Urmașii personalului medical decedat din cauza Covid-19 ar putea primi indemnizații

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

separator

Conform proiectului de lege, indemnizația se acordă dacă decesul întreținătorului a survenit ca urmare a infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu COVID-19.

Dreptul la indemnizație se acordă:

a) soțului supraviețuitor pentru o perioadă de cinci ani de la data decesului întreținătorului;
b) copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;
c) unuia dintre părinți în cazul în care nu sunt copii sau soț.

Cum se calculează indemnizația?

Baza de calcul a indemnizației o constituie venitul mediu lunar realizat și declarat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii decesului. Lunile în care persoana s-a aflat în concediu se substituie cu același număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul.

# Cuantumul indemnizației pentru soțul supraviețuitor se calculează în mărime de 50 % din baza de calcul.
# Cuantumul indemnizației în cazul copiilor se calculează în mărime de 75 % pentru fiecare urmaș.
# Cuantumul indemnizației în cazul părinților se calculează în mărime de 50 % din baza de calcul.
# Cuantumul indemnizației calculate nu poate fi mai mic de 50 % din mărimea salariului mediu lunar din economia națională la data calculării indemnizației.

Proiectul urmează să fie dezbătut de deputați în parlament, scrie diez.md.

foto: www.ipn.md

Trei tinere au pus la cale o afacere de prostituție: obligau adolescente să ofere servicii sexuale clienților ademeniți pe rețele sociale

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, începând din 2023, trei tinere puneau la dispoziția clienților adolescente, care le ofereau servicii sexuale în Chișinău, Soroca și Ungheni, informează subiectulzilei.md.

Două dintre bănuite sunt originare din Tighina, iar una din Taraclia însă, în perioada în care făceau trafic de ființe umane erau domiciliate în Chișinău, iar acestea aveau o activitate intensă, unde trimiteau în masă mesaje cu tentă sexuală clienților.

Pentru ca să le pună clienților la dispoziție serviciile sexuale la care făceau aluzie în comunicarea cu ei, bănuitele abordau studente care învățau la un colegiu din Chișinău cu vârste de 16-17 ani (atât pe rețeaua Instagram, cât și adolescente pe care le cunoșteau în persoană), care aveau probleme financiare și cărora le promiteau câștiguri atractive.

O fată de 17 ani, violată de tatăl prietenei sale

Un bărbat din Strășeni a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce acum doi ani a violat prietena minoră a fiicei sale. Sentința a fost pronunțată zilele trecute de magistrați, informează Deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs în octombrie 2022, când individul se afla acasă împreună cu prietena fiicei care locuia temporar la ei în familie. Profitând de faptul că soția și fiica nu erau acasă, acesta i-a propus minorei să servească alcool.

După ce au consumat mai multe sticle de vin, bărbatul s-a apropiat de tânăra de 17 ani pe care a agresat-o, a dezbrăcat-o și a violat-o.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile

Număr record de vinificatori la ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului

Nouăzeci și nouă de vinificatori s-au înregistrat la Ziua Națională a Vinului, care se va desfășura pe 5 și 6 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale. Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, a declarat într-o conferință de presă că numărul participanților crește în fiecare an, iar cel din acest an este un nou record. Nu este exclus că pe ultima sută de metri, se vor mai înregistra și alți participanți, informează IPN.md.


În premieră, în cadrul ediției din acest an, doritorii vor putea procura Carnetul degustătorului cu 250 de lei, care le va oferi accesul la 11 degustații de vin. De asemenea, li se va oferi un pahar din tritan. Carnetul degustătorului va putea fi procurat în ziua evenimentului la Info point sau online, și mai asigură o reducere de 20% la articolele promoționale Wine of Moldova. Totodată, în cadrul Zilei Naționale a Vinului vor fi organizate, contra cost, tururi la vinării, informează organizatorii.

„Piața Marii Adunări Naționale este un spațiu limitat și, în premieră, ne extindem de pe strada Bănulescu-Bodoni spre strada Maria Cebotari. Acolo va fi organizată zona gastronomică, pentru a oferi o experiență unică vizitatorilor noștri, iubitori de a degusta vinurile și de a le combina cu bucatele noastre tradiționale. De asemenea, Ziua Națională a Vinului este un instrument foarte important pentru a promova cultura consumului. Timp de două zile vom avea organizată Școala Vinului, la care o să participe personalități notorii din sectorul vitivinicol”, a spus în cadrul unei conferințe de presă Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.

Evenimentul este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova și Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.



Mihai Stratulat: ,,Numărul de cazuri creste, nu mă conduc după cifrele prezentate de autorități”
Articolul anterior
Un jurnalist din Moldova mulțumește medicilor care l-au salvat de Coronavirus. 21 de zile de spital, în imagini
Articolul următor