Cristina Țărnă despre tatăl ei, chirurg toracal, demis din funcție: ,,Știa cum arată plămânii fiecărui pacient grav cu Covid-19 internat în spital”

Avocata Cristina Țărnă, fiica ex-directorului Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a explicat într-o postare pe pagina sa de socializare, motivul pentru care tatăl său a fost demis din funcție.

separator

Cristina consideră că demisia tatălui ei a fost o greșeală. Potrivit acesteia, tatăl ei, specialist în chirurgie toracală, s-a implicat activ în tratarea pacienților gravi cu Covid-19 internați în secție, și totodată a luat măsuri de protecție pentru medicii din secție. ,,Sunt foarte mindra de tatal meu, Anatol Ciubotaru. Deja ex-director al Spitalului Clinic Republican”, scrie Cristina Țărnă.

,,A lucrat chirurg toata viata lui, cel mai mult – chirurg toracal (de plamini) vreo 15 ani si cardiochirg mai mult de 25 de ani. Peste 20 de ani a condus Serviciul de Chirurgie a Inimii din cadrul SCR. A lucrat 5 ani in Germania, la fel in cardiochirurgie, chirurgie experimentala si a predat in paralel rezidentilor nemti. A revenit in Moldova pentru a participa la concursul pentru functia de director SCR, iar dupa concurs a condus spitalul in ultimii 5 ani. In jumate de an i-ar fi expirat contractul si s-ar fi pensionat. Si-ar fi incheiat onorabil cariera de 47 de ani.

Stiti ce-s cu pozele de mai jos? Raportul zilnic a medicilor reanimatologi-anesteziologi din terapia septica unde stau internati pacientii gravi cu COVID-19. Zilnic, de la 6.00 dimineata, profesorul Anatol Ciubotaru primea radiografiile fiecarui asemenea pacient, le compara cu radiografiile din seara precedenta si discuta cu medicii tacticile de tratament in continuare, de ce au nevoie pacientii si medicii.

Le-a amenajat camera izolata de odihna, ca atunci cind nu stau cu pacientul sa contacteze cit mai putin cu ceilalti medici. Le-a gasit hotel ca sa nu mearga acasa la familiile lor, pt sanatatea carora se tem toti acesti medici. I-a testat urgent atunci cind medicilor le-au aparut suspectii, stiind ca nu intrunesc definitia de caz a ministerului din ordinul nr.213/02.03.2020 ca sa fie izolati si testati la ANSP. Ce-a urmat – stiti. 4 din 6 medici testati s-au dovedit a fi infectati. 5 din ei erau asimptomatici, la 1 din ei, la sfirsitul garzii de noapte i s-a ridicat temperatura. De asta, discutind raportul de noapte, medicii l-au rugat sa-i ajute sa fie testati de urgenta, ca sa nu expuna alti colegi, alti pacienti si propriile familii. I-a testat. Urgent. I-a izolat si a inceput tratamentul lor. Spre binele tuturor. Sau, cel putin asta credea ca face. Dar, Comisia a fost de alta parere si, fara vre-o explicatie din partea lui, a constat, revoltata, “devieri de la proceduri administrative si neglijenta in exercitarea atributiilor de serviciu”. Citat inchis. No comment.

Inteleg ca e urgenta si trebuiesc optimizari de tot felul si nu trebuie sa punem intrebari, dar mai ales sa avem careva opinii proprii in aceasta perioada. Si totusi, nu inteleg cum poate o comisie in care toti decidenti nu au lecuit in viata lor pe nimeni sa decida sa dea afara un medic care a salvat zeci de mii de oameni timp de 47 de ani? Un conducator care stia cum arata plaminii fiecarui pacient grav cu COVID-19 internat la el in spital?

Pozele din viber din tel tatei, el nu stie ca le postez si sper ca nu incalc nimic, parca nu-s date cu caracter personal dupa care sa poata fi identificati pacientii. Pozele date au fost trimise de medicul de garda dimineata, cind avea deja febra, dar era la datorie. El este un erou. Sa avem grija de eroiii nostri… Profesorul Ciubotaru nu mai poate sa o faca deja, insa premierul a promis ca fara el se va imbunatati brusc situatia epidemiologica in spital”. Vedeți pozele aici.

Amintim că Anatol Ciubotaru a fost demis din funcția de director al Spitalului Clinic Republican, în urma deciziei anunțată la şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale în condiţiile stării de urgenţă, convocată de conducerea țării, în data de 24 martie 2020.

,,Pentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican de a face față provocării în domeniul epidemiologic, a fost luată decizia de comisia respectivă de a opera modificări la nivel de management al acestei instituții, astfel va fi înlocuit directorul actual al acestei instituții medicale”, a menționat Premierul Ion Chicu.

Angajatorii sunt speriați de tinerii din generația Z. De ce evită să le ofere locuri de muncă

Angajatorii sunt nemulţumiţi de cei născuţi în Generaţia Z. Ba mai mult, ar putea evita angajarea proaspeţilor absolvenţi în viitor. Sunt datele prezentate de un raport recent. Unele dintre motivele care stau la baza acestei decizii se referă la lipsa de motivație a angajaților, lipsa de profesionalism și slabele abilități de comunicare, scrie antena3.ro.

