Moldova: Examenele de Bacalaureat ar putea fi anulate

Examenele de BAC din acest an ar putea fi anulate din cauza pandemiei de coronavirus. O propunere în acest sens a fost făcută de ministrul Educației, Igor Șarov.

separator

Actualizare: Decizia oficială de suspendare a examenelor de absolvire a fost luată de către Comisia Situații Excepționale, după ședința Centrului Unic de Comandă privind criza Covid-19.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a anunțat astăzi, 13 mai, în cadrul unui briefing de presă decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020 în contextul situației epidemiologice urmare a răspândirii infecției COVID-19 și efectele acesteia asupra organizării procesului educațional.

„Situația excepțională cere soluții excepționale, iar realitatea de zi cu zi te obligă uneori la măsuri pe care ți-ai dori să nu fie nevoie să le iei. Decizia noastră nu a fost luată ușor. Am cântărit fiecare aspect, am analizat fiecare situație în parte.”, a menționat ministrul Igor Șarov.

În context, oficialul a prezentat cele 4 scenarii realizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare.

Scenariul 1 „Susținerea examenului de bacalaureat în centrele existente de BAC, dotate cu monitorizare video”, care ar menține organizarea unui examen corect, obiectiv și credibil, dar favorizează riscul de contaminare, atât pentru elevi cât și pentru profesorii asistenți și evaluatori.

Scenariul II „Susținerea examenului de bacalaureat în instituțiile de învățământ de proveniență” ar asigura o mai bună menținere a distanței sociale și prezența unui număr mai mic de candidați în cadrul unui singur centru. Însă lipsa monitorizării video va încuraja frauda și corupția.

Scenariul III „Susținerea examenului de bacalaureat în regim online”, fiecare elev ar fi în condiții sigure acasă, dar este imposibilă identificarea persoanei care susține examenul în fața calculatorului și lipsește un soft specializat pentru acest exercițiu.

Scenariul IV „Anularea examenului de bacalaureat și eliberarea diplomelor în baza mediilor anuale din perioada de liceu” elimină riscul de contaminare. Diploma de bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și peste hotarele republicii, în cazul emiterii unei hotărâri de parlament corespunzătoare.

„Scenariile 1-3 ar reprezenta angajamente riscante, mai ales că vorbim de 17459 candidați care ar trebui să parcurgă, timp de mai multe zile, toate probele acestui examen. De aceea Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își asumă luarea deciziei privind anularea examenului național de bacalaureat (scenariul IV). Reiterez că în situația dată abordarea situației curente este centrată pe axioma că în toate acțiunile sistemului educațional, urmează să aibă prioritate sănătatea copiilor și a cadrelor didactice și anume – evitarea contaminării cu coronavirus.”, a subliniat oficialul.

Totodată, ministrul Igor Șarov a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va prezenta Guvernului Republicii Moldova spre aprobare proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire în învățământul general, sesiunea de examene 2020.

„Ne-am dori ca disputele politice, inevitabile în democrație, pe marginea acestui subiect să se transforme într-o uniune în jurul intereselor copiilor, primii pe care trebuie să îi protejăm azi.”, a concis ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministrul Energiei, discuții la Baku privind parteneriatele energetice

Discuțiile s-au axat pe progresele realizate de Republica Moldova în domeniul diversificării aprovizionării cu gaze naturale, consolidării independenței energetice, dar și dezvoltării sectorului energetic, în contextul creșterii producției de energie regenerabilă și implementării măsurilor de eficiență energetică, cu suportul partenerilor de dezvoltare.

În cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Energie și Locuințe, Dan Jørgensen, oficialul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a integra sectorul energetic în Piața Unică Europeană și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul constant, inclusiv pentru intervenția rapidă în vederea depășirii crizei energetice din această iarnă, provocată de Rusia. Ministrul a reiterat că intervenția promptă a partenerilor europeni a permis evitarea unei crize umanitare în stânga Nistrului.

„Apreciem susținerea continuă din partea Uniunii Europene și suntem încrezători că, împreună, vom reuși să excludem dependența față de un singur furnizor de energie, dar și să integrăm complet piețele locale de energie în piața europeană până în 2030, ceea ce va aduce Republicii Moldova un impuls simțitor pentru dezvoltarea economică”, a declarat Dorin Junghietu la întrevederea cu oficialul european.

sursa: tvrmoldova.md

Judocanul Petru Pelivan, medaliat cu argint

Recent, judocanul Petru Pelivan a cucerit medalia de argint în categoria de până la 81 de kilograme, la Grand Slamul de la Tbilisi, competiție la care au participat 385 sportivi din 52 de țări.

sursa: tvrmoldova.md

Șase universități din țară vor fi renovate

Modernizarea instituțiilor include digitalizarea proceselor de studii, precum și renovarea sălilor de clasă, a aulelor și a căminelor, care sunt într-o stare deplorabilă sau chiar neutilizabilă în prezent. Lucrările vor fi efectuate din fondurile oferite de Ministerul Educației și Cercetării, mai exact 17 milioane de lei, care vor fi repartizate pentru șase universități care au aplicat la proiect.

Printre universitățile care beneficiază de investiții se numără Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Comrat și Academia de Studii Economice din Moldova.

Medicii din România au introdus un medicament nou în schema de tratament a bolnavilor cu Covid-19
Articolul anterior
Ministerul Educației a aprobat structura anului de studii 2020-2021
Articolul următor
Close menu