Igor Dodon: ,,Cineva a scris zilele acestea că se duce masiv grâul din țară”

Președintele Igor Dodon a vorbit despre exportul de grâu din țara noastră, în condițiile actuale de secetă. Potrivit acestuia, la moment, certificate pentru exporturi de grâu de cerealiere de grupa întâi în țară, practic nu se eliberează.

separator

„Cineva a scris zilele acestea că se duce masiv grâul din țară. La această etapă certificate pentru exporturi de grâu de cerealiere de grupa întâi în RM practic nu se eliberează, sperăm că va fi în curând și o decizie oficială pentru interzicerea exportului de cerealiere, așa cum au făcut-o marea majoritate a țărilor. Am văzut că a crescut prețul puțin la grâu în Republica Moldova, chiar la Șoldănești,la o brutărie unde au spus că prețul la grâu este deja 3,80 lei, aproape 4 lei. Am venit cu un mesaj către întreprinderile din panificație să nu admită totuși să nu admită majorări la pâine”, a declarat șeful statului, la emisiunea Președintele Răspunde, potrivit unimedia.info.

Igor Dodon a mai spus că la moment, resurse cerealiere sunt suficiente.

„Dacă e să vorbim de situația agricolă, specialiștii de la ministerul Agriculturii, alți colegi îmi dau asigurări că rezerve sunt, adică nu vom muri de foame, dacă vorbim de grâu și porumb.Rezerve de cerealiere în RM sunt. Exporturile au fost parțial, și în ultimul timp, total sistate, de aceea grâul care este în țară, rămâne în țară. Ne ajunge aceste rezerve până la roada nouă. Înțelegem că roada ar putea fi destul de scăzută în acest an, dar sperăm că o să plouă și cred că situația va fi parțial salvată”, spune președintele.

În același context, liderul platformei DA, Andrei Năstase cere interzicerea exportului de grâu, specificând că Moldova se află într-o situație alarmantă în ceea ce privește rezervele strategice de cereale.

„Azi noi am primit datele veridice privind stocurile de cereale din țară. Există o situație alarmantă în ceea ce privește rezervele strategice de cereale ale Moldovei. La moment în țară, cu tot cu rezerva de stat, au rămas aproximativ 200 mii de tone de grâu. Necesitățile anuale ale Moldovei se estimează la aproximativ 450 de mii de tone de grâu alimentar, inclusiv semință, asta fără necesitățile sectorului zootehnic. Prognoza pentru recolta de grău pentru anul curent este una foarte sumbră”, a declarat Andrei Năstase într-un live pe Facebook.

Dat fiind faptul că, pentru anul curent, prognoza pentru rezolta de grâu este una negativă, Andrei Năstase vine cu un șir de propuneri către autorități pentru facilitarea situației și diminuarea crizei.

„Se impune urgent suspendarea oficială a exportului de grâu cel puțin până la 1 octombrie 2020. Totodată, autoritățile trebuie să mai procure în rezerva de stat la prețuri avantajoase pentru agricultori încă cel puțin 150 de mii de tone de grâu, care urmează a fi împrumutat ulterior mai multor brutării la toamnă în vederea neadmiterii majorării prețurilor la pâine”, a mai spus liderul Platformei DA, lansând mai multe propuneri către autorități:

– Să creeze o comisie guvernamentală cu implicarea partenerilor de dezvoltare, imputernicită să evalueze impactul secetei, a înghețurilor și a crizei pandemice asupra sectorului agroalimentar;
– Să evalueze oportunitatea declarării stării de urgență cu caracter natural în țară sau cel puțin în cele mai afectate raioane, fără limitarea drepturilor fundamentale ale oamenilor;
– Să elaboreze rapid mecanismul eliberării certificatelor confirmative ale circumstanțelor de forță majoră în condițiile stării de urgență, ceea ce ar permite fermierilor să obțină aceste certificate în vederea simplificării negocierilor cu creditorii;
– Să aprobe regulamentul privind mecanismul utilizării apelor subterane în scopul irigării terenurilor agricole;
– Să se adreseze partenerilor externi în vederea asistenței financiare pentru a depăși criza naturală;
– Să suplinească Fondul de Dezvoltare a Agriculturii cu minim 500 de mln lei pentru plăți directe întreprinderilor agricole, inclusiv celor zootehnice, care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor;
– Să scutească întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor de plata impozitului pe venit;
– Să amâne cu cel puțin 6 luni achitarea în bugetul public național a impozitelor și a taxelor aferente plăților salariale de către întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor;
Ministerul Agriculturii a anunțat o situație fără precedent în agricultură, provocată de seceta din acest an, iar premierul Ion Chicu a precizat că recolta de grâu va scădea cu 50 la sută. Totodată, autoritățile dau asigurări că Moldova nu se va confrunta cu o criză alimentară.

