Emoționant! Costi Burlacu a lansat o piesă dedicată tuturor medicilor – eroilor din prima linie

,,Totul va fi bine, Doctore!”, se numește noua melodie lansată de Costi Burlacu în studioul de acasă. În colaborare cu textiera Radmila Popovici, piesa este un omagiu pentru eroii zilelor noastre, medicii care fac mari sacrificii și rămân în lupta cu virusul nemilos pentru a salva vieți.

separator

,,Iar e noapte, iar e zi..

Cât e ora nu mai știi

Nimeni nu te-a întrebat, de ai dormit, de ai mâncat

Nu te sperie nici un greu

Uiți de tot ce el tău

Poate și de tine, Doctore…”

Audiție plăcută!

Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Mironosițelor

Duminica a 3-a după Paști, este sărbătorită Duminica Mironosițelor: Maria Magdalena, Maria lui Cleopa, Salomeea, Suzana, Ioana, Marta şi Maria). În Duminica Mironosițelor sunt cinstite femeile care au venit la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos cu miruri. În duminica de astăzi aducem un pios omagiu femeilor mironosiţe, cele dintâi vestitoare ale Învierii Domnului. Ce semnificație are sărbătoarea creștină?

separator
Se știe din Sfintele Evanghelii că trupul Domnului Iisus Hristos a fost înmormântat în grabă, în ziua de vineri (pe care noi o numim acum a patimilor), ritualul ungerii, specific iudeilor, nefăcându-se complet. Sâmbăta nu era îngăduit a se face nici o lucrare care presupunea efort fizic, legea iudaică fiind extrem de aspră în această privinţă: nu era voie să se facă mai mult de 2.000 de paşi.

De aceea, abia a treia zi, duminica, întâia a săptămânii, femeile au mers la mormânt spre a împlini cele cuvenite pentru ungere. Se știe care a fost urmarea: au găsit mormântul gol! Domnul înviase! Le-a vestit învierea şi îngerul, dar şi-au adus aminte şi de cuvintele Mântuitorului care spusese: „După trei zile Mă voi scula!” (Matei 16, 21).

Astfel, aceste femei curajoase devin primele vestitoare ale celei mai mari minuni din istoria mântuirii: învierea.

Duminica de astăzi este cunoscută în calendar drept Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, adică a acelor femei prezente adeseori în preajma Mântuitorului Hristos și a grupului Său de apostoli înainte de răstignirea și moartea Domnului și primele care află de la înger vestea Învierii celei mai presus de fire în Duminica Paștilor.

Ce cautău aceste femei în dimineață Învierii la mormânt, ne spune pericopa evanghelică de astăzi, arătând cum Iosif din Arimateea, sfetnic credincios, admirator și ucenic în taină al Domnului Hristos, a cerut guvernatorului Pontiu Pilat trupul lui Iisus, pentru a-l înmormânta. A cumpărat pânză de in, I-a înmiresmat trupul și l-a înfășurat în grabă, pentru că se apropia ceasul în care începea la iudei sărbătoarea Paștilor, și l-a depus în propriul sau mormânt, un mormânt nou, săpat în stâncă, scrie ortodox.md.

În dimineață Învierii, femeile mironosițe veniseră să desăvârșească ritualul ungerii cu mir, făcut în grabă vineri către seară, întrebându-se una pe altă: „Cine ne va prăvăli nouă piatră de la ușa mormântului?” (Mc. 16, 3), pentru că iudeii, auzind că Iisus Hristos spusese că „după trei zile va învia” (Mt. 27, 63), au solicitat, pentru mai multă „siguranță”, pecete și pază guvernamentală la mormânt.

„Venind femeile mironosițe, au găsit piatră răsturnată de pe mormânt și un tânăr șezând în partea dreapta, îmbrăcat în veșmânt alb, și s-au spăimântat. Iar el Ie-a zis: Nu va înspăimântați! Căutați pe Iisus Nazarineanul Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus. Dar mergeți și spuneți ucenicilor Lui și lui Petru că va merge în Galileea mai înainte de voi; acolo Îl veți vedea, după cum v-a spus. Și ieșind, au fugit de la mormânt, că erau cuprinse de frică și de uimire, și nimănui nimic n-au spus, căci se temeau” (Mc. 16, 4-8], ne spune Evanghelia astăzi.

În acest an la Olimpiada Republicană la Economie participă 61 de elevi

În perioada 17-19 mai la Academia de Studii Economice din Moldova se desfășoară Olimpiada Republicană la Economie, la care participă 61 de elevi din toată țara.

În acest an la Olimpiada Republicană la Economie participă 61 de eleviFoto: ASEM/Facebook

Olimpiada Republicană la Economie este rezervată elevilor claselor 10-12 și este organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican.

Aceasta se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024.

„Probele de concurs se vor desfășura pe parcursul zilei de sâmbătă, 18 mai, iar festivitatea de premiere va avea loc duminică, 19 mai, ora 11:00, la Academia de Studii Economice din Moldova,  blocul F, sala 203”, se menționează într-un comunicat emis de MEC.

În această perioadă se desfășoară și Olimpiada Republicană la Limba și literatura română la Liceul Teoretic „N. Gogol” din Chișinău care întrunește 134 de elevi din întreaga țară.

Accident grav la intrarea în Ialoveni. Un tânăr a ajuns cu mașina într-un șanț

Un accident rutier s-a produs ieri, 18 mai, în jurul orei 12:00, la intrarea în orașul Ialoveni.

Un autoturism Ford, condus de un tânăr de 19 ani, care se deplasa din direcția Hâncești spre Chișinău, a virat pe un drum secundar și a lovit un alt autoturism Renault, condus de un bărbat de 27 de ani, care efectua aceeași manevră, transmite newtv.md.

În urma impactului, tânărul de 19 ani a primit îngrijiri medicale la fața locului.

Ambii conducători auto au fost testați alcoolscopic, rezultatele fiind negative.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili toate circumstanțele.

E oficial! China anunță sfârșitul epidemiei de coronavirus din țară
Articolul anterior
Ministrul german de Finanțe s-a sinucis
Articolul următor