Trafic fluidizat la frontieră în contextul sărbătorilor pascale

„Călătoriți în siguranță în perioada Sărbătorilor Pascale și informați-vă din prima sursă!” este mesajul MAI către toți cetățenii care intenționează să traverseze frontiera de stat în această perioadă, scrie oficial.md.

Este bine cunoscut faptul că perioada sărbătorilor de Paști este una aglomerată pentru Poliția de Frontieră, dar și pentru colegii noștri din Serviciul Vamal, având în vedere creșterea traficului în multe puncte de trecere și riscul creșterii timpilor de așteptare la frontieră.

Experiența din anii anteriori și datele statistice arată că, în perioada imediat următoare, se va înregistra o creștere semnificativă a numărului de traversări ale frontierei, fie că este vorba de România, Ucraina sau Aeroportul Internațional Chișinău. În mod special, se anticipează o creștere a traficului în zilele de joi și vineri în această săptămână, precum și în intervalul de marți până sâmbătă în săptămâna dinaintea Paștelui Blajinilor. Cele mai aglomerate intervale orare sunt între 14:00 și 20:00 pentru intrare și între 08:00 și 14:00 pentru ieșire din țară.

Poliția de Frontieră a dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier și menținerea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei. Activitatea intensivă va fi desfășurată în perioada 1 mai – 16 mai 2024.

Pentru a descongestiona fluxul transfrontalier și a menține situația sub control în punctele de trecere frontierei terestre, Poliția de Frontieră va întreprinde următoarele măsuri:
1. Concentrarea eforturilor în cele mai solicitate puncte de trecere, PTFS Leușeni-Albița, PTFS Sculeni-Sculeni și PTFS Palanca-Maiki-Udobnoe.
2. Luarea de măsuri proactive pentru fluidizarea fluxului de pasageri și autovehicule prin pregătirea locurilor de muncă suplimentare în PTFS, utilizarea tehnicii de control specializate și aplicarea maximă a mijloacelor și a câinilor de serviciu pentru a preveni și contracara migrația ilegală și alte infracțiuni transfrontaliere. (ar permite neîntârziat reamplasarea și/sau implicarea personalului în situație de criză);
3. Folosirea la maxim a infrastructurii PTFS (disponibilitatea tuturor pistelor de control);
4. Întâlniri cu subdiviziunile locale și teritoriale ale Serviciului Vamal pentru a sincroniza numărul angajaților în PTFS, timpul de desfășurare și schimbul de informații privind fluxul din PTFS.
5. Evaluarea periodică a rețelelor schimbului de date între Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal, în vederea prevenirea blocajelor tehnice și a căderilor de rețea;
6. În cadrul tratativelor cu autoritățile de frontieră române, se examinează evantuala extindere a programului de lucru la PTF Leova-Bumbăta la regim non-stop (24/24h).
7. Efectuarea procesului de documentare a unui incident de către alt angajat decât cel implicat pe pista de control, pentru a asigura continuitatea controlului fluxului de călători și mijloace de transport;
8. Întâlniri la nivel de frontieră cu autoritățile de frontieră vecine (România/Ucraina) pentru a coordona măsurile în cazul creșterii fluxului de persoane și mijloace de transport și pentru a gestiona situațiile specifice. La fel, schimbul de informații cu autoritatea de frontieră română privind cetățenii Republicii Moldova care traversează frontiera ungaro-română cu destinația Republica Moldova.
9. Informarea prin toate canalele de comunicare ale Poliției de Frontieră despre orele și zilele cu trafic intens, încurajând călătorii să-și planifice călătoriile în afara orelor de vârf și redirecționarea fluxului către punctele mai puțin aglomerate. (Spre exemplu: mai aproape de PTFS Leușeni este PTFS Leova, în direcția PTFS Sculeni este oportunitatea de a alege PTFS Costești, iar pe linia PTFS Palanca este PTFS Tudora.
10. Asigurarea ordinii publice în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat (PTFS), controlul documentelor, al persoanelor și al mijloacelor de transport.
11. Monitorizarea continuă a situației operative și acumularea informațiilor relevante pentru prevenirea acțiunilor care ar putea destabiliza ordinea de drept.

