906 restaurante, săli de nunți și cafenele din țară au fost verificate în weekendul precedent de angajații ANSA și IGP.
Astfel, s-a stabilit că din totalul unităților de alimentație publică verificate, 35 de localuri au încălcat măsurile de sănătate publică privind prevenirea răspândirii infecției COVID-19, transmite Știri.md.
Potrivit unui comunicat emis presei, în cadrul festivităților organizate, cum ar fi nunți, cumetrii și zile de naștere, nu au fost respectate hotărârile Comisiei Naționale de Sănătate Publică.
Oamenii legii menționează că printre încălcările depistate sunt:
– nu se efectua termometria și monitorizarea stării de sănătate a tuturor persoanelor implicate în organizarea și deservirea evenimentului;
– lipsa listelor de evidență epidemiologică a participanților la eveniment;
-administrația instituției de alimentație publică a admis la eveniment participarea invitaților care nu erau incluși în lista de evidență epidemiologică;
– depăşirea numărului de 6 persoane la o masă;
– nerespectarea distanţei de 1,5 metri între persoane și 2 metri între mese;
– desfăşurarea jocurilor distractive şi dansuri în cadrul evenimentului, etc.
VIDEO. Cinci elefanţi de la grădina zoologică din San Diego, surprinşi formând un ”cerc de alertă” pentru a proteja un pui în timpul cutremurului din California
Elefanţi de la Grădina Zoologică Safari Park din San Diego au format un ”cerc de alertă” pentru a-şi proteja puiul, în timpul unui cutremur de magnitudinea 5,2 care a avut loc la începutul săptămânii în sudul Californiei, o scenă emoţionată, surprinsă de o cameră e supraveghere, relatează AFP.
Grădina zoologică se află la o oră distanţă de epicentrul seismului, localizat în apropierea orăşelului Julian. Pachidermele au simţit cutremurul şi au reacţionat înconjurând un pui şi formând un ”cerc de alertă”.
A 5.2-magnitude earthquake shook Southern California on Monday morning, sending boulders tumbling onto rural roadways outside San Diego and elephants at the San Diego Zoo Safari Park scrambling to encircle their young. Officials reported no injuries or major damage. pic.twitter.com/oBgV0NRXIL
Este vorba despre o reacţie naturală la ameninţări cu scopul de a-i proteja aproteja cei mai tineri membri ai turmei, a anunţat San Diego Zoo Wildlife Alliance.
Acest comportament este frecvent în stare sălbatică, în funcţie de pericole.
Cutremurul nu s-a soldat cu pagube importante şi a avut loc în urma unei lungi serii de seisme în California.
Coasta de Vest a Statelor Unite se află la joncţiunea mai multor plăci tectonice, iar cutremurele sunt frecvente în regiune.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru: Dragalin putea spune totul atunci când încă era șefa PA
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu o reacție la declarațiile Veronicăi Dragalin, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, despre faptul că circa 40 de judecători ar fi fost șantajați înainte de procedura de Pre-Vetting.
Potrivit Veronicăi Mihailov-Moraru, fosta șefă a PA a avut posibilitatea de a anunța despre aceste acțiuni atunci când era în funcția respectivă, transmite Știri.md.
„Cred că este important să ne uităm la faptele care vorbesc despre evoluțiile în sistemul justiției, și anume procesul de vetting. Avem niște rezultate care arată că activitatea Comisiilor de evaluare extraordinară a fost una bună și a dus la faptul că avem un Consiliu Suprem al Magistraturii funcțional, un Consiliu Superior al Procurorilor funcțional”, a menționat ministra Justiției.
Cât despre faptul că, la începutul lunii aprilie, PSRM a cerut demisia imediată și necondiționată a ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, aceasta a spus: „Opoziția are acest drept. Am primit moțiunea, o vom examina și voi veni cu argumentele de rigoare”.
Amintim că, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, face noi declarații scandaloase. Aceasta susține că circa 40 de judecători ar fi fost șantajați de către conducerea CNA de atunci, dar și de fostul ministru al Justiției, pentru „a acționa într-un anumit fel”.
„Chiar din a doua lună de mandat, septembrie 2022, eu am intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac, adică ministrul justiției și conducerea CNA, pentru că eu nu eram de acord cum persoanele acestea făceau Justiție în țară. (…) Eu cu aceste trei persoane am vorbit direct, aparte și le-am spus că eu nu o să particip în ceea ce faceți voi, iar dacă știu că în continuare folosiți metodele pe care am aflat că le faceți, eu o să vă pornesc dosare penale”, a declarat Veronica Dragalin în cadrul unei emisiuni.
Stamate se retrage din PAS, dar iși păstrează mandatul de deputat neafiliat
Fostul președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate, va continua să-și exercite mandatul de deputat în calitate de parlamentar neafiliat, după ce a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Decizia vine în urma implicării sale în promovarea modificărilor controversate la Legea amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți condamnați la închisoare pe viață.
Într-o postare pe rețelele sociale, Olesea Stamate a scris că a traversat „una dintre cele mai dificile perioade” din viața sa și că a fost ținta unui val de critici și acuzații, resimțite nu doar de ea, ci și de familia sa. Fosta deputată PAS subliniază că toate acțiunile sale în privința legii amnistiei au fost „conforme cu legea și făcute în deplină transparență”.
„Am conștiința împăcată în raport cu mine însămi, cu legea și cu valorile în care cred”, a declarat Stamate, precizând că regretă impactul emoțional pe care l-a avut acest scandal asupra familiei sale.
De asemenea, ea și-a exprimat regretul față de reacțiile din interiorul partidului din care a făcut parte, sugerând că a devenit o țintă în cadrul unor „interese mai largi”.
„Am avut încredere în echipa din care am făcut parte și îmi pare rău că am ajuns într-o astfel de situație. Situația creată este rezultatul unei serii de factori și percepții care s-au suprapus”, a mai scris deputata.
În contextul în care PAS a anunțat oficial excluderea ei din partid, Olesea Stamate a decis să părăsească și fracțiunea parlamentară, însă va rămâne în Legislativ și își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat.
„Îmi voi continua activitatea în calitate de deputat neafiliat, cu respect față de mandatul încredințat de cetățeni și în deplină conformitate cu principiile statului de drept”, a mai declarat ea.
Până în prezent, PAS nu a comentat decizia Olesei Stamate de a rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.
De menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea Olesei Stamate, fosta șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, din cadrul formațiunii politice, în urma implicării sale în modificările controversate ale legii amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți periculoși.
Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS și a subliniat că înțelege contextul politic dificil și atacurile informaționale dure care i-au fost direcționate în ultimele zile, în special într-un an electoral.