Încă doi bărbați care au suportat Covid-19 au donat plasmă

Au reușit să învingă boala și au decis să ajute cel puțin trei pacienți, infectați cu Covid-19. Este exemplul donatorilor de plasmă sanguină din țara noastră care au răspuns la apelul autorităților din sănătate. Tot mai mulți oameni, care au trecut prin această experiență, se solidarizează cu cei care au nevoie de ajutor.

separator

Doi dintre ei sunt Alexandru Comanici și Nicolae Timanovschi. Bărbații de 31 și respectiv 48 de ani, au mers la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui pentru a dona fiecare câte aproximativ 600 de ml de plasmă, care a ajuns la bolnavii aflați între viață și moarte.

10 minute. Atât a fost suficient ca Alexandru Comanici să se infecteze cu noul tip de coronavirus. Bărbatul activează în calitate de felcer la oficiul medical din Bălceana, Hâncești. A fost testat pozitiv după ce a interacționat cu prima femeie care a contractat virusului și care revenise de peste hotare.

„I-am prelevat analizele, i-am verificat temperatura și valorile tensiunii arteriale… Când s-a prezentat la oficiul medical, femeia nu avea nici gripă, nici tuse, nici febră”, afirmă Alexandru Comanici.

După patru zile, felcerului i-a apărut febra, iar după ce starea de sănătate i s-a înrăutățit, a chemat ambulanța. Situația a devenit și mai complicată atunci când a aflat că soția sa și cei doi copii, de 8 și 13 ani, sunt infectați. „Am fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Recunosc, mi-a fost puțin frică, nu știam aproape nimic despre acest virus. Tratamentul a durat 14 zile. Copiii și soția mea sunt bine acum. Nici un membru al familiei nu a avut complicații. M-am simțit puțin vinovat după ce i-am infectat. Dar nici un om nu are imunitate în fața coronavirusului”, spune felcerul.

După 14 zile de tratament și alte 14 zile de izolare, a decis să ajute pacienții în stare gravă și extrem de gravă să se vindece.

„Nu am stat mult pe gânduri. Mă simt bine, consider că am procedat corect. O să mai donez plasmă dacă va fi nevoie. Cred că mulți ezită să facă acest lucru pentru că nu sunt informați și nu știu cât de important poate fi gestul lor. Unora le este frică. Eu am învins boala, am fost mai puternic decât ea, sper că și pacienții care vor primi plasma mea vor reuși. Prin ea le-am transmis o parte din voința și puterea mea”, precizează donatorul.

Și Nicolae Timanovschi este mândru că gestul său va aduce în cel puțin trei familii puțină speranță. Bărbatul s-a vindecat de COVID-19 cu ajutorul medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. „Nu am cuvinte să descriu suportul care mi-a fost oferit și atitudinea lucrătorilor medicali. Îngrijeau de fiecare pacient ca de propriul copil. S-au expus foarte mult. Tratamentul a durat 10 zile. Acum mă simt obligat să ajut alți oameni, în semn de recunoștință pentru toți cei care m-au salvat”, afirmă Nicolae Timanovschi.

Donatorul spune că virusul este nemilos cu vârstnici contaminați care se bucură de fiecare gură de aer ca de un răsărit de soare. Speranța din ochii lor și dorința de a fi din nou alături de familie, l-au motivat să doneze plasmă.

„Eu m-am vindecat ușor, dar știu că tratamentul este foarte complicat pentru vârstnici. Din fericire, soția și copii mei nu s-au infectat pentru că m-am izolat după ce au apărut primele simptome de boală. Am stat separat într-o altă încăpere, soția îmi lăsa mâncarea la ușă și medicamentele. Acum, după ce am donat plasmă, mă simt de parcă aș fi renăscut”, povestește bărbatul.

Cei care deja au donat plasmă speră că gestul lor va fi urmat și de alți pacienți vindecați. Ei spun că atunci când se așteptau mai puțin au primit o nouă lecție de viață. Virusul i-a învățat să privească lumea cu alți ochi, să se bucure de lucruri simple și să se fie mai buni, fără a aștepta ceva în schimb.

Sursa: www.msmps.gov.md

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Video! Un tată a opt copii este câștigătorul sezonului 18 ”The Voice” America
Articolul anterior
Video! Irina Kovalsky a lansat un videoclip nou la piesa ,,Arestată”
Articolul următor