Chișinău: lucrătorii medicali cu vârsta de peste 63 de ani, precum și cei cu maladii cronice, sunt trimiși în concediu forțat

Primăria municipiului Chișinău informează că instituțiile medico-sanitare publice din municipiu întreprind măsuri sporite pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin COVID-19.

separator
Astfel, cele 500 de teste pentru depistarea COVID-19, din donația făcută de către un agent economic, au fost distribuite către cadrele medicale din asociațiile teritoriale medico-sanitare publice, cât și instuțiilor spitalicești: IMPS SCM „Sfântul Arhanghel Mihail” și IMSP SCM „Spitalul de boli contagioase pentru copii”. Informații în acest au fost prezentate luni de Tatiana Bucearschi, șef al Direcției generale asistență socială și sănătate, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului, tot în scop de profilaxie a infecției virale de tip nou, au fost reduse vizitele pacienților la insituțiile medicale publice prin amânare sau reprogramare, în cazurile cu maladii cronice. Totodată, în spitale nu este admisă prezența vizitoatorilor, decât la bolnavii gravi, pentru o perioadă limitată.

De asemenea, s-a luat decizia de a acorda concediu, confom prevederilor legislației în vigoare, lucrătorilor medicali care au atins vârsta de 63 de ani, precum și celor cu maladii cronice, în scopul de a reduce riscul îmbolnăvirilor prin virusul de tip nou.

Mai mult, prescrierea medicamentelor compensate pentru un termen de 3 luni și recepționarea acestora de către rude sau asistentul social are loc la postul de triaj amenajat la intrarea în Centrul medicilor de familie din cadrul asociațiilor medicale-teritoriale. Tot acolo, este verificată termotria persoanelor și asigurată dezinfectarea mâinilor.

În context, e de menționat că din cei 1,2 mil. lei alocați Direcției generale asistență socială și sănătate, sursele rămase din donațiile cetățenilor și agenților economici, vor fi achiziționate 3500 de echipamente pentru medici, 1000 de teste pentru depistarea COVID-19, 3500 de viziere și tot atâtea măști de protecție, precum și 30 de termoscanere.

Luni, 30 martie, a.c., alte două instituții spitalicești din capitală: IMSP SCM „Arhanghelul Mihail” și IMSP SCM „Valentin Ignatenco” au fost incluse în lista celor strategice pentru tratarea pacienților cu urgențe medicale aferente maladiei COVID-19.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Compozitorul celebrei melodii ”I Love Rock and Roll” a murit din cauza coronavirusului, la New York
Articolul anterior
Cadrele medicale din Chișinău beneficiază de transport gratuit la și de la locul de muncă
Articolul următor