Studenții, farmaciștii și medicii rezidenți antrenați în lupta cu Covid-19 vor primi burse

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții din învăţământul superior şi profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar medical și farmaceutic antrenați în controlul și combaterea infecției COVID–19, vor fi stimulați financiar. Astăzi, 3 iulie, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege în acest sens.

separator

Astfel, categoriile de studenți menționați, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică de 3 luni, în instituțiile medico–sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID–19, vor beneficia pentru anul de studiu 2020 – 2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studiu 2021 – 2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021 va efectua un stagiu de practică în condiții similare.

Menționăm că, în cazul elevilor înmatriculați în anul cinci de studii, în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic, termenul pentru efectuarea stagiului de practică este de două luni.

Cu referire la elevii anilor I–IV, din învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic, care nu sunt încadrați în practica ce precede probele de absolvire, pot fi încadrați, la solicitare, în instituțiile medico–sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID–19, cu acordarea bursei de stagiu de practică în condiții similare.

Вursеlе de stagiu de practică se fixează o dată pe an, iar persoanele care vor beneficia de burse de stagiu de practică, pot beneficia concomitent de alte tipuri de burse finanţate din bugetul de stat stabilite prin Hotărîrea Guvernului nr. 1009/2006.

Cuantumul bănesc al burselor este de 1600 lei pentru medici și farmaciști rezidenți, 1200 lei pentru studenți și 1000 lei pentru elevi.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Atenție, șoferi! Parcarea la intrarea în parcul Valea Morilor va fi interzisă
Articolul anterior
Moldovenii care revin în țară vor intra în carantină și după 15 iulie?
Articolul următor
Close menu