Studiu: Copiii pot avea în acelaşi timp atât anticorpi, cât şi Covid-19

Copiii pot avea în acelaşi timp atât anticorpi împotriva COVID-19, cât şi coronavirusul care provoacă această boală, potrivit unui studiu publicat de Journal of Pedriatrics şi citat de EFE.

separator

În următoarea etapă a studiului se va verifica dacă virusul care este prezent alături de anticorpi poate fi transmis şi altor persoane.

Nationwide Children’s Hospital din Statele Unite a efectuat acest studiu prin care s-a dorit să se determine perioada de care au nevoie pacienţii copii pentru a elimina virusul din organism şi momentul în care ei încep să producă anticorpi, fapt care a dovedit că “virusul şi anticorpii pot coexista la pacienţii tineri”.

Din cei 215 de pacienţi participanţi la studiu, 33 au fost supuşi unor teste atât pentru anticorpi, cât şi pentru infecţia COVID-19, iar în sângele a nouă dintre ei s-a detectat prezenţa anticorpilor, ulterior ei fiind testaţi pozitiv şi cu noul coronavirus, notează spitalul într-un comunicat.

Autoarea principală a cercetării, Burak Bahar, a relevat că în majoritatea bolilor provocate de virusuri, atunci când se detectează prezenţa anticorpilor, nu mai este detectat şi virusul. Dar în cazul infecţiei COVID-19 se remarcă ambele lucruri, ceea ce înseamnă că pacienţii copii au posibilitatea de a transmite virusul, chiar şi atunci când au dezvoltat anticorpi.

În următoarea fază a studiului se va verifica dacă virusul prezent alături de anticorpi poate fi transmis şi altor persoane, se arată în comunicat.

Cercetătorii au evaluat momentul eliminării virusului şi răspunsul imunologic şi au constatat că timpul mediu între pozitivitatea virală şi negativitate – când virusul deja nu poate fi detectat – a fost de 25 de zile.

Timpul mediu al prezenţei anticorpilor în sânge a fost cuprins între 18 zile şi de 36 de zile pentru atingerea nivelurilor adecvate de anticorpi neutralizanţi, foarte importanţi pentru a proteja o persoană de o nouă infectare cu acelaşi virus, adaugă comunicatul.

Studiul a fost realizat pe un număr 6.369 de copii, cărora li s-au făcut teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, şi 215 pacienţi care au fost supuşi unor teste pentru anticorpi în acest spital, în perioada 13 martie – 21 iunie. Cercetătorii au constatat că pacienţii cu vârste între şase şi 15 ani au avut nevoie de mai mult timp pentru a elimina virusul (în medie 32 de zile) comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 16 şi 22 ani (18 zile).

De asemenea, cercetătorii au constatat că fetele din grupul de vârstă 6 -15 ani au avut nevoie de mai mult timp pentru a elimina virusul decât băieţii (o medie de 44 de zile în comparaţie cu o medie de 25,5 zile).

sursa: www.stirileprotv.ro

Copiii din raioanele Hâncești și Cimișlia vor beneficia de servicii stomatologice gratuite

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, săptămâna curentă, vor fi prestate gratuit servicii stomatologice copiilor în mai multe localități din raioanele Hâncești și Cimișlia:

– în perioada 18-20 noiembrie – în Călmățui, Hâncești;

– în zilele de 21 și 22 noiembrie –  în Leușeni, Hâncești;

– pe 18 noiembrie – în Batâr, Cimișlia;

– în perioada 19-21 noiembrie – în Mihailovca, Cimișlia; 

– pe 22 noiembrie – în Selemet, Cimișlia.

Săptămâna trecută, peste 380 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Atenție la semnele de accident vascular cerebral: Fiecare minut contează

Reacția rapidă în caz de accident vascular cerebral (AVC) poate salva vieți și reduce efectele pe termen lung. Este esențial să recunoști simptomele unui AVC și să acționezi imediat, sunând la 112. Iată care sunt semnele critice ale unui AVC, cum le poți recunoaște și ce poți face pentru a preveni un astfel de eveniment, scrie clicksanatate.ro.

Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este blocată, ceea ce poate duce la pierderea funcțiilor creierului. Fiecare minut contează; când cineva suferă un AVC, milioane de celule nervoase sunt afectate în fiecare minut. Cu cât se primește mai repede tratament, cu atât cresc șansele de recuperare și scad riscurile de invaliditate permanentă sau deces.

Semnele cheie – acronimul FAST

Pentru a-ți aminti simptomele principale ale unui AVC, folosește acronimul FAST:

1.  Face (Față) – Observi că o parte a feței este lăsată? Este dificil să zâmbească sau să-și controleze complet fața?

2.  Arms (Brațe) – Poate ridica ambele brațe fără probleme? Sau unul dintre brațe pare slab sau amorțit și nu poate fi ținut ridicat?

3.  Speech (Vorbire) – Vorbește clar? Persoana poate avea dificultăți de a articula cuvintele sau poate părea confuză.

4.  Time (Timp) – Dacă observi oricare dintre aceste semne, este vital să suni 112 fără întârziere.

Alte semne care pot indica un AVC

Pe lângă semnele FAST, alte simptome ale unui AVC includ:

  • Pierderea bruscă a forței într-o parte a corpului, inclusiv în picioare
  • Probleme bruște de vedere la unul sau ambii ochi
  • Pierderea capacității de a vorbi sau de a înțelege
  • Confuzie și pierderi de memorie
  • Dureri severe de cap apărute brusc
  • Amețeală sau pierderea echilibrului

Mulți oameni nu sună la ambulanță pentru că așteaptă să vadă mai multe simptome sau cred că acestea nu par grave. Cu toate acestea, chiar și un singur semn de AVC poate fi un semnal de alarmă. De exemplu, dacă vezi că cineva nu poate zâmbi normal, e posibil să nu crezi că este o urgență, dar este esențial să acționezi imediat.

Cum poți preveni un AVC

Deși un AVC poate lovi pe oricine, indiferent de vârstă, există câțiva pași simpli pentru a-ți reduce riscul:

  • Renunță la fumat
  • Fii activ fizic
  • Limitează consumul de alcool
  • Adoptă o dietă sănătoasă și menține o greutate normală
  • Fă controale regulate, mai ales după 40 de ani, pentru a detecta afecțiuni care pot crește riscul de AVC, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul.

Fiecare minut contează

Accidentele vasculare cerebrale pot avea consecințe devastatoare, dar recunoașterea semnelor și acționarea rapidă pot face diferența. Indiferent dacă ești acasă, la muncă sau afară, dacă vezi semnele unui AVC la tine sau la cineva apropiat, sună imediat la 112.

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Șase copii sunt crescuți doar de tatăl lor, după ce mama i-a abandonat. Împreună putem face lumea mai bună!
Articolul anterior
De la 1 octombrie, pensia minimă se va majora cu 12 lei
Articolul următor