Cum arată cu adevărat o ploaie, urmărită dintr-un alt unghi? Noile tehnologii oferă posibilități nemărginite.
O fotografie în care este surprins un nor de ploaie, probabil cu o dronă, a impresionat publicul. Internauților nu le-a venit să creadă că imaginea este una adevărată.
Pottrivit lui Lexx Bodylev, poza este făcută, ieri, 13 iunie, în zona Buiucani și Ghidighici, municipiul Chișinău.
Românul care a câștigat peste 6 milioane de euro la Loto, joacă de peste 10 ani
Românul care a câștigat 6,34 milioane euro, echivalentul a 31.567.186,80 lei, la Loto 6/49 și-a ridicat premiul. Bărbatul este din Timișoara, are 39 de ani și joacă de peste 10 ani la loto.
„Sunteți dovada că în viață, fără să fim dependenți de jocuri de noroc, putem totuși avea o mică părticică oferită destinului a fi aleasă!”, a transmis câștigătorul.
„Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a prezentat în cursul zilei de astăzi la sediul central al Loteriei Române pentru a ridica câștigul de categoria I, obținut la tragerea Loto 6/49 din data de 30.03.2025, în valoare de 31.567.186,80 lei (peste 6,34 milioane de euro).
Timișoreanul joacă de peste 10 ani la loto, iar jocurile preferate sunt Loto 6/49 și Joker. Numerele care i-au purtat noroc au fost alese la întâmplare”, precizează Loteria Română, într-un comunicat de presă.
Fostul premier Natalia Gavrilița a ridicat de la BNM o îndemnizație de 1,2 milioane lei în 2024
Natalia Gavrilița, membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Baționale a Moldovei din 31 iulie 2023, și-a depus declarația de avere și interese personale la Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru anul trecut. Potrivit datelor indicate, fostul premier a primit, în 2024, o indemnizație de 1.221.857,98 lei de la BNM, ceea ce constitie puțin peste 100 mii lei pe lună, transmite Unimedia.md.
Potrivit declarației de avere, Natalia Gavrilița a mai indicat un salariu de 64.882 lei de la organizația „„Parteneriate pentru Noua Economie”, 25.000 lei din locațiune și o bursă de 40.230 euro oferită de Robert Bosch Stiftung, în cadrul programului Richard von Weizsäcker Fellowship.
Familia Nataliei Gavrilița are în proprietate un apartament dobândit în 1997 cu o suprafață de 51 metri pătrați, în valoare de peste 275 mii lei, precum și un automobil de marca Lexus RX 350, dobândit în 2014 la un preț de 7 mii euro. La fel, Natalia Gavrilița deține dreptul de folosință a unei case de locuit care ar aparține părinților acesteia. Suprafața sau valoarea bunului nu este indicat.
Totodată, conform declarației depuse la ANI, fostul prim-ministru a declarat 6 conturi bancare în lei și valută.
Schimbări majore pentru șoferi în UE: se introduce permisul digital, scade vârsta pentru condus și se vor face evaluări periodice
Comisia Europeană și Parlamentul UE au ajuns la un acord provizoriu care prevede introducerea permisului auto digital, reduceri de vârstă pentru șoferii profesioniști și evaluări periodice ale stării de sănătate, scrie digi24.ro
Măsurile fac parte dintr-un pachet de siguranță rutieră menit să reducă numărul accidentelor grave și al victimelor pe șoselele europene.
Permisul de conducere devine digital
Una dintre cele mai importante noutăți este introducerea permisului de conducere digital, care va putea fi stocat în telefon, printr-un portofel digital recunoscut la nivelul întregii Uniuni. Cu toate acestea, șoferii vor avea în continuare dreptul de a solicita un permis fizic.
Statele membre, inclusiv România, vor avea la dispoziție cinci ani și jumătate pentru a implementa sistemul.
Vârsta legală de condus scade la 17 ani
Un alt punct important al noii legislații este scăderea vârstei minime pentru obținerea permiselor profesionale. Astfel, vârsta pentru obținerea permisului de camion scade de la 21 la 18 ani, iar pentru autobuz, de la 24 la 21 de ani, cu condiția deținerii unui certificat de competență profesională. În plus, tinerii de 17 ani vor putea conduce pe teritoriul național, în regim de șofer însoțit, dacă sunt alături de un adult cu experiență.
Doi ani de probă pentru șoferii începători
Noile reguli introduc și o perioadă de probă de minimum doi ani pentru șoferii începători, care vor fi supuși unor sancțiuni mai aspre în cazul în care încalcă legea. De asemenea, Comisia Europeană încurajează statele membre să adopte politici de toleranță zero față de consumul de alcool și droguri la volan.
Evaluări medicale obligatorii
Înainte de eliberarea primului permis, candidații vor trebui să treacă printr-un control medical care include evaluarea vederii și a stării cardiovasculare. Pentru șoferii de autoturisme și motociclete, statele pot opta pentru autoevaluări sau alte forme de control la reînnoirea permisului. În cazul permiselor pentru camioane și autobuze, valabilitatea va fi de cinci ani, iar pentru autoturisme și motociclete, până la 15 ani.
Acordul urmează să fie votat în Parlamentul European și aprobat de Consiliu. După intrarea în vigoare, fiecare stat membru va avea patru ani pentru a transpune noile prevederi în legislația națională.