Regina Elisabeta a II-a împlineşte astăzi 94 de ani

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv suveran din istoria monarhiei britanice, împlineşte astăzi, 21 aprilie, vârsta de 94 de ani.

separator
Sărbătoarea vine într-un context marcat de anularea multor evenimente programate pentru a celebra această aniversare din cauza măsurilor de izolare implementate în scopul limitării răspândirii pandemiei de coronavirus, informează Radio România Actualități, conform Reuters.

Regina Elisabeta a II-a, născută pe 21 aprilie 1926 la Londra, şi-a petrecut copilăria fără să se aştepte că va deveni regină. Tatăl ei, regele George al VI-lea, a preluat coroana după ce fratele lui mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936 pentru a se căsători cu o americancă divorţată, Wallis Simpson.

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952, la vârsta de 25 de ani.

Aniversările regale sunt marcate în mod tradiţional în Marea Britanie prin salve de tun ceremoniale, ce au loc în mai multe spaţii publice din Londra, însă suverana a considerat că astfel de ceremonii nu ar fi potrivite în circumstanţele actuale.

Regatul Unit se află în a patra săptămână de izolare, cele mai multe companii sunt închise, iar cetăţenilor li s-a ordonat să rămână în locuinţe.

Drapelele britanice sunt ridicate de obicei pe clădirile guvernamentale pentru a marca ziua de naştere a reginei, însă mai mulţi oficiali au spus că acest lucru nu se va întâmpla pentru toate ministerele şi instituţiile publice britanice în acest an, notează Radio România Actualități.

De la Castelul Windsor, suverana a transmis mai multe mesaje către ţară, iar unul dintre ele, prin care regina şi-a încurajat compatrioţii să reziste în faţa pandemiei şi să respecte izolarea socială, a fost considerat istoric, fiind abia cel de-al cincilea discurs televizat – cu excepţia tradiţionalelor sale mesaje de Crăciun – din domnia sa de 68 de ani.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

O mamă internată cu micuțul său într-un spital din țară arată condițiile jalnice din instituție
Articolul anterior
O femeie de 53 de ani, fără boli concomitente, a decedat de pneumonie severă cauzată de Covid-19
Articolul următor