Scriitor italian: ,,Nu toate îngrijitoarele sunt triste și deprimate. Am văzut și badante fericite”

Dragostea unui italian pentru România poate să fie exprimată, transmisă și prin intermediul unui roman. Nu sunt însă mulți care și reușesc să finalizeze această dorință: de a scrie despre românii din Italia, de a căuta o editură și de a face toate eforturile financiare pentru publicare.

separator

Scriitorul Armando Santarelli însă a reușit. Acesta a scris un roman bazat pe fapte reale despre o femeie căreia Italia i-a oferit multe oportunități și i-a schimbat viața. De câteva luni a apărut în librăriile din Peninsulă romanul său: „Storia di Mirela” (Rubbettino Editore, 2020), care povestește viața unei românce forțată de nevoi să emigreze în Italia. De altfel ca multe alte femei…

Nu suntem însă în fața unei povestiri obișnuite despre o ”badantă” – îngrijitoare, așa cum s-au mai citit si s-au mai auzit multe. Acest roman ne vorbește despre o conștientizare, o renaștere, o poveste de dragoste. Mirela este simbolul unei femei din trecut care știe să-și trăiască timpul. Este femeia curajoasă care privește viața în față, care nu se deprimă, care nu ezită când este chemată și constrânsă să facă una dintre cele mai dramatice alegeri pentru o mamă.

În această povestire, o mare importanță îl are micul sat italian unde Mirela își va găsi un loc de muncă, un nucleu comunitar în care oamenii își descoperă o identitate și o valoare socială. Aici, protagonista își va recăpăta viața pe care nu a reușit să o trăiască, încercând să îi dea o valoare mai mare. Scriitorul a oferit un interviu:

– Armando Santarelli, este o poveste adevărată? Cât este realitate?

«Destul de mult. Îmi place să scriu povești simple și să privesc realitatea. Sunt convins că în special experiența este capabilă să dea formă poveștilor, însă am vrut să ofer romanului un plus de optimism, o dorință de a vedea lucrurile așa cum ar trebui să fie.»

– De ce un roman despre o îngrijitoare?

«Deoarece consider că este una dintre cele mai dificile și stresante meserii pe care le îndeplinesc astăzi femeile occidentale. Întotdeauna am avut o mare admirație și tandrețe pentru aceste femei și am vrut să vorbesc despre asta. Mai mult, se știe că Italia este cea mai „badantizzata” națiune din lume.»

– Ați vorbit despre aceste femei deja într-un articol care a avut un mare ecou, atât în ​​Italia, cât și în România.

«Da, în august 2018 am scris un articol, publicat în „Gazeta Romȃnească” și în „Cultura Română” despre îngrijitoarele care se întorc în România cu anxietate și simptome depresive. Pentru a vorbi despre aceste cazuri cu personalul specializat, practic despre ceea ce s-a numit „sindromul italian”, am vizitat chiar principalul centru de tratament românesc, Spitalul Socola din Iași.

Între timp, au apărut mai multe cărți despre îngrijitoare, aproape toate pline de amărăciuni de înțeles. Însă eu am cunoscut și îngrijitoare care au foarte multe beneficii prestând aceste servicii, atât pentru ele, cât și pentru familiile lor. Aici, am vrut să vorbesc despre una dintre aceste românce, o îngrijitoare care iese din întuneric pentru a da un nou sens vieții.»

– A fost o alegere să scrieți un roman optimist?

«Da. Îngrijitoarea româncă, inspirația mea, este în realitate o femeie realizată, împlinită și fericită cu starea ei actuală. Însă repet din nou, am dorit în mod intenționat să insist asupra pozitivității, deoarece cred că este nevoie tot mai mult de o astfel de persoană într-o lume frenetică, cinică și disperată.»

– Mai există femei ca Mirela, personajul principal al romanului, atât de rezistente și responsabile?

«Da, sunt absolut convins. Femeia este fiică, mamă, soție, într-un sens pe care îl consider mai profund decât corespondenții bărbați. Femeile au rezistat întotdeauna în fața durerilor și a sacrificiilor mai bine decât noi, bărbații. O femeie se ridică mereu!»

– Ce așteptați de la cititorii români?

«Desigur, îmi doresc ca toți românii să citească romanul. Sunt sigur că se vor recunoaște în personajul Mirelei și că paginile mele le vor oferi multă bucurie.»

– În schimb ce aștepțați de la cititorii italieni?

«Mă aștept să devină curioși față de poveștile pe care le au sub ochii lor în fiecare zi și pe care nu le văd, pe care nu le pot gusta și judeca, deoarece actorii sunt invizibili, deși joacă un rol important și decisiv în poveste.

Iar îngrijitoarele fac parte dintre aceste ființe umile, dar extrem de prețioase dintr-o lume nevăzută, subterană, plină de omenie, de bucurii și de dureri deseori secrete, necunoscute.

sursa

Scenariu sumbru în regiunea separatistă Transnistria: Gazprom condiționează livrarea gazului

Autoritățile de la Chișinău admit că regiunea separatistă prorusă Transnistria nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025, compania rusă Gazprom evitând să ofere un răspuns clar și invocând o pretinsă datorie, scrie adevărul.ro.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, Gazprom solicită Chișinăului să discute cu Kievul și să-l convingă să prelungească contractul privind tranzitul livrărilor de gaze naturale prin Ucraina, având în vedere că acesta expiră în data de 1 ianuarie 2025.

