Mesajul dureros al unui medic moldovean care luptă cu Covid-19: ,,De aproape două luni nu mi-am văzut familia”

Un medic rezident din Secția de reanimare, care luptă în prima linie cu virusul Covid-19, descrie munca foarte grea pe care o fac medicii în această perioadă. Eforturile din partea personalului medical sunt colosale.

separator

,,E deja o lună  și jumătate de când lucrez în prima linie cu pacienți infectați cu Covid-19 în cadrul secției de reanimare. E o lună și jumătate de când nu mi-am văzut mama, tata, iubita, fratele, prietenii. O lună și jumătate de când lucrăm o tură de 24 de ore la 2 zile, câteodată chiar la o zi. O lună și jumătate de când stau izolat singur în apartament, iar programul meu este destul de simplu „casă-spital” și viceversa, mai trec pe la magazin doar pentru a-mi lua de mâncare. Făcând deseori naveta cu taxi-ul sau cu grupul #помогиврачу (sincere mulțumiri pentru ce faceți!)

Nu mă plâng. M-am oferit singur și știam unde merg, cu scopul de a ajuta și a trece mai repede de aceasta pandemie și pentru a ne putea relua cu toții activitatea normală.

Nu sunt nici pe departe singurul, suntem mulți care au făcut același lucru. Unii din colegi tot acest timp stau la fel izolați neputând să-si vadă familiile, să aibă grijă de părinții bolnavi aflați la pat, alții nu și-au văzut copiii care fac primii pași și spun primele cuvinte, ba chiar nu au putut fi alături la nașterea propriilor copii.

Vii la muncă, îmbraci costumul care e aproape impermeabil, care câteodată se transformă într-o saună mobila. Câteodată ți se umple papucul cu transpirație și nu glumesc, dacă stai locului, jos pe podea se formează o baltă. Uneori ți se aburesc ochelarii și nu vezi nimic, vrei la baie de numai poți dar rabzi…

Îmbraci costumul și intri acolo fricos și totodată prudent sa nu te infectezi și mereu ghicești, oare azi ,,da sau nu”. Pe parcursul unei gărzi se poate întâmpla orice, absolut orice, și maximă stimă pentru colegii mei care în pofida a toate, își păstrează cumpătul, profesionalismul și omenia. Cel mai dureros este să vezi cum mai mult de o treime dintre pacienți sunt lucrători medicali, doctori, asistente și infermiere (statistică nemaiîntâlnită în lume) aduși din toată țara, cărora din cauza incompetenței dvs. manageriale, dragă guvernare, nu au avut nici pe departe tot necesarul pentru a se proteja, pentru că mai apoi sa fie acuzați că nu știu să lucreze. Și chestia nu e nici măcar în acele despăgubiri materiale pe care le-ați promis lucrătorilor medicali infectați și oricum nu le-ați oferit, ideea este lipsa de puțin respect pentru persoanele menționate mai sus.

Nu ne numiți eroi pe la massmediile voastre plătite, nu ne aplaudați, nu ne supraplătiți (…) că nu ați rezista să faceți un simplu cerc prin secție. Puteți să vă faceți reclamă și poze cu colete primite oricât vă încape, dar nu atentați la lucruri pe care pur și simplu nu le cunoașteți, adică le cunoașteți voi mult prea bine. Noi suntem dotați cu tot necesarul, datorita conducerii secției ce are grijă de noi și întotdeauna probabil luptă să avem de toate, mulți alții însă nu au fost la fel de norocoși. (…)

Încă odată, sincere mulțumiri tuturor lucrătorilor medicali de pretutindeni. Iar tu cel ce ai avut răbdarea să citești asta până la capăt, respectă în continuare carantina, că să putem într-un final să ne plimbăm liniștit afară. Eu de exemplu de mult nu am făcut-o”.

În Republica Moldova, numărul lucrătorilor medicali infectați cu Covid-19 a ajuns la 1.197 cazuri.

