A 10-a zi de boală. Deputata Arina Spătaru a vorbit despre simptomele pe care i le-a provocat coronavirusul

Deputata Arina Spătaru și soțul ei, s-au infectat cu virusul Covid-19, potrivit acesteia sursa infecției ar fi venit din parlamentul R. Moldova, după ce anterior alți angajați de aici au fost confirmați pozitiv. Într-o postare pe o rețea de socializare, deputata a vorbit despre simptomele pe care i le-a cauzat virusul.

separator

„Vineri noaptea, 4-5 iunie, când am simțit un frig prin somn, primul gând al meu a fost: am COVID. Am măsurat febra, era 37,6 și tare mă durea capul. Tuse nu aveam, doar o stare, de parcă m-a trecut tancul din centrul Bălțiului.

Dis-de-dimineață, după ce s-a trezit familia, am anunțat că am febră și pentru că noi avem posibilitatea să dormim în camere separate, nu mi-a fost complicat să mă izolez. Trebuia doar să anunț cod roșu în familie și să reiterez regulile de igiena sporită la toată lumea. Pasul doi a fost testul, care a confirmat a doua zi temerile mele. Pasul trei: am sunat medicul-infecționist, medicul de familie din Bălți și am organizat testarea celorlalți membri ai familiei”, scrie deputata.

Aceasta a menționat că se tratează cu paracetamol, antivirale și vitamina C.

„Paracetamol și antivirale, ceai mult mult mult, vitamina C și monitorizarea temperaturii la 7:00; la 14:00; la 20:00. Paralel, pentru cei după 40 se recomandă monitorizarea tensiunii arteriale. Deci, este important ca să avem în casă un tonometru. În primele zile tensiunea arterială e ridicată.

După ce am aflat că soțul tot este pozitiv, am informat iarăși medicul de familie. Este important să fim în legătură directă cu el, pentru că pe parcursul zilelor apar diferite simptome și doar medicul poate să-ți ofere recomandările corespunzătoare. Credeți-mă, am aflat multe lucruri noi de la doamna doctor!”, a menționat Arina Spătaru.

„Ceea ce este specific COVID-ului, este starea de epuizare completa, pe care o am și azi, dar medicii recomandă să ne mișcăm, măcar prin cameră, dacă nu avem ieșire în curtea casei la sol sau un balcon.

Și geamurile să fie deschise, chiar daca ai senzația de frig. Acest lucru m-a salvat de insuficiența de oxigen. Al treilea utilaj necesar, în cazul când ești pacient COVID este Pulso-oximetru, care te ajută
să-ți evaluezi starea generala, măsurând nivelul oxigenului din sânge. Este și un fel de terapie psiho-emoţională, pentru că atunci, când începi să te sufoci în panică, el foarte calm îți arată, că problema e in alta parte și tu ai oxigenul normal.

Un lucru important: îmi era frică. Mai ales noaptea. Simțind că-mi pierd raționamentul, cedând emoțiilor, am înțeles că este important să rămâi rece, calm și să te încredințezi în totalitate lui Dumnezeu. El știe ce poți duce și-ți dă exact ceea ce vei izbuti să înfrunți.

Și ce este important! Am fost atentă la semnalele pe care mi le trimitea corpul meu: simptome diferite, curioase pe alocuri, indicii clare, care mă direcționau și mă ajutau să-mi aleg tratamentul, cu participarea medicului, desigur.

Sunt o fire energică, am grijă mereu de cum mă hrănesc și nu am obiceiuri proaste. Asta m-a ajutat că sa ajung în ziua a 10- cea și să înțeleg, că merg spre bine. Măcar că știu că coronavirusul atacă toate organele și în timpul apropiat pot să am o surpriză neplăcută de la unul sau altul. Și mai sunt cercetări, care vorbesc despre faptul că, deseori, sistemul imunitar al organismului, în dorința de a-l salva de virus, reacționează exagerat, uneori mai letal că însuși COVID-ul.

O informare corectă, la rece, din surse demne, te ajută sa fii atent la ce ți se întâmplă, iar credința te ajuta sa fii sigur, că totul va fi bine!Multa sănătate, dragii și dragele mele. Aveți grijă de voi și fiți atenți/atente la semnale! Și totul va fi bine,” a mai scris Arina Spătaru.

Persoanele cu această grupă de sânge au o abilitate unică. Descoperire neașteptată

O descoperire recentă despre grupa de sânge a adus la lumină o perspectivă fascinantă asupra personalității umane. Pe lângă informațiile legate de compatibilitatea medicală, aceste grupe dezvăluie și detalii despre abilitățile și comportamentele individuale.

