Chișinău: Programul manifestărilor cultural-artistice dedicate ,,Limbii Române”

Republica Moldova marchează astăzi, 31 august, Sărbătoarea Limbii Române. Iată programul manifestărilor cultural-artistice dedicate evenimentului:

separator

09:00

Lecție publică In memoriam Vlad Pohilă – om al cărții.

Nicolae Mătcaș – 80 de ani, „Risipă și măsură”.

Biblioteca Centrală

31.08.2020 (pe parcursul zilei)

Expoziție online „Bijuteriile Jocului”, dedicată aniversării a 75 de ani de la fondarea Baletului Național „JOC” și sărbătorii Naționale „Limba Noastră”.

Sala Muzeului de Istorie a orașului Chișinău

09:00 – 15:00

Program muzical-literar „Odă Limbii Române”:

depunere de flori la bustul lui M. Eminescu; cuvânt de salut; sădirea teilor – pomul simbol a lui M. Eminescu, program muzical susținut de AF ,,Baștina” și AF ,,Haiducii”.

Scuarul Centrului Academic „M. Eminescu”, bd. Dacia, 20

10:00 – 10:15

Depuneri de flori

Monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt

10:00-10:45

Compoziție literar-muzicală „Limba maternă ca floarea eternă…”.

Transmisie eter Moldova 1 și rețelele de socializare

10:15 – 10:30

Depuneri de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor și Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt.

10:00-13:00

Maratonul lecturii „Floare divină, limba română” (recital de poezii).

B.M. „B.P. Hașdeu”

10:30

Depunere de flori la bustul poetului Alecu Russo.

str. Alecu Russo, 63/1

11:00- 12:00

Manifestare literar-muzicală, discursuri, recital de poezie și expoziție de carte „Limbă preasfântă, mereu neînfrântă”.

bd. Mircea cel Bătrân, 7

11:00

Recital de poezie „Limba doinelor de aur, Limba noastră cea română”.

B.M. B.P. Hașdeu, filiala „Transilvania”

11:00

Lectură publică, fragment din eseul „Limbă și Naționalitate” de Mihai Eminescu.

B.M. B.P. Hașdeu, filiala „Ovidius”

11:00

Recital de poezie „Limba doinelor de aur, limba noastră cea română”.

B.M. B.P. Hașdeu, filiala „Transilvania”

12:00

Decernarea premiilor expoziției-concurs „Saloanele Moldovei”, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova și Asociația AP din or Bacău, ediția a XXX-a.

Centrul Expozițional Constantin Brâncuși al UAPM

12:00

Expoziție virtuală de carte „Limbă prea sfântă, mereu neînfrântă.

B.M. B.P. Hașdeu „Filiala Transilvania”

13:00

„Pentru ea”, autor Grigore Vieru (moment poetic).

B.M. B.P. Hașdeu, filiala „Ovidius”

13:00

Spectacol de poezie „Sunt român la mine acasă” (interpretează Victor Cobzac, artist plastic, poet, conferențiar universitar UTM).

B.M. B.P. Hașdeu, ,,filiala Ovidius”

17:15-17:55

„Cântare graiului străbun” – programul ansamblului etnofolcloric „Plăieșii” și Nicolae Gribincea.

Transmisie eter Moldova 1 și rețelele de socializare ale DC

17:55-18:55

„Deschide-ți ușa – noi venim cu cântec și cu flori”, program susținut de orchestra municipală „Avanti”

Transmisie eter Moldova 1 și rețelele de socializare ale DC

19:40-21:40

„E sărbătoare, să răsune muzica” – programul orchestrei municipale de muzica populara condusa de Vasile și Vitalie Advahov.

Transmisie eter Moldova 1 și rețelele de socializare ale DC

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Transformare radicală! Carolina a reușit să slăbească 27 de kg, online, cu ajutorul Centrului Online de Nutriție și Sport
Articolul anterior
Video! Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a recitat o poezie în limba română!
Articolul următor