,,Noi am discutat si anterior, și înțelegem că decizia ar putea fi luată în ultimul moment. Am informat Kievul că ar fi un scenariu mai simplu, dacă se va păstra tranzitul, dar sunt și rute alternative”, a declarat acesta. 

În același timp, compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative, precum cea din Turcia. Însă invocă pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, care nu a fost confirmată în urma unui audit realizat de Republica Moldova, dar care nu este recunoscut de compania rusă, spune Victor Parlicov la întoarcerea de la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller.

,,A apărut o discuție mai complicată pentru că în înțelegerea noastră, Gazprom leagă subiectul de livrare prin rute alternative, prin Turcia, cu achitarea acelei pretinse datorii. Ei spun că, dacă nu va fi progres pe datorie, vor lua în considerare cât vor livra, cum vor livra pe rute alternative. Noi, în urma acelui protocol semnat în 2021, ne-am făcut partea noastră chiar daca a fost cu întârziere, am făcut auditul. Auditul a ajuns la concluzia că datoria a fost una prescrisă și când am venit cu poziție față de Gazprom, am propus sa achităm o parte mică din acele opt milioane. Rusia nu recunoaște rezultatele auditului, dar nu am primit până acum o alternativă. Am solicitat să-și formuleze poziția și să o prezinte. Poziția noastră se bazează pe acel audit. Aceasta este concluzia vizitei in Rusia”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov.  

Scenarii sumbre

Ministrul moldovean al Energiei a reiterat că contractul cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, însă compania rusă evită să spună deocamdată dacă își va onora obligațiile contractuale, începând cu anul viitor. Prin urmare, Chișinăul se pregătește pentru scenarii în care regiunea separatistă pro-rusă Transnistria fie va rămâne fără gaz rusesc, fie va primi cantități insuficiente de gaz. 

Premierul Dorin Recean spune că avem de confruntat o iarnă foarte grea: ”Trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză în regiunea transnistreană”

Premierul Dorin Recean a declarat în debutul ședinței Guvernului că avem de confruntat o iarnă foarte grea, iar o eventuală criză legată de gazele naturale în regiunea transnistreană s-ar putea transforma „într-o catastrofă umanitară”, scrie radiochisinau.md.

Șeful executivului a subliniat că o eventuala criză ar putea veni din două surse: prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, iar cea de-a doua se referă la majorarea tarifelor la gazele naturale

„Dificultățile și o eventuală criză survine din două surse – prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, acolo trăiesc peste 350 de mii de cetățeni și majoritatea sunt cetățenii noștri și ei riscă fără căldură și electricitate. Și asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetățenii noștri noi trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză acolo. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazprom nu își va onora obligațiunile contractuale.

A doua sursă a crizei este solicitarea de majorare a tarifelor la gazele naturale. Este o solicitare care trebuie să fie analizată foarte atent și transparent de ANRE”, a spus Dorin Recean.

Totodată, prim-ministrul a dat asigurări că guvernul va fi alături de cetățeni, chiar dacă situația va fi complicată. 

„În orice caz, Guvernul va fi alături de cetățenii R. Moldova. Știu că există foarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor la gaze. Există foarte multe întrebări cum s-au făcut achizițiile vara, toamna și sunt validate așteptările cetățenilor la aceste întrebări să fie clarificate și în cadrul audierilor parlamentare ce vor avea loc aceste lucruri vor fi răspunse”, a conchis Recean.

Declarațiile lui Dorin Recean vin în contextul în care, ieri, Moldovagaz a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a tarifului la gaze naturale cu circa 4 lei pentru un metru cub, începând cu 1 decembrie, argumentând că solicitarea vine în condițiile unei creșteri a prețurilor pe piața internațională. 

Testare tematică la două discipline pentru elevi. Urmează tezele semestriale

Elevii claselor a VIII-a și a IX-a din 32 de raioane, dar și din municipiile Bălți și Chișinău, scriu, în zilele de 27 și 28 noiembrie, teste de evaluare a competențelor la limba și literatura română și la matematică, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La testarea tematică participă, în total, elevi din 486 de instituții de învățământ din țară. Instituțiile de învățământ implicate în procesul de evaluare au avut posibilitatea să aleagă una dintre cele două discipline sau ambele, dar și clasele care participă la testare – a VIII-a, a IX-a sau ambele.

Lucrările scrise de elevi vor fi verificate în Comisiile raionale/ municipale de evaluare, constituite prin ordinul direcției raionale/municipale de învățământ. „Rezultatele acestui exercițiu vor fi transmise Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) pentru efectuarea unei analize a nivelului de aplicare a curriculumului la clasă pe anumite segmente de conținut, iar lucrările scrise ale elevilor sunt returnate instituțiilor de învățământ”, susține Lilia Ivanov, directoarea ANCE.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri tuturor instituțiilor implicate în organizarea testărilor și le urează succes elevilor care participă la acest exercițiu.

Video! Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a recitat o poezie în limba română!
Articolul anterior
Poluarea face mai multe victime decât pandemia
Articolul următor