Mărturii cutremurătoare ale celor care au înfruntat ,,foametea organizată” din anii 1946 – 1947

Despre foametea din 1946 – 1947, considerată de istorici drept genocid, la cei 89 de ani împliniţi, Dumitru Noviţchi îşi aminteşte şi cele mai mici detalii ale fărădelegilor care i-au distrus copilăria. Puterea bolșevică i-a condamnat la foame îngrozitoare pe basarabeni.

separator

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Mulţi au murit. Au murit tare mulţi de foame”.

În 1946, Dumitru Noviţchi avea 15 ani. Viaţa era grea, ca după război, dar nimeni şi nimic nu prevestea calvarul foametei ce avea să înceapă.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Nu era foamete. Oamenii aveau încă pâine. Porumbul, ce-i drept, nu s-a făcut. Uite aşa a crescut şi s-au culcat toţi, i-a ars. Nu a fost ploaie, dar grâul oleacă s-a făcut”.

Bătrânul spune că foametea a fost provocată şi organizată de regimul sovietic, care ocupase Basarabia, transmite TVR Moldova.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Când au venit ruşii, era un agent la primărie şi un om din sat, îl ţin minte, moş Grigore Vătavu era şi umblau prin sat cu căruţa, cu doi soldaţi înarmaţi, căutau cu juvala grâu prin pod. Şi făceau câte 5 – 10 căruţi la primărie şi-l duceau la gară cu soldaţii.

-Cum credeţi, de ce făceau asta? -De ce făceau? Ca să ia şi să ducă în Rusia, dar aici pot să moară toţi, să nu mai fie nici zare de moldovean. Asta a fost libertatea. Ne-au eliberat”.

Mare noroc a avut familia Noviţchi că reuşise să ascundă vreo 200 de kg de grâu.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Avea tata acolo o căpiţă de paie, dar auzise că umblă şi strâng tot, oleacă de grâu făcuse, şi noaptea a săpat o groapă acolo”.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Uite, la vale, aproape de gard, era un zarzăr şi lângă acel zarzăr era o căpiţă de paie.

A data căpiţa la o parte şi a săpat, lângă rădăcina zarzărului, o groapă, uite aşa. Eu puneam paie lângă perete să nu se strice grâul. Aşa am scăpat, dar la vecini tot le-au luat. Nu ştiu, poate le-au lăsat un sac şi au murit toţi, şase inşi. Mda”.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Mai în scurt, cu acest grâu, era ger, era omăt, ne duceam în baltă şi scoteam rădăcini de papură. Aduceam acasă, o usca acasă, o dădea la râşniţă şi punea jumătate papură, jumătate grâu şi făcea un fel de turte”.

Tabloul în Vadul lui Isac, ca şi în întreaga Basarabie, era unul dezolant.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Umblau oamenii umflaţi pe drum. Când veneam din baltă, duceau morţii pe sanie câte doi – trei, în cimitir şi îi lăsau în omăt. Nu le mai făceau groapă, căci nu avea cină săpa groapa. Nu erau în stare să sape acea groapă, nu aveau nicio putere oamenii. Era distrugere mare”.

Foameatea a determinat oamenii să se mănânce unul pe altul.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Spuneau, uite, acela mănâncă oameni, uite, acolo mănâncă oameni. Eu mergeam pe drum şi îmi era frică.

Când vedeam omul umflat zic, acesta e, gata. Dar era un neam de-al nostru, un cumnat de-al lui Tetea şi era tot de foame umflat, a venit la noi, era aşa de umflat, spun drept, ţin minte, îmi era frică: gata, ne mănâncă şi pe noi. Era straşnic de tot, de tot”.

Conf. dr. Mariana S. Țăranu, doctor în istorie: „În termenii actuali, ceea ce s-a întâmplat în Basarabia în anii 1946 – 1947, se încadrează în noţiunea de genocid”.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Noi nu am mâncat pâine, doi ani de zile nu am văzut pâinea. Vai de viaţa ceea care era. Şi uite aşa au trecut toate”.