Din numărul total de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate sunt: medici – 285, asistenţi medicali – 438, felceri – 64, paramedici – 1, farmacişti – 19, personal auxiliar – 390 persoane.

Nouă angajați medicali și-a pierdut viața din cauza virusului Covid-19.

Fii prudent în continuare! Să ne salvăm medicii și pe noi înșine!

foto: AdobeStock

Turneu plin de grație la Chișinău! Peste 300 de sportive din 7 țări au luat parte la prima ediție „Chisinau Rhythmic Stars”

Peste 300 de sportive din 7 țări (Republica Moldova, România, Luxemburg, Israel, Ucraina, Irlanda și Austria), au participat weekendul trecut la prima ediție a Turneului Internațional „Chisinau Rhythmic Stars”.

Sportivele au concurat la toate categoriile de vârstă, cele mai mici fiind sportivele născute în anul 2018.

Gimnastele au concurat la probele pe obiecte – coardă, minge, cerc, măciuci și panglică.

La aceste categorii conform clasamentului AA s-au plasat:
Categoria 2011 A

  1. GRAAS Paris (Luxemburg, Rythmo-Cats Luxembourg)
  2. JELEV Vlada (Moldova, ȘS Speranța)
  3. ULVOCZKIl Rebecca (România, CS UNEFS Bucuresti)

Categoria 2010 A

  1. BULAT Polina (Moldova, ȘS Speranța)
  2. CATANA Anastasia (Moldova, ȘS Speranța)
  3. STASANE Emilia (Luxemburg, Rythmica Lux Schuttrange)

Categoria 2009 A

  1. RĂUTU Bianca Larisa (România, C.S.S Unirea Iasi)
  2. MARTYNE Nicole Anna (Israel, Macabi Or Aqiva)
  3. TILINCA IZABELA (România, CS VICTORIA CUMPANA)

Categoria Senioare A

  1. VERDES Andreea (Romania, C.S.S Unirea Iași)
  2. MOTRICALA Gloria (Moldova, ȘS Speranța)
  3. BULAT Sofia (Moldova, ȘS Speranța)

Una dintre cele mai impresionante evoluții a avut-o sportiva din România, de la Clubul Sportiv Unirea din Iași – Andreea Verdeș, care a obținut 5 medalii de aur (pe individual compus, la cerc, minge, panglică și măciuci). Andreea Verdeș este sportivă de renume mondial, care va reprezenta România și la Cupa Europeană de la Baku din data de 3-5 mai 2024, la care urmează să participe și sportivele din Republica Moldova – Emilia Beznos, Gloria Motricală, Polina Bulat și Anastasia Catana, ultimele trei au obținut, de asemenea locuri de frunte în cadrul turneului.
Emilia Beznos nu a participat la turneu, deoarece s-a aflat exact în această perioadă la Tașkent, unde a reprezentat Republica Moldova la Cupa Mondială.
Junioara Anastasia Catană, care a evoluat la categoria Junioare A și a fost medaliată cu argint a reușit să impresioneze reprezentanții asociației britanice Hope4, care au decis să-i ofere Anastasiei o bursă lunară și să o susțină în cariera sportivă.

Obiectivul principal al turneului este de a oferi gimnastelor din Republica Moldova o arenă competițională de nivel internațional la ele acasă, de a dezvolta parteneriate cu cluburile sportive din alte țări în vederea schimbului de experiență, de a identifica cele mai talentate sportive și a promova la nivel național gimnastica ritmică.

Prima ediție a Turneului Internațional „Chisinau Rhythmic Stars” a fost organizată de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport în parteneriat cu Federația de Gimnastică Ritmică Sportivă din Republica Moldova cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Chișinău.

Găselniță șocantă! Arheologi amatori au descoperit un obiect roman misterios „complet unic”

Arheologi amatori din Anglia au dezgropat unul dintre cele mai mari dodecaedre descoperite vreodată, însă modul în care aceste obiecte erau folosite rămâne „una dintre marile enigme ale arheologiei”, potrivit CNN citat de digi24.ro.

