Germania relaxează restricțiile, dar pregătește un spital imens pentru cel de-al doilea val de coronavirus

Armata germană pregăteşte Centrul expoziţional din Berlin pentru a fi transformat într-un spital cu 1.000 de paturi în aşteptarea celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus, chiar dacă Germania se află la ora actuală în plină fază de aplicare a măsurilor de ieşire din izolare, proces început la 19 aprilie, potrivit France Presse.

separator

Soldaţi ai Bundeswehr-ului au fost desfăşuraţi săptămâna trecută pentru a aduna mobilierul necesar acestei structuri improvizate care urmează să permită absorbirea valului de pacienţi care suferă de COVID-19, al doilea pentru care se pregăteşte deja Germania, dată adeseori drept model pentru gestionarea primului val, notează AFP, conform Agerpres.

Spitalele sunt pregătite pentru o nouă creştere a infecţiilor pe care le-ar putea provoca tocmai ieşirea din izolarea la domiciliu.

Această temere reală a fost subliniată în cursul săptămânii de către cancelarul Angela Merkel, care a denunţat iritată „valul” de discuţii în jurul revenirii la normalitate şi lipsa de disciplină a populaţiei.

Există un „pericol fundamental” ca infecţiile să reînceapă „dacă ansamblul măsurilor restrictive este suprimat în mod precoce”, a afirmat marţi Lars Schaade, directorul adjunct al Institutului Robert Koch, agenţia responsabilă de controlul maladiilor.

La spitalul universitar din Aachen, care a primit primele cazuri grave de Covid-19 în Germania, zeci de paturi goale îşi aşteaptă deja pacienţii. „Suntem pregătiţi să reacţionăm în mod dinamic”, a asigurat Gernot Marx, directorul Departamentului pentru terapie intensivă.

„Nu am avut niciodată probleme” până în prezent în trierea pacienţilor, explică Anne Brucken, medic în această clinică. „Sper ca aceasta să rămână aşa”, a adăugat ea.

În prezent, aproape 13.000 de paturi la terapie intensivă sunt libere dintr-un total de 32.000 în ţară.

„Germania este pregătită pentru un posibil al doilea val” al epidemiei, asigură Gerald Gass, preşedintele Societăţii germane a spitalelor DKG.

Cu 33,9 paturi la terapie intensivă la 100.000 de locuitori faţă de 8,6 în Italia şi 16,3 în Franţa, Germania era deja bine pregătită pentru pandemie. Şi ea şi-a înmulţit de atunci aceste capacităţi, precum şi volumul de testări.

Ţara înregistrează în prezent o rată de mortalitate de peste 3%, în creştere, totuşi în scădere faţă de cea mai mare parte a celorlalte ţări, iar sistemul de sănătate nu a fost niciodată suprasolicitat.

„Pentru lunile următoare, ne gândim să păstrăm 20% din paturile noastre cu asistenţă respiratorie disponibile şi vizăm în plus posibilitatea de a mobiliza 20% suplimentare în 72 de ore dacă un al doilea val soseşte şi dacă infecţiile revin în forţă”, explică Gass pentru AFP.

El pledează, de altfel, pentru o reluare progresivă a activităţii normale în mediul spitalicesc, în timp ce operaţiunile non-esenţiale au fost anulate pentru a decongestiona serviciile.

„În general, spitalele noastre sunt mai puţin ocupate în prezent decât în mod normal în acest sezon sau într-un an”, explică el.

Un al doilea val ar putea totuşi să aibă „o cu totul altă violenţă” decât primul, a avertizat joi virusologul Christian Drosten, de la spitalul Charite din Berlin, la canalul televiziunii publice NDR.

„Virusul va continua să se răspândească în Germania în cursul săptămânilor, lunilor viitoare şi în această vară”, potrivit expertului, care avertizează împotriva unei noi declanşări simultane a cazurilor de Covid-19 „peste tot în acelaşi timp”.