Conform unui studiu citat de actualno.com, persoanele cu anumite grupe de sânge pot manifesta capacități și reacții diferite în diverse situații.

De exemplu, unii pot fi mai eficienți în îndeplinirea mai multor sarcini simultan, în timp ce alții pot fi mai rezistenți la stres sau mai empatici. Astfel, cunoașterea grupei de sânge poate oferi o perspectivă surprinzătoare asupra personalității și comportamentului unei persoane.

Cu toate acestea, experții au descoperit că există o grupă într-adevăr remarcabilă, care se distinge printr-o abilitate unică. Este vorba despre persoanele cu grupa AB.

Grupa de sânge care oferă o abilitate unică

Cercetările recente confirmă teoriile formulate de un profesor japonez în anii 1930 cu privire la posibila legătură între grupa noastră de sânge și anumite trăsături de personalitate.

Ce caracteristici definesc persoanele cu grupa AB? Aceștia moștenesc gena A de la un părinte și gena B de la celălalt, conferindu-le capacitatea de a primi sânge de la orice altă grupă, ceea ce le conferă denumirea de „primitori universali”. Ce îi face speciali? Capacitatea lor de multitasking, adică abilitatea de a gestiona mai multe sarcini simultan și de a le finaliza rapid și corect.

În plus, acești indivizi se adaptează ușor la diverse situații și interacționează cu succes cu diferite tipuri de persoane. Cu toate acestea, de obicei sunt percepuți ca fiind sensibili și timizi, iar atitudinea lor poate părea distanțată până când își dezvăluie latura lor mai caldă și deschisă unei persoane apropiate. De asemenea, au standarde ridicate și preferă să fie tratați cu delicatețe de către ceilalți.

Grupa de sânge și sănătatea

În afară de teoriile care sugerează o legătură între grupa de sânge și anumite trăsături de personalitate, cum ar fi cele asociate cu grupa AB, există și alte studii care au cercetat această relație. Iată câteva dintre constatările și concluziile obținute în aceste cercetări:

 • Asocierea grupelor de sânge cu riscul de boli: Unele studii au arătat că anumite grupe de sânge pot fi asociate cu un risc mai mare sau mai mic de anumite boli. De exemplu, persoanele cu grupa O ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în timp ce persoanele cu grupa A ar putea fi mai predispuse la anumite afecțiuni cardiovasculare.
 • Reacții imunologice diferite: Cercetările sugerează că grupa de sânge poate influența modul în care sistemul imunitar reacționează la anumite infecții și agenți patogeni. De exemplu, anumite grupe de sânge ar putea conferi o anumită protecție împotriva anumitor boli infecțioase sau ar putea crește susceptibilitatea la altele.
 • Compatibilitatea transfuziilor de sânge: Este bine cunoscut faptul că grupa de sânge este crucială în determinarea compatibilității pentru transfuziile de sânge. De exemplu, persoanele cu grupa AB pot primi sânge de la orice altă grupă, în timp ce persoanele cu grupa O pot dona sânge pentru toate celelalte grupe, dar pot primi sânge doar de la alte persoane cu grupa O.
 • Legături cu dieta și nutriția: Unele cercetări sugerează că grupa de sânge ar putea influența modul în care organismul reacționează la anumite tipuri de alimente și nutrienți. Există teorii care susțin că anumite grupe de sânge ar putea beneficia mai mult de anumite diete sau ar putea fi mai predispuse la anumite deficiențe nutriționale.

Cele mai frecvente grupe de sânge la nivel global sunt:

 • Grupa O: Aproximativ 47% – 53% din populația mondială are grupa de sânge O.
 • Grupa A: Aproximativ 20% – 30% din populație are grupa de sânge A.
 • Grupa B: Aproximativ 15% – 20% din populație are grupa de sânge B.
 • Grupa AB: Aproximativ 2% – 7% din populație are grupa de sânge AB.

În ceea ce privește Rh-ul (Rh pozitiv sau Rh negativ), aproximativ 85% – 90% din populația mondială este Rh pozitivă, iar 10% – 15% este Rh negativă.

Cele mai rare grupe de sânge sunt:

 • Grupa AB cu Rh negativ: Este considerată cea mai rară grupă de sânge, fiind întâlnită în aproximativ 1% din populația mondială.
 • Grupa B cu Rh negativ: Este și ea destul de rară, întâlnită în aproximativ 1% – 2% din populație.
 • Grupa AB cu Rh pozitiv: Deși grupa AB este mai rar întâlnită decât celelalte, combinația cu Rh pozitiv este puțin mai frecventă, fiind întâlnită în aproximativ 3% – 5% din populație.