Foametea din anii 1946 – 1947 a luat în jur de 300 de mii de vieţi omeneşti, dar calvarul românilor din teritoriile ocupate ruşi nu s-a oprit aici. După ce au fost înfometaţi, în vara anului 1949, zeci de mii de băştinaşi au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan.

Cerințe noi pentru posesorii de automobile cu volanul pe partea dreaptă

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Polițiștii vor fi la datorie de 9 Mai: Recomandări către cetățeni

În contextul mai multor evenimente care vor avea loc la 9 mai, în capitală, dar și în țară, Poliția va fi la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere.

Stimați cetățeni, pentru ca evenimentele să se desfășoare fără incidente, vă recomandăm:

respectați normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică;

evitați să luați copiii în mulțime;

evitați consumul de alcool în locurile publice;

evitați orice situație de conflict, mesaje cu tentă politică și cele care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni care pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni;

nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Evitați purtarea genților voluminoase și a ghiozdanelor care pot crea suspiciuni.

evitați să luați la evenimente obiecte de valoare și aveți grijă de bunurile personale.

Pentru ca traficul rutier să se desfășoare fără impedimente:

evitați străzile pe care va fi restricționată circulația și optați pentru deplasarea pe străzile adiacente;

respectați cerințele legale ale polițiștilor;

nu parcați mașinile în locuri interzise și nu lăsați bunuri de valoare în interiorul acestora;

fiți maxim prudenți la trecerile pentru pietoni;

optați pentru transportul public;

nu urcați la volan daca ați consumat băuturi alcoolice.

Informați imediat Poliția dacă observați persoane sau acțiuni suspecte. Dacă sunteți martorii unei situații de perturbare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.

Un bărbat de 99 de ani a divorțat de soția sa de 96 de ani, după ce a găsit scrisorile ei secrete de dragoste din anii 1940

Bărbat de 99 de ani, divorț surprinzător. Un bărbat de 99 de ani și soția acestuia de 96 de ani vor deveni cel mai vârstnic cuplu de divorțați din lume, după ce soțul a aflat despre o aventură pe care soția sa a avut-o în urmă cu 60 de ani, în anii 1940.

După 77 (șaptezeci și șapte!!!”) de ani, un italian în vârstă de 99 de ani a cerut divorțul de soția sa în vârstă de 96 de ani, după ce a descoperit că soția lui a avut aventură în urmă cu 60 de ani.

Divorț la 99 de ani, după 77 de ani de căsătorie

Bărbatul, identificat în actele de judecată ca fiind Antonio C., a descoperit într-o comodă veche scrisorile de dragoste dintre soția sa și vechea sa dragoste, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun. El șia-a confruntat soția sa, Rosa C., care ar fi recunoscut această aventură și a încercat să-l convingă sî nu o părăsească.

Orbit de gelozie, însă, Antonio C. a plecat de acasă și a cerut divorțul, chiar dacă a petrecut alături de soția sa apropae opt decenii. Scrisorile au fost cele mai semnificative necazuri în lunga căsătorie a cuplului care a avut împreună cinci copii, 12 nepoți și un strănepot, potrivit presei locale.

Originar din Sardinia, Antonio C. se pare că a cunoscut-o pe Rosa C. în anii 1930, în timp ce a slujit ca parte a carabinierilor italieni din Napoli natală. Presa italiană a indicat sângele sudic al cuplului ca catalizator al despărțirii, a notat Telegraph.

Odată ce divorțul lui Antonio și Rosa C. va fi finalizat, ei vor deveni cel mai vârstnic cuplu divorțat potrivit Telegraph, luând titlul de la colegii britanici Bertie și Jessie Wood, ambii în vârstă de 98 de ani, care au renunțat la aceasta în 2009, după 36 de ani de căsnicie. 

sursa

Încă o țară închide granițele cu Moldova. Cursele aeriene și terestre sunt anulate
Articolul anterior
300 de cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul următor