Cel puțin 8 amenzi și 23 de instituții închise, după controale inopinate anti-Covid-19

După relaxarea restricțiilor anti-Covid-19 și în urma nerespectării regulilor antiepidemice stabilite de autorități din partea oamenilor și a mai multor instituții, oamenii legii au efectuat controale inopinate, în urma cărora a fost interzisă activitatea la 23 de instituții, iar 8 au fost amendate.

separator

„Am făcut controale inopinate la diverse instituții, frizerii, farmacii. Până acum au fost aplicate 8 amenzi, iar 23 de obiective au fost suspendate. Lumea trebuie să înțeleagă că acomodarea a însemnat deprinderea de a trăi cu infecția Covid-19, evitarea aglomerării, crearea condițiilor de muncă anti-Covid-19 la locul de muncă, spălarea pe mâini cu săpun de mai multe ori pe zi, etc. Ținând cont că relaxarea s-a făcut la propriu și la figurat, trebuie măsuri de contrângere și reparare a ceea ce nu s-a înțeles. Aceste controale vor continua, vor fi suspendate și alte entități”, a declarat Nicolae Furtună.

Potrivit șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, nu oamenii nu au înțeles ce înseamnă relaxarea restricțiilor antiepidemice.

„De ce se extinde Covid-19 în Moldova? Parcurile, nu s-a înțeles că că nu se fac aglomerări. Eu am înțeles că populația are nevoie de produse ieftine, s-au deschis piețele, dar purtarea măștilor, a mănușilor e obligatorie, păstrarea distanței sociale. Mall-urile și-au repornit acitivitatea cu condiția că se respectă măsurile expuse de autorități, că vor respecta controlul fluxurilor de oameni.

Transport public. Am rugat și rugăm ca oameni care nu au treabă în oraș, să nu meargă. Aglomerația în transportul public crește riscul de infectare cu coronavirus și desigur bisericile.

Deja avem peste 10 persoane clerici infectați, unul a decedat. Evitați maximum participarea la slujbe și ritualuri bisericești”, a conchis șeful ANSP.

sursa: www.unimedia.info

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

IMPORTANT! Acces limitat în Aeroportul Chișinău până în 16 mai

În Aeroportul Internațional Chișinău, Poliția de Frontieră a suplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor. În acest sens, din 1 până pe 16 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pentru pasageri și personal autorizat.

Decizia a fost luată pentru securitatea pasagerilor și pentru a îmbunătăți capacitatea de gestionare a fluxului sporit de oameni care zboară spre și dinspre Chișinău în perioada sărbătorilor. Măsurile luate sunt necesare inclusiv în contextul creșterii numărului de alerte false cu bombă, precum și din cauza folosirii terminalului aeroportuar în scopuri politice de unele grupări criminale care îngreunează activitatea serviciilor de securitate.

Poliția de Frontieră precizează că, din cauza recentei creșteri a numărului de alerte false cu bombă, a fost necesară evacuarea completă a aeroportului de mai multe ori. Poliția de Frontieră regretă disconfortul creat pasagerilor, dar accentuăm că prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create celor care își întâmpină rudele și apropiații.

Au fugit de război! Șase tineri ucraineni, reținuți în timp ce treceau ilegal frontiera noastră

Într-un caz de trecere ilegală a frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST au surprins șase bărbați ucraineni care în mod fraudulos au ajuns în R. Moldova. Din spusele acestora, ar fi fost ajutați în comiterea ilegalității de către un grup de persoane, contra sumei de 4 000 de dolari per migrant.

În data de 1 mai 2024, în timpul unei misiuni de serviciu la frontieră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Tocuz a observat din direcția statului vecin șase persoane care se deplasau grăbit spre interiorul R. Moldova. Operativ, în regiune au intervenit polițiștii de frontieră, fiind depistați șase cetățeni ai Ucrainei.

În cadrul documentării străinilor, aceștia au solicitat azil pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, din declarațiile acestora s-a aflat că pentru a trece clandestin frontiera moldo-ucraineană au achitat fiecare câte 4000 dolari.

În continuare, polițiștii de frontieră cercetează cazul sub toate aspectele legale, în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în favorizarea migrației ilegale.

Mihai Stratulat: ,,Oameni buni, voi înțelegeți că nu o să aveți loc în spitale???”
Articolul anterior
Simplitate, eleganță și rafinament – valorile conturează filozofia mărcii Sandro Livv!
Articolul următor