„La trecerea frontierei prin Aeroportul Internațional Chișinău menționăm că va fi sporită activitatea în vederea fluidizării traficului de pasageri și excluderii riscurilor la securitate.
În acest sens, Poliția de Frontieră de comun cu autoritățile cu atribuții în Aeroport vor întreprinde măsurile necesare pentru a oferi un confort optim, climat liniștit și de siguranță tuturor călătorilor. Pe linie de activitate frontalieră vor fi întreprinse măsuri suplimentare privind menținerea regimului în Aeroport, cu suplinirea numărului de polițiști de frontieră și a echipamentelor de control, cât și antrenarea mai multor echipaje canine specializate.

Totodată, accesul în aerogară urmează a fi permis doar pasagerilor, personalului care exercită atribuții de serviciu la prezentarea permisului de acces, precum și membrilor de echipaje ale aeronavelor. Pentru pasageri se va permite intrarea în incinta aerogării în baza prezentării biletului și a documentului de călătorie, controlul cărora va fi efectuat de către reprezentații administrației aeroportuare. După procedură, pasagerul va continua cu înregistrarea la rută, ulterior se va prezenta la controlul de securitate și al documentelor, urmând controlul vamal și așteptarea cursei în sala sterilă.

Pentru a ajuta autoritățile responsabile în fluidizarea afluxului de călători, dar și la degajarea circulației rutiere – excluderea ambuteiajelor din fața aerogării, se solicită prezentarea în Aeroport, cu cel puțin trei ore până la zborul rutei planificate.

Asigurăm cetățenii R. Moldova că polițiștii de frontieră sunt și vor fi prezenți pentru a garanta liniștea și ordinea publică la frontiera de stat.
În zona de frontieră și în localitățile de frontieră pentru a asigura ordinea publică vor patrula mai multe echipaje ale Poliției de Frontieră, în acest sens avem o cooperare excelentă cu armele MAI pe sectorul „verde” al frontierei. În fața oricărei schimbări sau situații precare la frontieră, ne angajăm să intervenim în mod corespunzător conform competențelor și respectând prevederile legale.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, reamintim că pot apela non-stop numărul de call-center al Poliției de Frontieră (022 259 717) pentru a primi consultații privind situația la frontieră, regulile de traversare și alte informații publice.

În același timp, recomandăm verificarea validității și a statutului documentului de călătorie utilizat pentru traversarea frontierei de stat. Sugerăm tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a preveni supraaglomerarea în anumite puncte, evitând astfel formarea cozilor.

Este important să manifestăm înțelegere, răbdare și disciplină în timpul procesului de traversare a frontierei de stat, respectând cu atenție regulile și procedurile stabilite.

Vă îndemnăm să vă informați din surse credibile pentru a călători în siguranță!”, au menționat responabilii.

O nouă funcție pe Tik Tok. Este cea mai mare schimbare din ultima perioadă

Utilizatorii TikTok vor putea posta clipuri cu o lungime de până la o oră. După ce a crescut deja de mai multe ori limita de timp a clipurilor pe care le acomodează, aplicația testează acum postarea filmărilor care au o lungime de până la 60 de minute.

Creatorii de conţinut care vând abonamente deja pot posta clipuri de 20 de minute, iar un număr limitat dintre utilizatori pot chiar posta filmări lungi de 30 de minute.

Surprize pentru utilizatorii Tik Tok

Clipurile scurte au fost poarta de intrare pe piaţa platformelor de video, migrând, treptat, către filmări mai lungi care oferă mai multe oportunităţi de monetizare. Limita de 60 de minute ar putea facilita postarea episoadelor întregi pentru producătorii sau platformele de streaming care vor dori să-şi promoveze un nou serial sau film, potrivi News.ro citat de evz.ro.

Tik Tok a făcut și alte actualizări

TikTok a actualizat și sistemele de revizuire a conținutului, pentru a încorpora mai eficient gradul de risc al unui videoclip (pe baza tipului de încălcare potenţială) şi audienţa aşteptată (pe baza conturilor urmărite), pentru a determina dacă conţinutul respectiv va fi eliminat, trimis pentru a fi revizuit de către un specialist sau dacă trebuie luată o altă decizie.

Platforma ia măsuri precum funcţiile care au restricţii de vârstă, marcarea conţinutului neeligibil pentru recomandare şi sistemul de organizare a conţinutului pe baza maturităţii (Content Levels), pentru a reduce conţinutul nepotrivit prin limitarea persoanelor care pot crea sau urmări anumite tipuri de conţinut.

