Tănâr de 34 de ani, din Cimișlia, despre lupta cu Covid-19: „Îmi era foarte greu să respir. Acum, periodic, mai am dureri de cap”

Un tânăr de 34 de ani, din Cimișlia, a dus o luptă anevoioasă cu virusul Covid-19, în ciuda vârstei neînaintate. Eugeniu Sidorcenco a vorbit despre suferința prin care a trecut atât el, cât și alți doi membri ai familiei. Istoria tânărului accentuează încă o dată importanța respectării măsurilor de precauție, menite să oprească răspândirea virusului agresiv și dispariția acestuia din viața noastră. Doar de noi, oamenii, depinde cât de rapid vom reuși să îl eliminăm, până a face mai multe victime.

separator

Chiar şi după tratamentul şi perioada de reabilitare, unele simptome specifice lui SARS-CoV-2 reapar periodic.

Eugeniu Sidorcenco își amintește cu tristețe de fiecare zi de izolare. Inițial au fost cele trei luni din perioada stării de urgență, după care două săptămâni şi jumătate de tratament în spital şi alte 14 zile de reabilitare în izolare la domiciliu. El, fratele şi mama sa s-au infectat la perioade scurte de timp.

„Datorită profesionalismului medicilor, inclusiv a asistentelor medicale, pentru care am un respect deosebit, am făcut față situației şi am reușit să ne reabilităm. SARS-CoV-2 îți schimbă radical viaţa socială, te izolează de ceilalţi, îți dă toate planurile peste cap. Dacă pacienții cu alte maladii au acces liber afară, se plimbă, comunică cu alții, noi trebuia să stăm între patru pereți. Potrivit specialiştilor, contagiozitatea acestui virus este de peste 20 de ori mai mare decât a gripei simple”, spune Eugeniu.

A simțit virusul pe proprii plămâni. Cel mai mult i-a fost dor să inspire adânc, iar aerul să-i pătrundă în fiecare alveolă pulmonară. Simptomele însă nu au dispărut nici după perioada de reabilitare.

„Îmi era foarte greu să respir, simțeam că nu pot să trag aer în piept. Acum periodic mai am dureri de cap. Aceste dureri sunt foarte accentuate. Şi mama mea, care s-a externat acum trei săptămâni, nu s-a reabilitat complet. În cazul ei, simptomele se manifestă mai agresiv. Are respirația îngreunată, febră, dureri de cap. Acest virus într-adevăr există, are consecințe grave şi nici până acum nu se știe, cu exactitate, care vor fi urmările asupra sănătății”, precizează Eugeniu.

Nepăsarea sau dezinformarea – astfel își explică tânărul refuzul multor moldoveni de a crede în existența acestui virus.

„Aș îndemna oamenii să aibă grijă din ce surse se informează, le sugerez să apeleze la cele oficiale. Medicii, specialiștii știu exact care sunt consecințele şi ce măsuri trebuie să întreprindem, de aceea e important să ținem cont de recomandările lor şi să facem abstracție de la teoriile conspiraționiste, conspirația 5G şi vaccinurile cu cipuri. În această perioada, este foarte important să se apeleze la un expert calificat, dar nu la un pseudo-expert”, afirmă pacientul care a învins virusul.

Eugeniu consideră că eforturilor titanice ale medicilor sunt zădărnicite de ignoranța oamenilor. „Iresponsabilitatea lor reduce efortul specialiștilor şi a autorităților în jumătate. Măsurile epidemiologice chiar sunt ușor de respectat. Nu ne costă nimic să ne acoperim fața cu mască și să menținem distanța fizică. Nimeni nu are, deocamdată, imunitate la acest virus”, spune Eugeniu Sidorcenco.

Interviu realizat de Ministerul Sănătății

Fondul Monetar Internaţional: În următorii ani, Moldova va depăși mai multe țări din regiune după PIB pe cap de locuitor

În următorii cinci ani, Republica Moldova va avea cea mai mare creștere economică din regiune şi va depăși rând pe rând, după Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, Armenia, Belarus, Georgia, Macedonia de Nord şi Albania.

Cel puţin așa arată cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internaţional (FM) privind evoluţia Produsului Intern Brut per locuitor, a statelor lumii până in anul 2029, transmite mold-street.com.

Astfel FMI estimează că dacă, în 2022, PlB-ul brut pe cap de locuitor al Republicii Moldova a constituit 5.726,1 dolari (preţuri curente), apoi deja în acest an va ajunge la circa 7.500 de dolari, ca în 2027 să treacă de 10.000 de dolari, iar în 2029 să ajungă la aproximativ 13.300 de dolari.

Citește tot articolul pe mold-street.com.

Rușii au bombardat orașul Harkov chiar în noaptea de Paște

Aflată de trei ani în război, Ucraina a primit din nou vestea Învierii sub amenințarea bombelor rusești. Cu câteva ore înaintea începerii slujbelor în bisericile din toată țara, orașul Harkov a fost atacat de trei ori.

Aproape de miezul nopții au răsunat sirenele în jumătatea estică a Ucrainei, întrucât era risc de bombardamente cu rachete balistice din partea rușilor, transmite digi24.ro.

Principala slujbă de Înviere a avut loc la Kiev, la Catedrala Sfântul Mihail cu Domuri de Aur. A fost oficiată de Mitropolitul Epifanie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente – cea care s-a desprins de biserica Rusiei. Din motive de securitate, președintele Vladimir Zelenski și soția sa nu au participat la slujbă. 

A fost prezent fostul președinte, Petro Poroșenko. Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să urmărească ceremonia religioasă de acasă, la televizor, din cauza riscului unor atacuri aeriene. 

În jurul orei 1 dimineața, ora locală, autoritățile locale au anunțat că au fost semnalate mai multe explozii în oraș. Resturile de la doborârea dronelor în districtul Osnovianskyi al orașului ar fi incendiat trei case din zonă. Suspilne Harkov a raportat ulterior că un bărbat de 60 de ani a fost rănit în atac.

În urma exploziilor, au fost distruse garaje, case și companii de utilități. Rusia a intensificat recent atacurile împotriva Harkovului, folosind rachete, bombe glisante și drone pentru a distruge infrastructura energetică și a ucide civili. La sfârșitul lunii martie, Rusia a distrus toate stațiile electrice din Harkov, lăsând al doilea oraș ca mărime al Ucrainei fără o sursă stabilă de energie.

Incident șocant în Capitală. O femeie a căzut de pe trotinetă sub roțile unei mașini

O femeie a căzut de pe o trotinetă și era cât pe ce să fie spulberată de o mașină la Râșcani.

Șoc pentru o femeie: A căzut de pe trotinetă sub roțile unei mașini

Potrivit imaginilor video, femeia, în timp ce conducea o trotinetă, a lovit un microbuz, apoi a căzut pe banda de circulație, transmite unimedia.info.

Imaginile video au fost filmate de camera de bord a mașinii implicate în accident. Din fericire, șoferul automobilului a reușit să reacționeze la timp și să evite o tragedie.

Germania: Al doilea val al pandemiei de coronavirus lovește deja țara, potrivit autorităților
Articolul anterior
Două românce au moștenit peste 1 milion de euro de la un italian
Articolul următor