„Suntem poate pe cale să pierdem avansul” asupra virusului, insistă el.

Berlinul mizează pe o revenire foarte progresivă la normalitate, însoţită de sute de mii de teste săptămânal, în timp ce purtarea măştilor trebuie să devină, progresiv, obligatorie în mijloacele de transport în comun şi, în unele regiuni, în magazine.

Urmărirea telefonică a contacţilor persoanelor va fi de asemenea întărită datorită unor aplicaţii, la fel ca în Asia.

„O evoluţie dinamică a contaminărilor semnifică imediat o presiune crescută pentru sistemul de sănătate, ceea ce înseamnă că trebuie să identificăm foarte devreme, prin multe teste, efectele ieşirii din izolare”, a avertizat dr. Gass.

Un bărbat a suferit arsuri în timp ce încerca să stingă un incendiu izbucnit în propria locuință

Un bărbat a primit arsuri în urma unui incendiu în satul Baurci din raionul Căușeni. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de 8 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 16:21. Potrivit informațiilor, arderea s-a produs într-o casă de locuit. Pentru stingerea incendiului au ajuns două echipe de pompieri. La fața locului, angajații IGSU au stabilit că focul a cuprins tavanul locuinței și antreul. Incendiul a fost lichidat către ora 17:14. În urma incendiului, au ars parțial bunurile materiale, tavanul și 60% din acoperișul antreului, iar proprietarul locuinței, un bărbat în vârstă de 35 de ani, a primit arsuri la ambele mâini, încercând să stingă flăcările cu forțe proprii până la intervenția salvatorilor.

Potrivit cercetărilor efectuate de specialiști la fața locului, cauza cea mai probabilă a izbucnirii incendiului ar fi un scurtcircuit la frigider. Cauza exactă și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.

În ultimele 24 de ore, angajații IGSU au intervenit în 22 de situații de risc.

Peste 3.000 de șoferi, sancționați pentru încălcări în trafic, de sărbători

În zilele de odihnă polițiștii au documentat peste 3.000 de șoferi care au ignorat normele rutiere, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cele mai multe încălcări:

45 de persoane au fost înlăturate de la volanul mijlocului de transport, fiind depistate în stare de ebrietate;
1764 au depășit limita de viteză;
502 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere ale semafoarelor;
69 conduceau mașina fără a avea cuplată centura de siguranță;
412 au oprit mijlocul de transport în locuri interzise;
131 conduceau autovehiculul fără a fi supus reviziei tehnice anuale și în lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
47 au fost amendați pentru neacordarea priorității legale pietonilor sau cicliştilor;
46 au fost sancționați pentru conducerea vehiculului cu încălcarea regulilor privind dreptul de a conduce.

Polițiștii de patrulare au intervenit în 178 de cazuri, solicitări parvenite la Serviciul Unic 112.

ATENȚIE! Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a găsi un bărbat de 34 de ani dispărut fără urmă

Inspectoratul de Poliție Cahul solicită suportul cetățenilor în stabilirea locului aflării unui bărbat de 34 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția a fost anunțată de apropiați, la 26 decembrie, precum că acesta a fost văzut ultima dată la 24 septembrie în Cahul, plecând de la domiciliul surorii sale spre domiciliul său din raionul Leova.

SEMNALMENTE: ochi căprui, păr șaten, înălțimea de 1,76 m, constituție corpolentă.
În momentul dispariției acesta purta o geacă maro, tricou albastru, pantaloni și adidași negri.

Oricine deține informații despre locul unde s-ar putea afla persoana este rugat să contacteze imediat Poliția la 112 sau (079) 984 076.

,,Goodbye Dubai” – Dana Markitan revine cu un videoclip de excepție în stil vogue!
Articolul anterior
Igor Dodon: Covid-19 va lovi Republica Moldova minim încă de 2-3 ori în acest an
Articolul următor