Violența în familie: Agresorii denunțați vor purta brăţări de monitorizare prin GPS

Mai multă siguranţă pentru victimele violenţei în familie. De la începutul anului viitor, agresorii pe numele cărora a fost emisă ordonanţă de protecţie vor fi obligaţi să poarte brăţări de monitorizare prin GPS.

separator

Astfel, poliţia va fi imediat înştiinţată dacă agresorul se apropie de victimă, iar grupa operativă se va deplasa la faţa locului. Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei în comun cu Inspectoratului Naţional de Probaţiune au prezentat echipamentul tehnic şi modul de funcţionare.

Dispozitivul are forma unei brăţări şi va fi purtat la mână sau la picior. În cazul în care încearcă să-l scoată, acesta transmite un semnal la poliţie. Brăţara va semnaliza şi apropierea de domiciliul victimei. La rândul său, şi victima va primi o notificare dacă se apropie agresorul, printr-un mesaj sau apel telefonic automat.

Brăţările vor fi disponibile din 3 ianuarie 2021. Un astfel de dispozitiv costă între patru şi nouă mii de lei, iar autorităţile vor să achiziţioneze până la 400 de astfel de aparate.

„În aşa fel, încălcarea acelui spaţiu stabilit pentru protecţia victimelor violenţei în familie va fi din timp semnalată, respectiv vom avea şi probe şi ne va fi uşor să găsim, ori de câte ori agresorul va fi tentat să încalce aceste măsuri”, a declarat Marin Maxian, şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei.

„Anual avem de la 20 la 30 de victime cu efect letal, asta sunt fapte săvârşite pe violenţa domestică, tot anul avem peste 200 de vătămări corporale grave, prin această măsură vrem să diminuăm această rată şi să protejăm victima”, a spus Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Naţional de Probaţiune.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei, de la începutul acestui an, în ţară s-au înregistrat în jur de 1.650 de cazuri de violenţă în familie, în urma cărora peste două mii de persoane au avut de suferit.

sursa: www.publika.md

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Cercetătorii care au descoperit virusul hepatitei C au primit premiul Nobel pentru medicină pe anul 2020
Articolul anterior
O femeie din Florești acuză medicii, după ce soțul ei a ajuns în comă
Articolul următor