Platforma chineză aplică noua politică privind dezinformarea asupra schimbărilor climatice, ce are ca scop eliminarea informaţiilor false, care neagă date ştiinţifice cunoscute, cum ar fi conţinutul care contestă existenţa schimbărilor climatice sau factorii care contribuie la aceasta.

„Similar cu alte politici referitoare la dezinformare, TikTok a început să lucreze cu parteneri independenţi de fact-checking prin care se asigură de acurateţea conţinutului. În plus, platforma a introdus şi un nou instrument de căutare care îi redirecţionează pe cei care caută conţinut legat de schimbările climatice către informaţii oficiale”, se arată în comunicatul companiei.

Loredana Groza, îndrăgostită lulea

Loredana Groza va cânta în deschiderea „Meciului de retragere al Generaţiei de Aur”, ce va avea loc pe data de 25 mai, pe Arena Naţională. Artista a recunoscut că a fost mereu atrasă de singurului român ce are în palmares 2 trofee de Champions League, Miodrag Belodedici.

„Belodedici a fost primul meu ‘crush’. Decupam pozele cu Belo din ziare. Colegele mele de liceu știu. Belodedici arată foarte bine, are niște ochi foarte frumoși.Dacă știam că sunt și albaștri, mă mutam în sudul țării, de unde e el.”, a spus Lori.

Artista a mai spus că se înțelege foarte bine cu foștii internaționali și că îi respectă mult. Ea a declarat că toți sunt idolii ei.„ Toți sunt idolii mei. Lăcătuș, este un prieten vechi, Panduru, Adi Ilie, Hagi, să nu mai vorbesc, Gică Popescu, Jean, Stelea, sunt ca frații mei, îi ador și îi respect. Au reușit să demonstreze că nu doar talentul este suficient pentru a deveni un mare sportiv”, a spus aceasta,potrivit Fanatik.

Loredana Groza, surpriză pentru foștii internaționali

Loredana Groza a pregătit un moment special jucătorilor din Generaţia de Aur la antrenamente, adaptând o piesă celebră pentru tricolori. „Te-aștept ca și când, numai Generația de Aur ar fi pe pământ! Mai presus de măriri, de căderi, de măriri, de cuvânt!” le-a cântat artista fostelor glorii, la nivelul gazonului, pe Stadionul ”Arcul de Triumf”.

Evenimentul de pe 25 Mai va avea loc la Arena Națională unde s-au vândut deja peste 50000 de bilete. La eveniment vor veni și Jose Mourinho, Rivaldo, Hristo Stoicikov şi mulţi alţii.

Primul tratat internaţional privind inteligența artificială, adoptat de Consiliul Europei

Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a standardelor juridice privind democraţia în utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială (AI), scrie stiripesurse.md.

“Tratatul, care este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei, stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor de AI şi abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în acelaşi timp inovarea responsabilă”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, citat de AFP.

Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind inteligenţa artificială şi drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată, la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care reuneşte miniştrii afacerilor externe din cele 46 de state membre.

Textul a fost elaborat pe parcursul a doi ani de un organism interguvernamental care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului, Uniunea Europeană şi 11 state terţe (în special Statele Unite, Australia, Canada, Israel şi Japonia), precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi ai mediului academic, în calitate de observatori.

“Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI”, spune Consiliul Europei.

“Părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului”, continuă organismul european.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a salutat adoptarea unui “tratat internaţional unic care va asigura că inteligenţa artificială respectă drepturile oamenilor”.

“El răspunde necesităţii de a avea o normă de drept internaţional susţinută de state de pe diferite continente unite de valori comune, ceea ce face posibilă valorificarea avantajelor inteligenţei artificiale, reducând în acelaşi timp riscurile pe care le reprezintă. Prin acest nou tratat, intenţionăm să asigurăm utilizarea responsabilă a AI, una care respectă drepturile omului, democraţia şi statul de drept”, a adăugat ea.

Convenţia-cadru va fi deschisă spre semnare la Vilnius, la 5 septembrie, cu ocazia unei conferinţe a miniştrilor justiţiei.

Uniunea Europeană a adoptat, de asemenea, o lege la începutul lunii martie pentru a reglementa sistemele AI, cum ar fi ChatGPT, o legislaţie unică în lume.

Suspectul în uciderea tinerei gravide din Orhei, pus oficial sub învinuire. Ce i se inscriminează
Articolul anterior
La Chișinău s-a desfășurat prima ediție a Turneului Internațional „Chișinău Rhythmic Stars”
Articolul următor