Europa iese din carantină. Ce măsuri au fost luate deja în mai multe țări europene?

Franța, Italia și Spania se pregătesc să relaxeze măsurile de carantină impuse pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Sunt cele mai afectate țări europene, iar toți ochii sunt îndreptați spre „curba” infectărilor, odată ce, treptat, vor fi luate măsuri mai puțin restrictive pentru cetățeni.

separator
După SUA, unde numărul de infecții se îndreaptă către un milion, cu peste 53.000 de decese, cele trei țări au cel mai mare număr de cazuri confirmate de Covid-19 în lume. Deciziile despre cum și când se vor ridica restricțiile trebuie luate atât cu gândul la repornirea economiei, cât și la limitarea apariției unor noi focare ale virusului, scriu jurnaliștii de la The Guardian, potrivit digi24.ro.

Numărul deceselor globale cauzate de pandemia coronavirusului a trecut 200.000 sâmbătă, cu peste 3 milioane de cazuri confirmate, crescând rapid în multe țări, dar încetinit în altele din cauza măsurilor de distanțare socială.

În Italia, care a fost prima țară europeană care a impus carantină totală la nivelul întregii țări, premierul Giuseppe Conte a spus că începând cu data de 4 mai vor fi redeschise fabricile. Autoritățile au în vedere un plan în patru etape pentru ridicarea restricțiilor. „Italia a reușit să aplatizeze curba, putem să ne uităm la viitor cu optimism dar cu precauție”, a declarat săptămâna trecută, ministrul italian al Sănătății.

În afara vreunei situaţii neprevăzute, luni, „4 mai, şantierele, industria textilă şi a modei” îşi vor relua activitatea, urmate lunea următoare, în 11 mai, de „deschiderea magazinelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi de alte magazine”.

În cea de-a patra zi de luni de pe această listă, 18 mai, ar fi rândul barurilor, restaurantelor şi saloanelor de coafură să se redeschidă. Această redeschidere progresivă va fi, totuşi, însoţită de măsuri stricte de igienă şi de distanţare socială.

În Spania, la capătul a 42 de zile de măsuri stricte de izolare la domiciliu, copiii au avut voie să iasă din nou afară. Ei sunt primii care scapă de carantină. Copiii nu au voie să se îndepărteze de locuință la o distanţă mai mare de 1 kilometru și trebuie să fie însoțiți de un adult.

Restricţiile stricte rămân în continuare în vigoare pentru adulți cel puțin până la data de 2 mai, asta numai „dacă pandemia îşi continuă evoluţia favorabilă”, după cum a spus sâmbătă premierul Pedro Sanchez. El a promis că dacă totul va merge bine, peste o săptămână guvernul va permite și adulților să iasă din case pentru plimbări scurte sau ca să facă exerciții fizice.

În Franța, primul ministru al țării, Édouard Philippe, a declarat că va prezenta marți, în Parlament, o strategie națională de ieșire din carantină.

Șaptesprezece priorități au fost identificate pentru a scoate Franța din blocaj. Printre acestea se numără redeschiderea școlilor, a industriei, a transportului public, furnizarea de măști și produse igienizatoare, precum și o politică de testare masivă.

Germania a relaxat o parte dintre restricții, însă mulți oameni s-au îmbulzit în zonele comerciale, fapt ce i-a făcut pe virusologii germani să avertizeze cu privire la posibilitatea creșterii numărului de infecții. „Suntem pe gheață subțire”, a declarat Angela Merkel. Astfel, nu vor fi luate, cel puțin în această săptămână, noi măsuri de relaxare. De luni a intrat în vigoare obligația ca toți cetățenii să poarte mască în spațiile publice închise sau în transportul în comun.

Belgia a anunțat că din data de 11 mai vor fi redeschise magazinele neesențiale, iar o săptămână mai târziu școlile, însă cu măsuri de distanțare socială. Tot din 11 mai se vor redeschidere și magazinele din Elveția și, din aceeași dată, copiii se vor reîntoarce la școală.

Cehia redeschide universitățile de astăzi și permite adunarea grupurilor de cel mult 10 persoane, cu obligativitatea purtării măștii. Țara a ridicat încă de săptămâna trecută o serie de restricții, printre ele și cea care le permitea cetățenilor să iasă din case doar pentru deplasări esențiale, precum și cea care le interzicea să călătorească în afara țării.

Croația deschide de astăzi magazinele va începe relaxarea treptată în umătoarele trei săptămâni a măsurilor de izolare introduse pentru limitarea răspândirii Covid-19.

Norvegia extinde interdicția evenimentelor cu un număr mare de persoane până la data 1 septembrie, însă din 30 aprilie permite evenimentele cu sub 500 de persoane.

