Un medic din Căușeni nu a mai ieșit din spital de 3 luni

Medicii implicați în tratamentul pacienților cu Covid-19 spun că sunt epuizați atât fizic cât și moral. Aceștia tot mai greu fac față volumul mare de lucru, în timp ce numărul bolnavilor infectați continuă să crească.

separator

În Spitalul raional din Căușeni, în prezent, sunt internați 36 de pacienți cu Covid-19. Starea lor de sănătate este de gravitate medie. Medicul reanimatolog, Ion Ciobanu, susține că în ultima perioadă a crescut numărul bolnavilor contaminați, iar medicii cu greu fac față volumul mare de lucru.

„Personalul medical este epuizat. În secția de boli infecțioase avem un singur medic infecționist care 3 luni de zile se află numai în secție. El nu a plecat acasă. Activează și trăiește în spital. În secția de triaj alți doi doctori, care, iarăși, aproape 3 luni ei se află în spital și nu au fost acasă, în familie. Psihologic, fizic, moral ei sunt, deja, epuizați”, a afirmat Ion Ciobanu, pentru radiochisinau.md.

Administrația spitalului urmează să identifice noi locuri în spital, în cazul în care numărul pacienților va crește. Medicii fac apel către oameni să respecte normele de protecție individuală pentru a evita infectările.

„Facem un apel către toată populația să respecte normele care sunt de distanțare socială, normele de protecție ca să nu ajungem la situația când pacienții nu avem unde sa-i plasăm, unde să-i tratăm. Am dori, totuși, să nu crească numărul lor, deoarece sunt foarte mulți pacienți non-Covid. tot sunt bolnavi și au nevoie de asistență medicală. Vă dați seama, bolnavii aceștia suferă”, a mai spus medicul.

O parte dintre pacienții infectați cu COVID-19 sunt tratați la domiciliu, în special, cei care manifestă forme ușoare. Medicul de familie din cadrul Centrului de Sănătate din Căușeni, Nicolae Chiviriga, a avut sub supraveghere, de la începutul pandemiei, trei asemenea pacienți. El spune că pe durata tratamentului nu au apărut probleme, toți trei fiind acum sănătoși.

„Ei au fost de gravitate ușoară care nu o necesitat tratament specific. Punctul de bază și cel principal este izolarea completă, camera lui, contact cu membrii familiei lui nu face. Se administrează zer fiziologic în cavitatea nazală și bucală la fiecare două-trei ore. Ei sunt conştienți și dacă sunt schimbări în starea de sănătate ei ne sună. Facem monitorizarea zilnică și dacă apar probleme care pe noi ne pun în gardă îi rugăm să apeleze la 112 și ori sunt spitalizați ori le schimbăm tratamentul”, a menționat Nicolae Chivriga.

Pandemia de COVID-19 a luat pe nepregătite sistemul medical din Republica Moldova, constată medicul.

„O condiționare de care nimeni nu a fost pregătit. Cine atunci putea să aibă rezerve? Noi aveam așa pentru funcționalitate câte o mască. Atunci când vine un bolnav cu o viroză eu trebuie să mă protejez, chiar dacă el nu o poartă. Dar nu a fost în așa măsură cu costume, cu ecrane. Greșeala medicinii, fiindcă cum au fost primele semne și bolnavi cu miile în China trebuia de tropăit din picioare și de căutat resurse, dar noi făceam cu o mască primirea, câteodată. Oleacă nepregătiți în privința aprovizionării tehnice, dar a cunoștințelor, așa la drept vorbind, aveam idee de coronavirus”, a subliniat Nicolae Chivriga.

În raionul Căușeni au fost confirmate până acum 252 de cazuri de infecție cu COVID-19. Patru persoane au decedat din cauza virusului, iar 173 s-au vindecat.

Curtea Constituțională a suspendat prevederile care permit schimbarea pedepsei cu detenție pe viață la 30 de ani de închisoare

Curtea constituțională a suspendat temporar aplicarea prevederilor din Legea amnistiei care permit comutarea pedepsei de detenție pe viață la 30 de ani de închisoare. Decizia a fost luată în urma unei ssesizări depuse de procurorul general, Ion Munteanu, transmite IPN.

Judecătorii constituționali au dispus suspendarea până la pronunțarea unei hotărâri finale asupra textelor „sau i se comută pedeapsa” și „la 30 de ani de închisoare, dacă este condamnată la detențiune pe viață” din articolul 7 al Legii nr. 243/2021 privind amnistia adoptată cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Potrivit procurorului general, aceste prevederi au fost promovate fără să se ceară evaluarea riscului de recidivă de către un expert psiholog judiciar atestat. În opinia sa, această schimbare implică riscuri majore pentru siguranța publică și încalcă drepturile victimelor, afectând echilibrul social.

Sesizarea mai atrage atenția și asupra unor nereguli procedurale. Modificările contestate au fost introduse în etapele finale ale procesului legislativ, fără consultări publice și fără avizele necesare, ceea ce, potrivit autorului, contravine principiilor transparenței și securității juridice.

Accident la Edineț: O mașină s-a răsturnat din cauza poleiului

Zăpada căzută în mod neașteptat în dimineața zilei de marți, 9 aprilie, a provocat dificultăți în trafic pe mai multe trasee din nordul Republicii Moldova. În apropiere de satul Gordinești, raionul Edineț, un șofer care nu și-a adaptat viteza la condițiile de drum a pierdut controlul asupra volanului, a derapat și s-a răsturnat în afara carosabilului.

Din fericire, potrivit primelor informații, accidentul nu s-a soldat cu victime, însă automobilul a fost grav avariat, scrie nordnews.md.

Imaginile video cu mașina răsturnată au fost surprinse de un martor aflat întâmplător în zonă.

Traseul M-5, în preajma orașului Cupcini: Transportul este stopat până la intervenția autorităților

Din cauza ghețușului format pe partea carosabilă, transportul este stopat până la intervenția autorităților, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Polițiștii continuă să monitorizeze traficul și să intervină pentru a preveni blocajele și a asigura siguranța participanților la trafic.

Directorul OMS: Acest virus continuă „să se propage cu rapiditate” şi rămâne „mortal”
Articolul anterior
Bulgaria reintroduce obligativitatea purtării măştilor de protecție
Articolul următor
Close menu