sursa: www.agroexpert.md

IMPORTANT! Acces limitat în Aeroportul Chișinău până în 16 mai

În Aeroportul Internațional Chișinău, Poliția de Frontieră a suplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor. În acest sens, din 1 până pe 16 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pentru pasageri și personal autorizat.

Decizia a fost luată pentru securitatea pasagerilor și pentru a îmbunătăți capacitatea de gestionare a fluxului sporit de oameni care zboară spre și dinspre Chișinău în perioada sărbătorilor. Măsurile luate sunt necesare inclusiv în contextul creșterii numărului de alerte false cu bombă, precum și din cauza folosirii terminalului aeroportuar în scopuri politice de unele grupări criminale care îngreunează activitatea serviciilor de securitate.

Poliția de Frontieră precizează că, din cauza recentei creșteri a numărului de alerte false cu bombă, a fost necesară evacuarea completă a aeroportului de mai multe ori. Poliția de Frontieră regretă disconfortul creat pasagerilor, dar accentuăm că prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create celor care își întâmpină rudele și apropiații.

Au fugit de război! Șase tineri ucraineni, reținuți în timp ce treceau ilegal frontiera noastră

Într-un caz de trecere ilegală a frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST au surprins șase bărbați ucraineni care în mod fraudulos au ajuns în R. Moldova. Din spusele acestora, ar fi fost ajutați în comiterea ilegalității de către un grup de persoane, contra sumei de 4 000 de dolari per migrant.

În data de 1 mai 2024, în timpul unei misiuni de serviciu la frontieră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Tocuz a observat din direcția statului vecin șase persoane care se deplasau grăbit spre interiorul R. Moldova. Operativ, în regiune au intervenit polițiștii de frontieră, fiind depistați șase cetățeni ai Ucrainei.

În cadrul documentării străinilor, aceștia au solicitat azil pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, din declarațiile acestora s-a aflat că pentru a trece clandestin frontiera moldo-ucraineană au achitat fiecare câte 4000 dolari.

În continuare, polițiștii de frontieră cercetează cazul sub toate aspectele legale, în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în favorizarea migrației ilegale.

Tânăr de 20 de ani, prins cu droguri de circa 3 milioane de lei la el

Un tânăr de 20 de ani a fost reținut de oamenii legii, fiind cercetat penal pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora, în scop de înstrăinare.    

Acesta a fost identificat și stabilit datorită intervenției prompte a polițiștii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Inspectoratului de poliție Ciocana, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Ciocana.   

Polițiștii au stabilit că suspectul este membrul unui grup criminal organizat specializat în comercializarea substanțelor narcotice prin intermediul aplicației ,,Telegram”.     

În timpul reținerii în flagrant, oamenii legii au depistat asupra bănuitului circa 5 kg de substanțe narcotice: 4 mii de pastile ,,ecstasy”, 1020 grame de droguri tip ,,MDMA”, 1120 grame de marijuana (cannabis), 220 grame de heroina și 210 grame de hașiș.    

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate este de circa 3 milioane de lei.    

În temeiul bănuielilor rezonabile cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri, în privința suspectului, instanța de judecată a dispus plasarea acestuia în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.   

Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată, suspectul riscă de la 7 la 15 ani de închisoare. 

Oamenii legii continuă să întreprindă măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală în vederea identificării și altor persoane implicate în activitatea infracțională.    

În sectorul Buiucani, a început testarea masivă la domiciliu a suspecților de Covid-19
Articolul anterior
Ce înseamnă certificările și simbolurile de pe produse
Articolul următor