Deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova, membru al Prezidiului, Nadeja Brânzan a decedat la vârsta de 71 de ani. Anunțul a fost făcut de Consiliul de Administrare al Asociației Obștești „Parlamentul-90”.
Nadeja Brânzan s-a stins din viață, ieri, 25 mai.
„Ne-a părăsit un ostaș al lui Hipocrate, un deputat, un patriot…
Consiliul de Administrare al Asociației Obștești „Parlamentul-90″ anunță cu profundă îndurerare despre decesul Nadejdei Brânzan, deputată în Primul Parlament democratic din Prima Legislatură (1990-1994), președintă a Comisiei permanente pentru problemele femeii, ocrotirii familiei, mamei și a copilului, membră a Prezidiului Parlamentului, votantă și semnatară a Declarației de Independență a Republicii Moldova.
La valoarea carierei sale profesionale și politice, a spiritului patriotic și abnegației cu care s-a consacrat activităților nominalizate, a fost modest apreciată: „Ordinul Republicii”, medalia „Meritul Civic”, titlul „Eminent al ocrotirii sănătății”. Colegii din Parlamentul Independenței îi vor păstra cea mai pioasă amintire și exprimă profunde condoleanțe familiei, rudelor și apropiaților.
Dumnezeu să o odihnească în pace alături de drepții Săi…” se menționează în necrologul remis de Consiliul de Administrare al AO „Parlamentul-90”.
Nadejda Brânzan s-a născut la 29 august 1948, în orașul Rezina. A absolvit Facultatea Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău.
Nadejda Brânzan a activat ca medic-infecționist la spitalul raional Ștefan Vodă, șef de secție, medic-șef-adjunct la spitalul raional Rezina, medic infecționist la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba” din Chișinău.
În 1989, Nadejda Brânzan a fondat cenaclul etno-cultural „Basarabia” din raionul Rezina, a participat activ la Mișcarea de Eliberare Națională, colectând semnături pentru oficializarea limbii române și alfabetului latin. Este unul dintre ctitori bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău și inițiatorii parastasului nominal în memoria membrilor Sfatului Țării, care la 27 martie 1917 au votat Unirea Basarabiei cu România, precum și parastasului de la 27 august în memoria deputaților Parlamentului Independenței, ambele având loc anual.
sursa: www.publika.md