Obiectul cu 12 fețe este unul din 33 de dodecaedre din Britania romană care au fost descoperite până acum și unul din aproximativ 130 descoperite în întreaga lume. Ele sunt considerate „una dintre marile enigme ale arheologiei”, potrivit Norton Disney History and Archeology Group, un grup de amatori din regiunea Lincolnshire, unde obiectul a fost descoperit în iunie. Dodecaedrul are 8 centimetri în diametru, este gol la interior și acoperit cu 12 găuri de mărimi diferite. Obiectul vechi de 1.700 de ani va fi expus la Muzeul Lincoln din 4 mai până la începutul lunii septembrie.

Obiectul este unul dintre cele mai mari exemplare de dodecaedre descoperite până acum.

Experții nu sunt siguri la ce erau folosite aceste obiecte de către romani. „Este complet unic”, a spus și Richard Parker, secretar al grupului de arheologi amatori, care a precizat că, spre deosebire de alte obiecte de acest gen descoperite în trecut, noul dodecaedru este neavariat. „Trebuie să fi fost un motiv foarte important pentru ca obiectul să fie îngropat în pământ în felul acesta”, a spus Parker. Dodecaedrele nu sunt descrise în literatura romană și nici nu apar în mozaicuri, potrivit lui Parker. Obiectele au și câteva caracteristici care fac foarte dificilă determinarea adevăratului lor scop. Toate obiectele descoperite au dimensiuni diferite, ceea ce înseamnă că nu erau folosite pentru măsurare. Din moment ce nu prezintă niciun semn de uzură este puțin probabil ca obiectul să fi fost folosit ca instrument.

Grupul lui Parker a propus o ipoteză despre utilitatea obiectului: „Cel mai probabil era un fel de obiect religios sau ritualic. Romanii erau un grup foarte superstițios și în general aveau nevoie să vadă semne care să le permită să ia decizii în vieților lor de zi cu zi.” Dodecaedrul a fost descoperit în apropierea unei figurine cu „conotații religioase puternice” care prezintă un zeu roman călare. Artefactul a fost descoperit în 1989 cu detectorul de metale, acest tip de figurină fiind găsit „de multe ori în temple”. Organizația plănuiește să se întoarcă la situl arheologic anul acesta pentru a realiza mai multe excavații, despre care Parker speră că îi vor ajuta să stabilească la ce era folosită locația. Faptul că dodecaedrul a fost descoperit într-un sit arheologic îi va ajuta pe specialiști să rezolve misterul acestor obiecte – în cazul multor dodecaedre găsite acum 200 sau 300 de ani nu se cunoaște contextul în care au fost descoperite, potrivit lui Parker. „Este o poveste destul de complexă pe care de-abia începem să o descoperim”, a adăugat Parker.

Schemă uriașă de contrabandă cu piese auto, de 6.000.000 de lei și patru persoane bănuite, urmare a perchezițiilor în mai multe localități. VIDEO!

Ofițerii Poliției de Frontieră și procurorii PCCOCS anunță deconspirarea unei scheme de contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de circa 6.000.000 lei. 

Cantitățile impunătoare au fost ridicate urmare a peste 10 percheziții desfășurate în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. Astfel, oamenii legii au indisponibilizat peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și accesorii pentru automobile. De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare prezumptiv legate de infracțiunea investigată, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse în Moldova, în afara controlului vamal.  Scopul acestora era să le pună ulterior în vânzare, la stațiile de dezasamblare.

Urmare a perchezițiilor, celor patru bărbați cu vârste de 34-49 ani bărbați le-a fost atribuit statutul de bănuit. Menționăm, în privința unuia din ei procurorii PCCOCS au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Natalia Barbu, în autoizolare: ,,Am făcut de toate, și curat, și am început să apreciez mai mult munca menajerei noastre”
Articolul anterior
Protest la Piața Centrală din Chișinău. „Murim de foame”
Articolul următor