Generația Z se adaptează greu cerințelor de pe piața muncii. Drept urmare, una din șase companii a evitat sau a fost reticentă în a angaja tineri născuți între 1997 și începutul anilor 2010.

Sunt concluziile unui raport al platformei de consiliere pentru educație și carieră, Intelligent. Lipsa abilităților practice, a motivației și competențele slabe de comunicare, se numără printre motive.

Șase din zece companii au concediat un tânăr din Generația Z

Raportul arată că multe companii au fost nemulțumite de angajații din Generația Z. Aproximativ șase din zece companii incluse în acest studiu au concediat un proaspăt absolvent de facultate pe care l-au angajat în acest an, adică un tânăr din generația Z, ceea ce reprezintă categoria de vârstă 14-27 de ani.

Lipsă de motivație și profesionalism

Lipsa de motivație, este principala problemă, despre care au vorbit peste jumătate dintre angajatori.

46% dintre ei susțin că tinerii din Generația Z sunt lipsiți de profesionalism. Apoi, abilitățile slabe de organizare și comunicare, mai sunt printre motivele care-i nemulțumesc.

Sursa problemei, susțin mulți dintre managerii care au participat la studiu, este faptul că facultatea nu-i pregătește suficient pe tineri pentru câmpul muncii, pentru că se axează foarte mult pe teorie și mai puțin pe practică. Iar un alt raport arată că tinerii din Generația Z nu știu să fie independenți și se bazează mult pe ajutorul părinților.

25% din candidații Gen Z și-au adus părinții la interviuri

70% dintre tineri au recunoscut că le-au cerut ajutor părinților în procesul de căutare a unui loc de muncă. Alți 25% și-au adus chiar și părinții la interviuri, în timp ce unii le-au cerut părinților să depună cereri de angajare și să completeze CV-urile în locul lor.

Ce așteptări au angajatorii de la tinerii din Generația Z

Cei mai mulți caută angajați cu inițiativă, atitudine pozitivă și etică profesională. Punctualitatea și abilitățile de comunicare sunt și ele la mare căutare.

Un individ din Fălești care și-a omorât tatăl, trimis pe banca acuzaților. Acesta pledează nevinovat

Un bărbat din Fălești a fost trimis în judecată sub acuzația de omor a propriului tată, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procuratura raionului Fălești anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată o cauză penală, în privința unui bărbat de 38 de ani, învinuit de omorul tatălui său.

Procurorii i-au înaintat acuzarea pe faptul că, învinuitul, la 25 octombrie 2024, aflându-se la domiciliul său din raionul Făleşti, a iniţiat un conflict cu tatăl său. În urma altercațiilor, i-a aplicat multiple lovituri cu pumnii și picioarele în regiunile vitale ale corpului, preponderent a capului și a toracelui, de la care, la scurt timp, a survenit decesul victimei.

Învinuitul a pledat nevinovat. Acesta a declarat că altcineva l-ar fi maltratat pe tatăl său, dar nu cunoaște cine putea să o facă. Totodată, a relatat că anterior a fost sancționat contravențional și penal pentru că avuse altercații și bătăi cu tatăl său.

Dacă va fi găsit vinovat, învinuitul riscă o pedeapsă maximă sub formă de închisoare de până la 20 de ani sau detențiune pe viață.

Companiile investitoare în industria din Moldova pot aplica pentru ajutor de stat

Companiile mari și mici din Moldova, care vor investi în extinderea și dezvoltarea afacerii, pot aplica la primul mecanism de ajutor de stat. Statul le va restitui până la 60% din investițiile realizate în domenii ca industria electronică, industria chimică și farmaceutică. De asemenea, este vorba despre industria prelucrătoare de mașini și componente auto, industria textilă și de îmbrăcăminte, industria materialelor de construcție și industria alimentară, transmite IPN.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precizează că ajutorul de stat va fi atribuit după formula: 25% vor fi oferite imediat, sub formă de granturi nerambursabile, iar 75% din suma restituită va fi alocată sub formă de scutiri de 50% la impozitul pe venit.

Bugetul total al acestui mecanism este de cel puțin două miliarde de lei, cu posibilitatea extinderii acestuia în cazul unei cereri mai mari.

Potrivit Programului Național de Industrializare, până în 2036 există așteptări de investiții totale, în valoare de peste 500 de milioane de euro.

Furnizorul ajutorului de stat este Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, iar pentru a beneficia de acest mecanism de sprijin companiile trebuie să fie eligibile pentru câteva criterii. Astfel, trebuie să fie vorba despre o investiție nouă, iar alocarea investiției să fie de minim 10 milioane de lei, iar investiția să fie realizată anume în sectoarele industriei prelucrătoare.

„Mecanismul de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova reprezintă un angajament clar al Guvernului Republicii Moldova de a sprijini industria și investitorii din Republica Moldova – locali și străini, printr-un cadru clar, predictibil și bine structurat, care respectă standardele europene și este menit să aducă beneficii reale în toată țara”, menționează MDED.

Dosarele de aplicare deja pot fi depuse la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Guvernul din Maldive a transformat o insulă într-un resort de lux pentru persoanele afectate de Covid-19
Articolul anterior
Cătălin Caragea va fi înmormântat fără părinți, în satul bunicilor. Mesajul de adio al tatălui
Articolul următor