Încă 5 moldoveni, răpuși de infecția Covid-19. Bilanțul urcă la 850 de victime

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, au decedat încă 5 persoane internate în stare gravă cu complicații cauzate de infecția Covid-19. Bilanțul victimelor a atins cifra 850.

separator

Deces 846: Femeie de 75 ani, din raionul Comrat. Internată la data de 6 august, la Spitalul Raional Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 847: Femeie de 57 ani, din Ștefan-Vodă. Internată la data de 24 iulie, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 848: Bărbat de 62 ani, din raionul Criuleni. Internat la data de 23 iulie, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: hipertensiune arterial, cardiopatie mixtă, leucemie cronică limfocitară.

Deces 849: Femeie de 71 ani, din raionul Anenii-Noi. Internată la data de 14 iulie, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 850: Bărbat de 82 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 23 iulie, la Spitalul Clinic Municipal „Arh. Mihail”. Comorbidități: cardiopatie ischemică, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante

Procuratura Generală anunță că bărbatul din Telenești, suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante. Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, au fost făcute un șir de expertize, inclusiv cea psihiatrică, dar deocamdată nu au fost primite rezultatele. Bărbatul, care până acum nu a făcut nicio declarație pentru procurori, riscă cel puțin 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viața, transmite TV8.

„La moment este pus sub învinuire pe două capete de acuzare răpire și omor”, spune procurorul interimar Ion Munteanu.

Potrivit lui Ion Munteanu, suspectul este acuzat de omor în circumstanțe agravante, ținând cont că tânără era și însărcinată. Faptă ce se pedepsește cu 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață. Între timp, procedural, au fost dispuse un șir de expertize, inclusiv psihiatrică, pentru a se stabili clar dacă bărbatul era în deplin discernământ când ar fi săvârșit crima. Procurorii mai spun că în continuarea acesta refuză să conlucreze cu anchetă și până acum nu a făcut nicio declarație. Iar la orice întrebare pusă de oamenii legii el spune că… „Își rezervă dreptul de a nu face declarații, se folosește de dreptul de a tăcea”, mai spune procurorul interimar.

Deoarece a rămas fără apărător, a fost dispus un avocat din oficiu, care să-i reprezinte drepturile. Tănăra de 19 ani, însărcinată în șase luni, a dispărut pe 12 aprilie, după ce s-a urcat în mașina suspectului. Momentul fiind înregistrat de o cameră de supraveghere, după care ea nu a mai fost văzută. După 8 zile de căutări, corpul neînsuflețit al tinerei a fost găsit într-o groapă de pe marginea unui pârâu, într-o zonă forestieră, la aproximativ 20 de kilometri de localitatea suspectului, Chițcanii Vechi, Telenești. 

Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, sursele TV8 au spus că pe trupul neînsuflețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. Anterior, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, susținea că căutările au durat atât de mult deoarece inițial polițiștii ar fi mers pe piste greșite pentru că nu au avut din start acces la imaginile de supraveghere din Orhei. 

Viorel Cernăuțeanu a mai declarat că în ziua dispariției, suspectul ar fi dus fata la el acasa, iar a doua zi dimineață, a urcat-o în portbgajul mașinii. Până la automobil ea ar fi ajuns pe picioarele ei. Cel puțin asta se vede pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere în gospodăria suspectului. Bărbatul este plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciar.

Ministrul Alexei Buzu a participat la primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării Republicii Moldova și Ucrainei la UE

Primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, a reunit la Kiev mai mulți miniștri din acest domeniu.

R. Moldova a fost reprezentată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. În cadrul evenimentului, demnitarul de la Chișinău a prezentat progresul principalelor reforme ale Ministerului pe ocuparea forței de muncă și inspecția muncii, pe digitalizare, pe consolidarea sistemului de protecție a copilului și, în special, rezultatele reformei asistenței sociale „Restart”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, evenimentul a fost organizat de ministrul Alexei Buzu împreună cu miniștrii Ucrainei, Lituaniei și Suediei.

Evenimentul a reunit miniștri ai politicilor sociale din 14 țări europene: Ucraina, Moldova, Suedia, Lituania, Cehia, Bulgaria, Țările de Jos, Estonia, Spania, România, Croația, Germania, Norvegia și Franța. Summitul a fost deschis de prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Premieră! La Chișinău a avut loc primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință”

În premieră în Capitală, peste 100 de elevi și 25 de cadre didactice din instituțiile de învățământ din Chișinău și din Wilmington, SUA, și-au prezentat proiectele STEAM implementate în instituțiile lor anul acesta în cadrul Summit-ului Școlar Moldo-American „Conectați prin Știință”. Elevi de diferite vârste au din Chișinău și Carolina de Nord, SUA, au abordat subiecte ce țin de încălzirea globală, sustenabilitatea urbană și protejarea mediului înconjurător. Cele mai reușite proiecte implementate în instituțiile din municipiul Chișinău au fost premiate, transmite IPN.

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Daniela Munca-Aftenev, a declarat că inițiativele STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics, în traducere Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) sunt fascinante. Echipele lucrează împreună pentru a găsi soluții la problemele globale. Toate proiectele prezentate la summit fac un primul pas în lumea miraculoasă a științei.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință” va intra în istorie.  „Eu tare mă bucur că există această oportunitate de a ne conecta prin știință, dar și cu știință, pentru că voi știți să rezolvați împreună cu semenii voștri probleme globale, probleme legate de climă, de sustenabilitate, de ecologie, ceea ce este, de fapt, extrem de important. Sunt aceleași probleme cu care se confruntă întreaga lume, întreg globul pământesc”, s-a adresat viceprimarul participanților la eveniment.

Conferențiarul universitar Diana Chișca de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, membră a comisiei de evaluare, a comunicat că în concursul au aplicat 27 de participanți cu diferite proiecte STEM, realizate nu doar la nivel de echipă școlară, dar și în cooperare cu colegi din alte state. Copiii au dat dovadă de abilități și cunoștințe vaste, în special abilități de lucru în echipă chiar și în momentul în care se aflau la o distanță foarte mare unul de altul. Multe proiecte au fost realizate în decursul unei perioade mai mari de timp. S-a observat munca asiduă depusă. Atât munca elevilor participanți, cât și a cadrelor didactice care au coordonat proiectele. „Putem să ne mândrim că în Republica Moldova avem copii care pot să devină cercetători și oameni de știință”, a menționat conferențiarul universitar.

Fiecare proiect a fost evaluat în baza criteriului încadrarea în domeniile STEM, impact, în ce măsură au fost rezolvate probleme. STEM presupune realizarea unui produs care va fi palpabil și funcțional. Pentru Republica Moldova este ceva nou, dar se vede cum acest domeniu se dezvoltă.

Cele mai multe proiecte s-au axat la rezolvarea problemelor de mediu, inclusiv în municipiul Chișinău. S-au propus soluții pentru îmbunătățirea calității aerului, soliții pentru casă inteligentă. Este o muncă enormă în afara orelor de curs, în timpul liber al elevilor. Este nevoie de mult mai mult decât pur și simplu să faci matematică, informatică, este nevoie de programare deosebită, este nevoie de alte abilități pe care le învață elevii la toate disciplinele școlare, au precizat participanții la eveniment.

181 cazuri noi de Covid-19, înregistrate în ultimele 24 ore
Articolul anterior
50 de copii din familii nevoiașe nu au ghiozdane cu care să meargă la școală. Să le oferim o șansă la educație!
Articolul următor