Un medic din Bălți, în vârstă de 55 de ani, a murit de Coronavirus

Un alt medic, în vârstă de 55 de ani, a fost răpus de noul tip de coronavirus. Este vorba despre Igor Dorogoi, chirurg endoscopist care activa în cadrul Spitalului Clinic din Bălți.

separator
Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății.

,,Anunțăm cu regret decesul medicului Igor Dorogoi în vârstă de 55 ani (deces 213), chirurg endoscopist la Spitalul Clinic Municipal Bălți. Acesta a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă, pe data de 26 aprilie, fiind transferat de la SCM Bălți.

De-a lungul activității medicale, Igor Dorogoi a contribuit la salvarea a sute de vieți, dând dovadă de dedicație și profesionalism. Sincere condoleanţe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut”.

De la începutul pandemiei, în R. Moldova au decedat din cauza Covid-19 11 lucrători medicali: trei asistenți, șapte medici și o felceră.

Un interpret internațonal, refuzat în Moldova după ce a susținut că femeile sunt de vină pentru violuri

Interpretul Jah Khalib nu va cânta la Chișinău în luna august. Organizatorii festivalului de muzică Summer Fest, unde urma să evolueze cântărețul kazah, au anunțat că performanța lui Jah Khalib a fost anulată „în legătură cu evenimentele și știrile recente”.

„Din cauza unor factori logistici și confidențiali, nu a fost posibil să anunțăm oficial și deschis decizia luată mai devreme. Organizarea unui eveniment de o amploare similară necesita mult efort și o pregătire îndelungat, fapt care nu permite să luăm decizii impulsive. Vă reamintim că Summer Fest este un festival ce are ca element central doar muzica”, au transmis organizatorii festivalului, transmite ziar.md.

Asta după ce, în ultimele zile, internauții și persoane publice au decis să boicoteze participarea lui Jah Khalib la festivalul de la Chișinău, criticându-l pe artist pentru declarațiile misogine, sexiste și instigatoare la violență, pe care le-a făcut în cadrul unui podcast acum câțiva ani.

Zlele trecute, Coaliția Națională „Viața fără Violență” și actorul Cătălin Lungu au cerut BisConcert, organizatorii festivalului de muzică Summer Fest, care va avea loc la Chișinău, în august, să anuleze concertul cântărețului kazah Jah Khalib. Solicitarea este argumentată prin faptul că, în timpul unui interviu, renumitul interpret a fost de acord cu o declarație care face aluzie la faptul că femeile și fetele care au fost supuse violenței sexuale sunt des vinovate.

În august 2022, pe canalul de YouTube RUH FOOD, a fost publicat un interviu cu șase persoane publice din Kazahstan, inclusiv Jah Khalib. La un moment dat, unul dintre participanți a declarat că 85% dintre cazurile de viol, în care victimile sunt femei, au loc pentru că acestea se aflau „în locul nepotrivit, în hainele nepotrivite, la momentul nepotrivit”.

Academicianul Gheorghe Ghidirim, omagiat la Academia de Științe a Moldovei

Lupta pentru valorile naționale, salvarea vieților oamenilor, reformele în medicină și pregătirea generațiilor de specialiști în chirurgie sunt pilonii vieții și activității academicianului Gheorghe Ghidirim. Savantul a fost omagiat la Academia de Științe a Moldovei (AȘM) cu prilejul zilei de naștere. El a împlinit venerabila vârstă de 85 de ani, un bun prilej de bilanț, dar și de planuri pentru viitor.

Academicianul Gheorghe Ghidirim, omagiat la Academia de ȘtiințeFoto: Facebook/Universitatea de Medicină și Farmacie

„Am satisfacție de la multe lucruri făcute, fiindcă toată viața m-am condus de principiul: Grăbește-te să faci bine. Asta am însușit de la tatăl meu, Petru, și m-am ținut de el toată viața”, a spus Gheorghe Ghidirim, transmite moldova1.md. 

Despre ceea ce a însemnat pentru Gheorghe Ghidirim să faci bine au vorbit cu admirație și respect foștii discipoli de la Universitatea de Medicină, deveniți apoi colegi de bisturiu la masa de operații și la reuniunile științifice.

„El a fost și este coloana vertebrală a chirurgiei noastre, o personalitate căreia Dumnezeu i-a dat harul de a vorbi, de a analiza, de a iubi oamenii”, a menționat Eva Gudumac, academician.

„Era o personalitate la care oricine râvnea să ajungă la cursurile dumnealui, ne-a făcut să alegem această profesie, nu ușoară. Am învățat să avem răbdare, să fim alături de pacient când are el nevoie și măiestria, arta de a face această intervenție chirurgicală cu rezultate frumoase”, a relatat Ala Suman, chirurg, doctor în științe medicale.

De-a lungul celor peste șase decenii de activitate, academicianul Gheorghe Ghidirim s-a aflat în vâltoarea evenimentelor care au schimbat imaginea Republicii Moldova. O ipostază mai puțin cunoscută a lui Gheorghe Ghidirim, cea de artist al cuvântului, a fost readusă în atenție de academicianul Mihai Cimpoi.

„Este poet, a tradus, scrie versuri și a fost șeful cenaclului literar de la institutul de medicină. Așa l-am fixat eu în istoria deschisă a literaturii române din Basarabia”, a subliniat Mihai Cimpoi.

Născut la 22 aprilie 1939, la Olănești, raionul Ștefan Vodă, Gheorghe Ghidirim a ajuns fondator de școli medicale, a fost primul ministru al Sănătății în Republica Moldova, în perioada 1990-1994, este deținătorul „Ordinului Republicii”, precum și al numeroaselor titluri și distincții medicale din străinătate.

E spirit de Sărbătoare în Capitală! Chișinăul, decorat de Paște

Primăria Chișinău informează că, tradițional, în preajma sărbătorilor luminate, în centrul Capitalei va fi inaugurată zona cu luminițe și decorațiuni având tematica pascală.

De asemenea, străzile din sectoarele capitalei sunt decorate cu figurine de iepurași, ouă colorate și flori de primăvară, creând o atmosferă plină de căldură.

Pe durata Sărbătorilor de Paște, pe străzile centrale va fi conectat și iluminatul decorativ.

Șapte medici români care au muncit în Moldova, sunt infectați cu noul coronavirus
Articolul anterior
Medicii din Belgia i-au întors spatele premierului, în semn de protest față de modul în care guvernul a administrat criza legată de pandemia de coronavirus
Articolul următor