În general, prevalența diferitelor grupe de sânge și a Rh-ului poate varia în funcție de regiunea geografică și de etnia populației.

sursa

Strategia prin care Rusia încearcă să împiedice aderarea Republicii Moldova la UE

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat că Rusia profită de dificultățile prin care trece Republica Moldova, create în urma agresiunii din Ucraina, pentru a împiedica parcursul de integrare europeană. Declarația a fost făcută în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). La Strasbourg, ministrul a primit asigurări că Republica Moldova primește și va continua să primească sprijin de la partenerii europeni, pentru a deveni cât mai curând parte din marea familie europeană.

„Mesajul principal a fost cel de gratitudine pentru sprijinul enorm pentru Republica Moldova și, în același timp, cu privire la succesele remarcabile pe care le-a obținut Republica Moldova în pofida unor dificultăți enorme prin care trece țara noastră. Dificultăți care, deși create de Federația Rusă, aceasta încearcă acum să le exploateze împotriva viitorului Republicii Moldova, împotriva vectorului strategic de integrare europeană pe care Republica Moldova și l-a expus clar și de la care Federația Rusă încearcă să ne abată”, a declarat Mihai Popșoi.

Republica Moldova primește sprijin european necondiționat

Partenerii europeni, inclusiv Consiliul Europei, apreciază eforturile enorme ale cetățenilor și autorităților de la Chișinău de a reforma din temelie țara și de a o aduce mai aproape de marea familie europeană, a mai declarat Mihai Popșoi, într-un interviu pentru Moldova 1, citat de evz.ro.

„Desigur, când vine vorba de Consiliul Europei, principalul ajutor este expertiza pe care ne-o oferă, fie că e vorba de Consiliul Europei în sine, APCE, Comitetul de monitorizare sau Comisia de la Veneția, sau comitetul GRECO. Toate aceste instituții, nemaivorbind de CEDO ajută la consolidarea democrației, statului de drept și drepturilor omului în Republica Moldova. Acest ajutor va continua pentru că reformele din țara noastră dau roade”, a spus ministrul de Externe.

Discuții cu secretarul general al Consiliului Europei

Mihai Popșoi este primul ministru de Externe al Republicii Moldova din ultimii 20 de ani, care a fost invitat să adreseze un discurs în fața APCE. Mihai Popșoi a mai avut întrevederi cu președintele APCE, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și președintele Comisiei de la Veneția. Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei are loc în perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg.

În timpul întrevederii cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, oficialul moldovean a făcut un schimb de opinii privind recentele evoluții ale situației politice din Republica Moldova, al procesului de aderare la UE și dinamica situației regionale.

”Asistența Consiliului Europei este extrem de importantă și valoroasă”

„Am discutat despre asistența oferită de Consiliul Europei, în special prin intermediul planurilor de acțiuni pentru Republica Moldova și importanța proiectelor implementate în domeniile privind independența și eficiența sistemului judiciar, lupta împotriva corupției și spălării banilor, legislația, practica electorală și protecția refugiaților din Ucraina.

Asistența Consiliului Europei este extrem de importantă și valoroasă, cu precădere în contextul provocărilor actuale existente și în special a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Suntem determinați mai mult ca niciodată să avansăm cu pași fermi pe agenda de reforme a țării noastre, să combatem amenințările la adresa statului de drept.

Secretarul general a salutat determinarea autorităților de la Chișinău în procesul de reforme democratice în conformitate cu standardele europene. Oficialul a asigurat continuarea sprijinului Consiliului Europei în cadrul viitorului Plan de Acțiuni, care va pune accent pe domeniul justiției, lupta împotriva corupției și alte domenii cheie, pentru a sprijini eforturile de consolidare a instituțiilor statului”, a declarat Mihai Popșoi.

Ce se întâmplă când o persoană moare fără lumânare?

Atunci când o persoană se află pe moarte, apropiații țin la îndemână o lumânare, care se aprinde în momentul în care aceasta își dă ultima suflare. Există, din păcate, situații în care decesul survine fără să se întâmple acest lucru. Așadar, ce se întâmplă când o persoană moare fără lumânare?

Părintele Cleopa a explicat în timpul vieții sale ce se întâmplă cu persoanele care mor fără lumânare. Potrivit spuselor sale, nu este un lucru grav, lumânarea fiind doar un simbol.