În Austria, de la data de 1 mai, vor fi redeschise magazinele neesențiale, centrele comerciale, frizeriile și saloanele, iar restaurantele și hotelurile ar putea fi redeschise la mijlocul lunii mai. De asemenea, bisericile și alte lăcașuri de cult din țară se vor redeschide pe 15 mai, dar cu unele restricții. Elevii din ciclul primar și gimnazial vor reveni la clasă pe data de 18 mai, iar toate celelalte școli se vor redeschide pe 3 iunie.

În Polonia vor fi permise activitățile sportive în aer liber din data de 4 mai, asta după ce pădurile și parcurile s-au redeschis, iar regulile privind numărul clienților din magazine au fost de asemenea relaxate.

Țări precum Marea Britanie, Irlanda și Olanda nu au anunțat încă un plan de relaxare a măsurilor de izolare. Barurile, restaurantele, muzeele și alte locuri publice rămân închise. În unele țări, precum Olanda este luată în clacul deschiderea școlilor din 11 mai.

Cerințe noi pentru posesorii de automobile cu volanul pe partea dreaptă

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Polițiștii vor fi la datorie de 9 Mai: Recomandări către cetățeni

În contextul mai multor evenimente care vor avea loc la 9 mai, în capitală, dar și în țară, Poliția va fi la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere.

Stimați cetățeni, pentru ca evenimentele să se desfășoare fără incidente, vă recomandăm:

respectați normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică;

evitați să luați copiii în mulțime;

evitați consumul de alcool în locurile publice;

evitați orice situație de conflict, mesaje cu tentă politică și cele care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni care pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni;

nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Evitați purtarea genților voluminoase și a ghiozdanelor care pot crea suspiciuni.

evitați să luați la evenimente obiecte de valoare și aveți grijă de bunurile personale.

Pentru ca traficul rutier să se desfășoare fără impedimente:

evitați străzile pe care va fi restricționată circulația și optați pentru deplasarea pe străzile adiacente;

respectați cerințele legale ale polițiștilor;

nu parcați mașinile în locuri interzise și nu lăsați bunuri de valoare în interiorul acestora;

fiți maxim prudenți la trecerile pentru pietoni;

optați pentru transportul public;

nu urcați la volan daca ați consumat băuturi alcoolice.

Informați imediat Poliția dacă observați persoane sau acțiuni suspecte. Dacă sunteți martorii unei situații de perturbare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.

Un bărbat de 99 de ani a divorțat de soția sa de 96 de ani, după ce a găsit scrisorile ei secrete de dragoste din anii 1940

Bărbat de 99 de ani, divorț surprinzător. Un bărbat de 99 de ani și soția acestuia de 96 de ani vor deveni cel mai vârstnic cuplu de divorțați din lume, după ce soțul a aflat despre o aventură pe care soția sa a avut-o în urmă cu 60 de ani, în anii 1940.

După 77 (șaptezeci și șapte!!!”) de ani, un italian în vârstă de 99 de ani a cerut divorțul de soția sa în vârstă de 96 de ani, după ce a descoperit că soția lui a avut aventură în urmă cu 60 de ani.

Divorț la 99 de ani, după 77 de ani de căsătorie

Bărbatul, identificat în actele de judecată ca fiind Antonio C., a descoperit într-o comodă veche scrisorile de dragoste dintre soția sa și vechea sa dragoste, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun. El șia-a confruntat soția sa, Rosa C., care ar fi recunoscut această aventură și a încercat să-l convingă sî nu o părăsească.

Orbit de gelozie, însă, Antonio C. a plecat de acasă și a cerut divorțul, chiar dacă a petrecut alături de soția sa apropae opt decenii. Scrisorile au fost cele mai semnificative necazuri în lunga căsătorie a cuplului care a avut împreună cinci copii, 12 nepoți și un strănepot, potrivit presei locale.

Originar din Sardinia, Antonio C. se pare că a cunoscut-o pe Rosa C. în anii 1930, în timp ce a slujit ca parte a carabinierilor italieni din Napoli natală. Presa italiană a indicat sângele sudic al cuplului ca catalizator al despărțirii, a notat Telegraph.

Odată ce divorțul lui Antonio și Rosa C. va fi finalizat, ei vor deveni cel mai vârstnic cuplu divorțat potrivit Telegraph, luând titlul de la colegii britanici Bertie și Jessie Wood, ambii în vârstă de 98 de ani, care au renunțat la aceasta în 2009, după 36 de ani de căsnicie. 

sursa

România trimite medici și medicamente în Republica Moldova, pentru a trata pacienții cu Covid-19
Articolul anterior
Ce spune prezicătoarea Carmen Harra despre pandemia de coronavirus care a stăpânit lumea
Articolul următor