O asistentă medicală româncă, în vârstă de 41 de ani, a murit singură în casă, în Italia

Corina a murit de coronavirus singură în casă, în Italia. Românca avea 41 de ani și era asistentă medicală la un cămin de bătrâni, scrie observator.tv.

separator
Nicoleta Corina Berinde a lucrat ca asistentă medicală la o casă de bătrâni, în Beinasco, și acolo s-a infectat, fiind trimisă acasă când a început să aibă simptome. Originară din Negrești Oaș, ea a fost găsită decedată în propriul apartament unde locuia singură, de către fratele său, George, care a alertat pompierii, scrie assocarenews.it.

Nicoleta se afla de peste 20 de ani în Italia, unde a lucrat ca personal medical și a declarat că nu a vrut să plece acasă, în ciuda pandemiei, pentru că dorea să își ajute pacienții.

În ciuda insistențelor medicului său curant, Nicoleta nu a fost testată, fiind trimisă în izolare acasă. Fratele tinerei a precizat că în ultimele 48 de ore starea Nicoletei s-a înrăutățit, tușea tot mai rău și avea dificultăți de respirație, acesta a fost și motivul pentru care fratele a decis să îi facă o vizită.

Familia a contactat și un avocat pentru a vedea dacă în cazul decesului Nicoletei nu este cumva vorba despre neglijență.

Recensământ 2024: Peste un milion de persoane au fost recenzate în trei săptămâni

În perioada 8-28 aprilie, în cadrul Recensământului populației și locuințelor, au fost recenzate circa 699 de mii de locuințe și circa 1 mln 013 mii de persoane. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES. 

Potrivit sursei citate, numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită.

Totodată, BNS a prezentat și informații privind ponderea locuințelor recenzate în total locuințe estimate, în profil teritorial, potrivit datelor de la sfârșitul zilei de 28 aprilie 2024. 

”Îndemnăm populația să fie în continuare receptivă și deschisă de a participa la recensământ”, a precizat BNS. 

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie și se va desfășura până pe 7 iulie curent. În acest interval, circa 4 mii de recenzori, urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. 

Recensământul se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

Nuntă pe un zbor Wizz Air! Doi tineri s-au căsătorit în avion după ce au câștigat un concurs al companiei

Un eveniment neobișnuit și plin de romantism a avut loc zilele trecute pe un zbor Wizz Air de la Milano la Madrid. Ivano și Federica, doi tineri italieni, și-au unit destinele în aer, pe data de 15 aprilie.

Alături de ei, în avion au zburat membrii familiei și prietenii, pentru un total de 50 de pasageri cu biletele plătite de Wizz Air, care au dorit să le fie alături în această frumoasă aventură, scrie rotalianul.com.

Cei doi miri au câștigat concursul „WIZZiamoci in volo”, organizat de compania aeriană în luna martie.

„WIZZiamoci in volo” este un joc de cuvinte ce implică numele companiei aeriene Wizz Air și ideea de a se căsători în zbor (sposiamoci in volo = să ne căsătorim în zbor).

Ivano și Federica, un cuplu din Novara, ales din multe alte candidaturi, a avut ocazia să transforme visul lor în realitate datorită unei propuneri de căsătorie făcute de Ivano chiar pe un zbor Wizz Air în urmă cu un an.

Pe 15 aprilie 2024, nunta a fost oficiată de căpitanul avionului, care a împărțit celor aproximativ 200 de pasageri-invitați tort și șampanie pentru a celebra împreună momentul fericit.

Pe lângă elementele tradiționale ale unei nunți, atmosfera a fost îmbogățită de un concert spontan de saxofon, oferit de unul dintre invitați, acompaniat de vocile copiilor lui Ivano.

Federica a împărtășit că muzica este doar una dintre pasiunile care îi unesc, subliniind spiritul lor aventuros și imprevizibil:

„Suntem mereu în călătorie, iubim aventurile și descoperirea lumii. Fiecare zi pentru noi este trăită cu intensitatea unui moment special.”

După ceremonie, tinerii căsătoriți au continuat sărbătoarea cu o mică luna de miere de trei zile în Madrid, oferită tot de compania aeriană, înainte de a se întoarce în Italia.

Familia și prietenii s-au întors de asemenea cu un zbor de seară, după o scurtă vizită turistică de trei ore.

Acest eveniment nu numai că marchează un nou început pentru Ivano și Federica, dar reprezintă și o expresie a conceptului „WIZZiamoci in volo”, care celebrează pasiunile comune, veselia și spontaneitatea, transformând o călătorie obișnuită într-o amintire de neuitat.

Aceste concursuri sunt o metodă ingenioasă pentru companiile aeriene de a se diferenția de concurență.

Pentru acest concurs, candidații au trebuit să posteze pe Instagram o fotografie sau un videoclip explicând ce înseamnă dragostea și de ce ar vrea să se căsătorească la bordul unui zbor al unei companii aeriene.

La Chișinău a fost inaugurat un studiou pentru promovarea și valorificarea folclorului autentic

Primăria Chișinău a inaugurat un studiou de cercetare și valorificare a patrimoniului cultural.

Scopul acestei acțiuni este de a promova folclorul autentic și transmiterea către tânăra generație.

Studioul poartă numele lui Andrei Tamazlâcaru, care este cunoscut pentru contribuția sa inestimabilă la valorificarea folclorului autentic.

Prezentă la deschiderea evenimentului, vice-primarul capitalei, Angela Cutasevici, a ținut să menționeze că în cadrul studioului vor fi organizate manifestări cultural artistice, unde vor fi promovate tradițiile și obiceiurile neamului nostru.

„Identitatea unui popor este constituită din tradițiile, obiceiurile, ritualurile și datinile străbune, ce reflectă cultura spirituală a națiunii. Cercetarea, valorificarea și salvgardarea obiceiurilor nu este doar o datorie față de strămoșii noștri, ci și o necesitate actuală, în secolul inovațiilor și tehnologiilor”, a conchis viceprimarul.

În cadrul evenimentului, cu un program artistic au venit: Ansamblul „Crenguță de Iederă”, conducător Maria Iliuț, Nicolae Gribincea, Veta Ghimpu-Munteanu, Marin Ganciu, Suzana Popescu, Leonid Țăranu.

Totodată, membrul Ansamblului „Tălăncuța”, Victor Botnaru a prezentat mai multe instrumente arhaice.

E de menționat că timp de 40 de ani, Andrei Tamazlâcaru a efectuat diverse expediții folclorice adunând o vastă culegere de folclor autentic, din diverse zone ale Moldovei. Aceste materiale, culese de maestru de-a lungul carierei sale vor fi digitalizate, pentru a putea fi transmise mai departe și utilizate de diverse colective, pentru a crea adevărate opere ale muzicii folclorice.

Fondatorul Ansamblului etnofolcloric ”Tălăncuța” are și o bibliotecă impresionantă cu cărți de specialitate, unde se găsesc note muzicale din anii 1700, 1800. Acestea vor fi păstrate în Laboratorul Folcloric Muzical-Coregrafic, pentru a inspira mulți muzicieni.

Coronavirus. Care sunt cele mai afectate sectoare din Chișinău
Articolul anterior
Pacienta cu coronavirus s-a întors în spitalul din care a fugit. Care a fost motivul dispariției?
Articolul următor