”Dacă moare omul fără lumînare nu-i nimica. Lumânarea este numai un simbol. Auzi ce spune Mântuitorul în Evanghelie, ca să arate care-i lumânarea noastră: Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor – și apoi arată care-i lumina – că, văzând oamenii faptele cele bune ale voastre, să-L slăvească pe Tatăl vostru Care este în ceruri. (…) Măi, pe cutare nu l-ai văzut niciodată în crâșmă, nu l-ai auzit vreodată înjurând, l-ai văzut totdeauna la biserică, ai văzut copiii lui cum se închină, ai văzut că-i milostiv, ai văzut că postește sfintele posturi, merge la mărturisiri cât mai des, este o lumină pentru tot satul.

Asta-i lumina. Faptele bune. Poți să ai un milion de lumânări, nu-ți ajută nimic la moarte. Cine le-a aprins lumânarea la cei care au murit pe front? Iată lumina: dacă au avut fapte bune, aceea-i lumina. Lumânarea este un simbol”, a explicat părintele Cleopa Ilie.

Într-o cuvântare ținută în timpul vieții sale, părintele Cleopa le-a explicat credincioșilor ce se întâmplă cu cei care nu ajung la biserică în sfânta zi de Duminică.

„Iubiți credincioși, În Sfânta Evanghelie de astăzi, Iisus Hristos Mântuitorul lumii ne cheamă pe toți la Cina Sa cea mare. Ne cheamă la ospățul credinței adevărate.

Să nu ne împotrivim nici unul, nici să părăsească cineva Biserica Ortodoxă, mama noastră care ne hrănește din învățătura dreptei credințe, și să meargă la cina sectelor care se înmulțesc mereu și înșală pe mulți.

Ne cheamă Hristos la ospățul pocăinței, la masa mântuirii. Să nu amânăm pocăința, spovedania, rugăciunea, milostenia, Sfânta Împărtășanie, grija pentru suflet, că „în ceasul în care nu gândim, Fiul Omului va veni!”

Ne cheamă Iisus Hristos la ospățul Sfintei Liturghii. În fiecare sărbătoare auzim toaca, clopotele bisericilor și preoții satelor care ne cheamă la cina cea mare a Sfintei Liturghii. Oare de ce nu venim măcar Duminica și la marile Sărbători cu toții la biserică?

Ce se întâmplă cu cei care nu merg duminica la biserică?

De ce punem motive că „ne-am cumpărat țarine”, adică griji pământești, că „ne-am cumpărat cinci perechi de boi”, adică ne-am robit de patimi cele cinci simțiri, și că „ne-am luat femeie”, adică ne-am dedat la beții și desfrânări, mai ales Duminica și de aceea nu putem veni la ospățul Sfintei Liturghii în sărbători, să ospătăm împreună cu Mântuitorul Hristos, cu Maica Domnului și cu toți sfinții din cer? Căci vedem la Sfânta Liturghie, Duminica, mai mult bătrâni și văduve, dar tinerii și copiii dumnevoastră unde sunt?

De ce nu vin cât mai mulți la slujbele bisericii, la Sfânta Liturghie? Hristos din cer se jertfește pe Sfânta Masă, sfinții și îngerii din cer cântă cu noi în biserică, Mântuitorul ospătează cu noi și ne hrănește cu scumpul Său Trup și Sânge, iar cei mai mulți dintre fiii Bisericii noastre stau acasă, se duc la beții, merg la petreceri imorale, la tot felul de păcate și ospătează cu necredincioșii, cu bețivii, cu sectanții și cu slugile întunericului?

Vai celor ce lipsesc Duminica fără motiv binecuvântat de la biserică, de la cina cea mare a Sfintei Liturghii, că cină mai mare ca jertfa liturgică și Sfânta Împărtășanie și ca citirea sfintelor cărți nu este alta pe pământ!

Ajunge o săptămână de lucru, de osteneală pentru trup. Să participăm o zi pe săptămână, Duminica, în Biserica Domnului la Sfânta Liturghie.

Destul ne ostenim pentru trup, să ne ostenim acum și pentru suflet, că în curând vom pleca la marea judecată să dăm socoteală de toate. Oare nu tocmai Duminica se fac cele mai multe păcate, petreceri, nunți, beții, certuri și desfrânări?

Să lăsăm dar tot păcatul și să ne pocăim de păcatele noastre. Creșteți-vă copiii în frica Domnului, rugați-vă mai mult și veniți la biserică, la cina cea mare a Mântuitorului Hristos. De vom face așa, și pe pământ vom fi fericiți și mulțumiți, și în cer cu îngerii, cu sfinții și cu Însuși Hristos vom cina în vecii vecilor. Amin.

Parintele Cleopa Ilie, potrivit Ortodoxia.

O imagine fabuloasă cu ploaia, surprinsă în Chișinău
Articolul anterior
Foto! 17 torturi incredibile pe care nu îți vine să le mănânci!
Articolul următor