Cetățenii moldoveni care s-au odihnit în Turcia, rămân blocați la granița cu Bulgaria

Reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău dau asigurări că întreprind toate demersurile necesare pentru a-i ajuta pe cetăţenii moldoveni care au rămas blocaţi la graniţa dintre Turcia şi Bulgaria.

separator

Este vorba de trei şoferi şi 33 de oameni care s-au odihnit pe litoralul Mării Egee, Turcia, transmite publika.md.

Conaţionalii noştri nu pot ajunge acasă, deoarece, în timp ce moldovenii se aflau în vacanţă, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile de la Sofia au interzis intrarea pe teritoriul Bulgariei în perioada 15 – 31 iulie, inclusiv tranzitarea ţării.

„Ambasada noastră este în contact cu autoritățile bulgare ca să le permită tranzitarea. Nu putem estima răspunsul autorităților bulgare pentru că este deja competența colegilor din Bulgaria care examinează fiecare caz în parte. Misiunea noastră diplomatică de la Sofia întreprinde toate măsurile de rigoare ca să asiste cetățenii noștri aflați în dificultate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă.

Totodată, administratorul companiei de transport în gestiunea căreia se află autocarul, susţine că ştia despre restricţiile de circulaţie impuse de autorităţile bulgare, dar spune că, prin respectarea unei proceduri, autocarele au putut traversa frontiera bulgară chiar şi după data de 15 iulie.

„Autocarul a plecat din Istanbul acum 24 de ore. În condiţiile pandemiei de COVID-19, am transmis datele personale ale pasagerilor şi ale şoferilor Consulatului Moldovei în Bulgaria, aşa cum făceam anterior. Noi ştiam. Autocarele noastre au trecut frontiera şi după data de 15 iulie”, a spus reprezntantul companiei de transport, Victor Sarioglo.

Pasagerii au înnoptat într-un hotel din apropierea frontierei.

Ministrul Energiei, discuții la Baku privind parteneriatele energetice

Discuțiile s-au axat pe progresele realizate de Republica Moldova în domeniul diversificării aprovizionării cu gaze naturale, consolidării independenței energetice, dar și dezvoltării sectorului energetic, în contextul creșterii producției de energie regenerabilă și implementării măsurilor de eficiență energetică, cu suportul partenerilor de dezvoltare.

În cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Energie și Locuințe, Dan Jørgensen, oficialul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a integra sectorul energetic în Piața Unică Europeană și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul constant, inclusiv pentru intervenția rapidă în vederea depășirii crizei energetice din această iarnă, provocată de Rusia. Ministrul a reiterat că intervenția promptă a partenerilor europeni a permis evitarea unei crize umanitare în stânga Nistrului.

„Apreciem susținerea continuă din partea Uniunii Europene și suntem încrezători că, împreună, vom reuși să excludem dependența față de un singur furnizor de energie, dar și să integrăm complet piețele locale de energie în piața europeană până în 2030, ceea ce va aduce Republicii Moldova un impuls simțitor pentru dezvoltarea economică”, a declarat Dorin Junghietu la întrevederea cu oficialul european.

sursa: tvrmoldova.md

Judocanul Petru Pelivan, medaliat cu argint

Recent, judocanul Petru Pelivan a cucerit medalia de argint în categoria de până la 81 de kilograme, la Grand Slamul de la Tbilisi, competiție la care au participat 385 sportivi din 52 de țări.

sursa: tvrmoldova.md

Șase universități din țară vor fi renovate

Modernizarea instituțiilor include digitalizarea proceselor de studii, precum și renovarea sălilor de clasă, a aulelor și a căminelor, care sunt într-o stare deplorabilă sau chiar neutilizabilă în prezent. Lucrările vor fi efectuate din fondurile oferite de Ministerul Educației și Cercetării, mai exact 17 milioane de lei, care vor fi repartizate pentru șase universități care au aplicat la proiect.

Printre universitățile care beneficiază de investiții se numără Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Comrat și Academia de Studii Economice din Moldova.

Nunțile și cumetriile, interzise până la sfârșitul verii. Ce petreceri sunt permise în restaurante?
Articolul anterior
O fetiță de 3 ani este cea mai tânără victimă a infecției Covid-19 în Belgia
Articolul următor
Close menu