construi viitorul în care este respect pentru tradițiile noastre și susținere pentru binele nostru comun”, a conchis Președinta Maia Sandu.

Mandat de arestare pe numele legendarului campion rus Garry Kasparov. Ce acuzații i se aduc
Articolul anterior
”Ne înghite pământul!” Încă un oraș, de această dată din România, în alertă din cauza unei străzi care s-a surpat. Craterul s-ar fi extins peste noapte
Articolul următor